_________________ I'M TOO OLD FOR THIS SHIT!
........................
#seniorwinternetach #fascynującaanegdotka #lata90tetoapogeumludzkiejcywilizacji #gettudaczopa
........................
The Mission // Dead Poets Society // Boyz n the Hood // Fisher King // Bronx Tale // Trainspotting // Chasing Amy // Big Lebowski // Fight Club // Human Traffic // Samotari.
Czyli apgrejdowana złota 11tka filmów, które uczyniły mnie Jankielem. Obejrzyj wszystkie i zostań mną. Polecam - 8.73/10
Nie ma opcji, że nasze dziecko będzie wychodzić na pole ze spinaczami!
# team pudliszki
#team klamerka
#team dwór
# team twaróg
# team cocacola
# team prysznic
# team lato
........................
#seniorwinternetach #fascynującaanegdotka #lata90tetoapogeumludzkiejcywilizacji #gettudaczopa
........................
The Mission // Dead Poets Society // Boyz n the Hood // Fisher King // Bronx Tale // Trainspotting // Chasing Amy // Big Lebowski // Fight Club // Human Traffic // Samotari.
Czyli apgrejdowana złota 11tka filmów, które uczyniły mnie Jankielem. Obejrzyj wszystkie i zostań mną. Polecam - 8.73/10
Madlenko, wciąż się nie zgadzam, skoro można mieć i to, i to, ale niezmiernie podoba mi się twój tok myślenia.
........................
........................
"Na zachodzie kraju i ogólnie na terenie byłego Królestwa Prus, a więc na Śląsku, Pomorzu i w Wielkopolsce mamy klamerkę. Zapożyczenie jest dość oczywiste, od niemieckiego die Klammer. Wschód korzysta ze spinaczy, wywodzących się z rodzimego rdzenia z którego wywodzi się czasownik spinać. Ale przecież tego nie będę Wam tłumaczył. Ciekawa jest sytuacja dwóch miast - Krakowa i Warszawy, z których pomimo leżenia w "spinaczowej" strefie językowej dość często padały w odpowiedziach klamerki. No więc odpowiedź jest prosta – to ludność napływowa ciągnąca do tychże miast za wykształceniem i chlebem"
"Die klammer", jawne opcje niemieckie. Tfu! Biorę swojskiego, słowiańskiego spinacza i wieszam niemieckich zdrajców na sznurze, jak gacie, i patrzę jak schnie, z braku powietrza, krzyżacka zawierucha. Jeszcze toto do nas przyjeżdża do pracy z bieda Polski null ze swoimi klamerkami robić bieliźniany drang nach osten. Zgroza!
Swoją drogą językowy sojusz Krakowa i Warszawy to rzadkość.
........................
........................
Ostatnio zmieniony przez JankielKindybalista85 2020-03-31, 12:29, w całości zmieniany 1 raz
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum