Główna Poczekalnia Dodaj Moje screeny Najlepsze screeny dnia Prywatne wiadomości Zjedź najsamkurwadół Powrót do góry Forum Demotywatorów

Poprzedni temat «» Następny temat
Przesunięty przez: bartek82r
2014-10-27, 12:44
Sterowniki do karty
Autor Wiadomość
RudaMaupa 
Złodziej placków ziemniaczanych

Medale: 2 (Więcej...)

Wysłany: 2014-06-09, 21:54   Sterowniki do karty

Mam problem z poprawnymi ustawieniami karty Radeon 8500M. I teraz myślę, że to kwestia źle pobranych sterowników. Ktoś się orientuje, czy powinnam ściągać ze strony producenta laptopa, AMD czy radeona? Bo cały czas mi błąd wyskakuje i skubaniec uruchamia się (podobno) tylko przy grach. Do tego mam wrażenie, że wchodzi w konflikt z kartą intela, ale może mi się wydawać, ponieważ się kompletnie nie znam i nie mam pojęcia, co z tym począć...

I jeszcze coś: czy naprawdę muszę wszystkie sterowniki do kart odinstalować, przeinstalować system i na nowo się bawić z ustawieniami, żeby to dziadostwo zaczęło działać poprawnie z nowymi sterownikami? Bo gdzieś to wyczytałam, a to sporo zabawy jest...

Aha, no właśnie... laptop to Lenovo G500, a system Winsows 8. To chyba jest istotne.

Moris299 
Człowiek-Węgiel
Deus Ex Machinae

Medale: 33 (Więcej...)

Wysłany: 2014-06-09, 22:48   

Ostatnio zmieniony przez Moris299 2018-11-20, 20:45, w całości zmieniany 2 razy  

Adijos 
jest tu

Medale: 3 (Więcej...)

Wysłany: 2014-06-09, 22:48   

Winda ilu bitowa?

http://support.amd.com/en-us/download
1. Notebook Graphics
2.Radeon HD Series
3. Radeon HD8xxxM
4. Wybierz system

Tego autodetecta nie bierz, bo on nie obsługuje jeszcze ósmej serii
Powiedziałbym, że w życiu cenię forumków. Eeem… Forumków którzy podali mi pomocną dłoń, kiedy sobie nie radziłem, kiedy byłem sam, i, co ciekawe, to właśnie przypadkowe spotkania wpływają na nasze życie. Chodzi o to, że kiedy wyznaje się pewne wartości, nawet pozornie uniwersalne, bywa, że nie znajduje się zrozumienia, które by tak rzec, które pomaga… się nam rozwijać. Ja miałem szczęście, by tak rzec, ponieważ je znalazłem. I dziękuję Bartkowi82r. Życie to Gość.

RudaMaupa 

Wysłany: 2014-06-10, 07:03   

Dzięki! Będę testować po pracy. Tak właśnie myślałam, że coś ktoś będzie wiedział :)

RudaMaupa 

Wysłany: 2014-06-10, 19:15   

No i dalej mi się dziod nie przełącza... :( Wciąż korzysta ze zintegrowanej grafiki, a ja jestem debilem komputerowym i nie wiem, jak to zmienić.

Adijos 
jest tu

Wysłany: 2014-06-10, 19:18   

Cytat:
No i dalej mi się dziod nie przełącza... :( Wciąż korzysta ze zintegrowanej grafiki, a ja jestem debilem komputerowym i nie wiem, jak to zmienić.

Dobra dobra. Masz dobre sterowniki, po prostu masz tak ustawione, że kiedy nie ma potrzeby to nie korzysta z dedykowanej grafiki, więc wszystko gra. O to chodzi. Jeśli masz integre to po prostu Twój laptop wykorzystuje ją do słabszych zadań, a dedyka do gier. Wszystko się zgadza.
Powiedziałbym, że w życiu cenię forumków. Eeem… Forumków którzy podali mi pomocną dłoń, kiedy sobie nie radziłem, kiedy byłem sam, i, co ciekawe, to właśnie przypadkowe spotkania wpływają na nasze życie. Chodzi o to, że kiedy wyznaje się pewne wartości, nawet pozornie uniwersalne, bywa, że nie znajduje się zrozumienia, które by tak rzec, które pomaga… się nam rozwijać. Ja miałem szczęście, by tak rzec, ponieważ je znalazłem. I dziękuję Bartkowi82r. Życie to Gość.

RudaMaupa 

Wysłany: 2014-06-10, 19:27   

Niby się zgadza, ale jak uruchamiam TombRaider, mogę wybrać tylko kartę intela, a gdy wyświetlam monitoring zużycia czegośtam w trakcie grania (jakieś forum podpowiedziało HWMonitor), to również pokazuje tylko i wyłącznie intela... Może jestem debilem, ale poza wyświetlaniem urządzeń w kompie nie ma nigdzie śladu po radeonie. Nawet jak powinien być. Czy mogę realnie sprawdzić, że on tam jest gdy gram w inny sposób? Bo trochę w to nie wierzę...

Wątpić jest rzeczą ludzką w końcu :P A czuję się trochę tak, jakbym dostała niewidzialnego konia na biegunach i nie wiem, gdzie on jest :P

Adijos 
jest tu

Wysłany: 2014-06-10, 20:20   

Zobacz to co Ci napisałem na PW+ zobacz ustawienia jak już będziesz po wyborze karty czy możesz zmienić.

Davos 
Überszlachta
Freeeedooooom!

Medale: 10 (Więcej...)

Wysłany: 2014-06-10, 21:08   

Hm, pamiętam że jak kilka lat temu instalowałem sterowniki do któregoś Radeona, to coś tam się schrzaniło i musiałem na chwilę wrócić do zintegrowanej karty. Wtedy ustawiłem to w Biosie. A potem ponownie wróciłem do Radeona. Może tu tkwi problem? Komp widzi dwie karty i nie wie, którą z nich ma traktować jako główną? Chociaż ja to robiłem na pececie, nie wiem czy na laptopach jest tak samo.

RudaMaupa 

Wysłany: 2014-06-10, 21:27   

No i tu się pojawia problem. Mam W8, a tutaj dostęp do biosa nie jest taki oczywisty. No i rzecz jasna nie mogę się do niego dostać nawet tam, gdzie powinno to być możliwe. Do tego chyba w ogóle coś mi się spieprzyło, bo nawet 8.1 nie chce się zainstalować. Mam przeczucie, że w weekend jednak naprawdę zrobię mu formata i zacznę jeszcze raz.

Aha, jeszcze w ogóle jest taki problem: w menedżerze urządzeń karta radeona jest i niby działa, ale tak jakby zupełnie osobno od kompa. Jeśli wiesz, jak w nowym windowsie sprawdzić, czy chociaż w ogóle lapek go widzi jako dostępną kartę (bo sama jestem ciekawa) , to proszę o info.

Próbowałam wyłączyć kartę zintegrowaną. Wyskoczyło mi info o błędzie w radeonie. Problem w sumie mam od początku, czyli już ze 3m-ce, a do tej pory nic nie jesteśmy w stanie wymyślić. Cały czas wygląda to tak, jakby karta była wykrywalna, ale niedostępna. Przy głębszym grzebaniu w ustawieniach i aktualizacjach, wyskakuje błąd w OBU kartach... Po prostu ręce opadają, a przecież to powinno działać i już :/

[ Dodano: 2014-06-10, 21:29 ]
Dodam jeszcze, że dzieje się tak wciąż, mimo bawienia się z wybieraniem sterowników itd. Być może faktycznie coś jest nieustawione w biosie, ale, do ciężkiego licha, nie wiem jak się tam dostać. A nie chcę wracać do windows7... Problem oczywiście może tkwić w tym, że jestem laikiem, ale po prostu nie bardzo wiem nawet, jak to ugryźć inaczej niż do tej pory.

Davos 
Überszlachta
Freeeedooooom!

Medale: 10 (Więcej...)

Wysłany: 2014-06-10, 21:31   

Ja nadal używam starego, wysłużonego XP więc w kwestii nowych Windowsów Tobie niestety nie pomogę :(
Ale Adijos, Moris i Icy znają się dobrze na systemach, może oni coś jeszcze wymyślą.

RudaMaupa 

Wysłany: 2014-06-10, 21:35   

No cóż, jeśli to możliwe, chciałabym zostać przy w8, bo całkiem mi kafelki odpowiadają. Mój też ma, również lenovo, również dwie karty, a mu śmiga... Nawet w przeglądarkach. U mnie się z tym męczył sporo i niestety nic nie wymyślił. Także chłopaki, ratunku! Nawet jeśli forum sensowne znacie, gdzie mogę rzucić zapytaniem, to będę wdzięczna...

Adijos 
jest tu

Wysłany: 2014-06-10, 21:55   

RudaMaupa napisał/a:
Także chłopaki, ratunku! Nawet jeśli forum sensowne znacie, gdzie mogę rzucić zapytaniem, to będę wdzięczna...

pcformat.pl benchmark.pl elektroda.pl Ale polecam benchmarka, bo tam ludzie ogarnięci.

icywind
Loża Szyderców+
Papież

Medale: 26 (Więcej...)

Wysłany: 2014-06-10, 23:01   

Davos napisał/a:
Ale Adijos, Moris i Icy znają się dobrze na systemach, może oni coś jeszcze wymyślą.

Ja tylko na Linuksowych :|

Odpowiedz do tematu