Grać zaczął jeszcze w latach 40-tych! Wpisany do księgi rekordów Guinessa jako aktor z największą liczbą ról filmowych (ponad 250!). W czasie II WŚ służył w RAF i brytyjskim wywiadzie - razem ze swoim kuzynem, Ianem Flemingiem - autorem książek o Jamesie Bondzie. Ponoć to właśnie Lee był pierwowzorem agenta 007. Słynął też z bardzo głębokiej, charakterystycznej barwy głosu, który Lee wykorzystywał nie tylko w aktorstwie - od roku 2003 współpracował z powermetalowym zespołem Rhapsody of Fire, któremu użyczał głosu. Nagrywał też m.in. ballady.
Władał biegle 5 językami, ponoć potrafił się też dogadać w kilku innych.
W 2001 roku został odznaczony Orderem Imperium Brytyjskiego w klasie Komandora, a w 2009 roku nadano mu tytuł szlachecki.
Swoim niezwykłym życiorysem mógłby obdarować co najmniej kilka osób
Emotikon wink
Dożył pięknego wieku, ale i tak smutno, że już go nie ma
O kurwa, ja się dopiero teraz - odkopując ten smutny, bo pozostawiony bez jednej choćby odpowiedzi, temat - dowiedziałem.
_________________ I'M TOO OLD FOR THIS SHIT!
........................
#seniorwinternetach #fascynującaanegdotka #lata90tetoapogeumludzkiejcywilizacji #gettudaczopa
........................
The Mission // Dead Poets Society // Boyz n the Hood // Fisher King // Bronx Tale // Trainspotting // Chasing Amy // Big Lebowski // Fight Club // Human Traffic // Samotari.
Czyli apgrejdowana złota 11tka filmów, które uczyniły mnie Jankielem. Obejrzyj wszystkie i zostań mną. Polecam - 8.73/10
O kurwa, ja się dopiero teraz - odkopując ten smutny, bo pozostawiony bez jednej choćby odpowiedzi, temat - dowiedziałem.
Jakim cudem taki znawca kina jak Ty przeoczył śmierć aktora, który miał na swoim koncie najwięcej ról filmowych w historii kina?
Ale przynajmniej odkopywanie tematów na coś się przydało
Pewnie że się przydało. Warna dla Widza za to że dał mi warna za uprawianie tego zbożnego i potrzebnego procederu.
_________________ I'M TOO OLD FOR THIS SHIT!
........................
#seniorwinternetach #fascynującaanegdotka #lata90tetoapogeumludzkiejcywilizacji #gettudaczopa
........................
The Mission // Dead Poets Society // Boyz n the Hood // Fisher King // Bronx Tale // Trainspotting // Chasing Amy // Big Lebowski // Fight Club // Human Traffic // Samotari.
Czyli apgrejdowana złota 11tka filmów, które uczyniły mnie Jankielem. Obejrzyj wszystkie i zostań mną. Polecam - 8.73/10
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum