Zmarł sir Ian Holm, aktor z "Obcego" i "Władcy Pierścieni"
Aktor filmowy i teatralny, sir Ian Holm, który zagrał Bilbo Bagginsa we "Władcy Pierścieni" Petera Jacksona, zmarł w wieku 88 lat.
Holm znany był także z ról androida Asha w filmie "Obcy" z 1979 roku oraz trenera z "Rydwanów ognia".
"Z wielkim smutkiem potwierdzamy, że sir Ian Holm zmarł rankiem, w wieku 88 lat" - poinformował w oświadczeniu jego agent.
"Zmarł w szpitalu, w otoczeniu swojej rodziny i bliskich" - dodał.
Holm cierpiał na przypadłość będącą pochodną choroby Parkinsona - czytamy w oświadczeniu.
Dla mnie to był przede wszystkim Bilbo z Władcy Pierścieni, bardzo fajnie zagrał tę postać.
Szkoda... To drugi aktor z obsady LOTRa, który opuszcza ten ziemski padół. Ale tak jak wcześniej Christopher Lee, tak i Ian Holm dożył ładnego wieku więc przynajmniej swoje przeżył.
Byłam oczarowana jego gwałtownym i energetycznym ojcem Vitonem Corneliusem w "Piątym elemencie". Należy do zacnego grona aktorów, którzy nie dali się zamknąć w jednym rodzaju ról filmowych.
_________________ I'M TOO OLD FOR THIS SHIT!
........................
#seniorwinternetach #fascynującaanegdotka #lata90tetoapogeumludzkiejcywilizacji #gettudaczopa
........................
The Mission // Dead Poets Society // Boyz n the Hood // Fisher King // Bronx Tale // Trainspotting // Chasing Amy // Big Lebowski // Fight Club // Human Traffic // Samotari.
Czyli apgrejdowana złota 11tka filmów, które uczyniły mnie Jankielem. Obejrzyj wszystkie i zostań mną. Polecam - 8.73/10
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum