W Polsce w okresie po 1945 roku potocznie nazywano w ten sposób podatek (a właściwie podwyższoną kwotę podatku dochodowego) płacony przez osoby bezdzietne, nieżonate i niezamężne powyżej 21. roku życia (od 1 stycznia 1946 do 29 listopada 1956), a później powyżej 25. roku życia (do 1 stycznia 1973).
Liczę na to, że to tylko jeden z wielu durnych pomysłów, który nigdy nie zostanie zrealizowany, bo mi się nie uśmiecha płacić dlatego, że nie mam i nie zamierzam mieć kaszojadów.
[ Dodano: 2018-08-08, 17:02 ]
Najlepiej
Nie pozwól komuś wyjść za mąż ani nie uznawaj jego małżeństwa w innym kraju
Każ mu płacić za to, że nie jest w małżeństwie
_________________ Użytkownik icywind na forum Mistrzowie to osoba o wesołym usposobieniu, która lubi dzielić się zabawnymi memami, śmiesznymi historiami oraz ministrantowymi anegdotami. Jego posty przyciągają uwagę innych użytkowników, często prowokując uśmiech na ich twarzach. Icywind jest również pomocny w dyskusjach, dając wartościowe rady i informacje na różne tematy. Jego obecność na forum sprawia, że społeczność staje się bardziej przyjazna, angażująca i ministrantna dla wszystkich uczestników.
jprdl, żyjemy w czasach, gdzie ludzie mogą chcieć być razem i nie być małżeństwem (dopiero co się dowiedziałam, że rodzice nowego chłopaka mojej siostry pobrali się dopiero w zeszłym roku), a decyzja czy mieć bachora ma tyle czynników, i zawsze tyle miała, że dobrze, że coś takiego to relikt przeszłości. Jeżeli to wejdzie w życie, to już na 100% wynoszę się z tego kraju i wrócę dopiero jak to zniknie. Oby to nie przeszło, ale od samego tego, że komuś to przyszło do głowy ręce opadają i ma się ochotę tę osobę kopniakiem wysiudać.
[ Dodano: 2018-08-08, 17:09 ]
Rozumiem, że ten dzieciak dopiero co się pobrał i czuje teraz wyższość nad kolegami, którzy tego nie zrobili
Prywatnie uważam, że takie osoby powinny płacić „bykowe”, bo to by skłoniło ich do założenia rodziny. Mówię pół żartem, pół serio, bo chciałbym, by Mieszkanie+ było przede wszystkim programem dla rodzin.
Żadne rozejść się, samo to, że o tym wspominają jest chore. Chcieliby cofnąć wszystko do komuny
_________________ Użytkownik icywind na forum Mistrzowie to osoba o wesołym usposobieniu, która lubi dzielić się zabawnymi memami, śmiesznymi historiami oraz ministrantowymi anegdotami. Jego posty przyciągają uwagę innych użytkowników, często prowokując uśmiech na ich twarzach. Icywind jest również pomocny w dyskusjach, dając wartościowe rady i informacje na różne tematy. Jego obecność na forum sprawia, że społeczność staje się bardziej przyjazna, angażująca i ministrantna dla wszystkich uczestników.
A kto to konkretnie z imienia i nazwiska taki mądry? Bo na moim starożytnym telefonie ten link z wrocławskiej się nie chce otworzyć.
_________________ I'M TOO OLD FOR THIS SHIT!
........................
#seniorwinternetach #fascynującaanegdotka #lata90tetoapogeumludzkiejcywilizacji #gettudaczopa
........................
The Mission // Dead Poets Society // Boyz n the Hood // Fisher King // Bronx Tale // Trainspotting // Chasing Amy // Big Lebowski // Fight Club // Human Traffic // Samotari.
Czyli apgrejdowana złota 11tka filmów, które uczyniły mnie Jankielem. Obejrzyj wszystkie i zostań mną. Polecam - 8.73/10
Wgl bulwa to on serio myśli, że 21 lat to jest wiek po którym powinno się nakładać "karę" za brak dziecka? Przecież po skończeniu studiów dawno przekraczamy próg i musimy już od razu po wejściu "w dorosłość" płacić ten podatek xD
Wgl bulwa to on serio myśli, że 21 lat to jest wiek po którym powinno się nakładać "karę" za brak dziecka? Przecież po skończeniu studiów dawno przekraczamy próg i musimy już od razu po wejściu "w dorosłość" płacić ten podatek xD
Myślę, że jakby planowali to wprowadzić, to granica by była przesunięta na 30-40 lat. I ciekawe, czy objęłoby obie płcie, czy tylko facetów. To mógłby być jeden z najbardziej seksistowskich podatków
Hmm, czy wtedy nie zwiększyłoby się zagrożenie, że faceci mogliby chcieć dokonywać stealthingu po to żeby uniknąć podatku, a przy tym by też wiali i nie płacili alimentów #rozkmina
Dobra, inaczej. Pamiętacie ten żart sprzed kilku dni? Że ginekolog zażartował, że dziecko jest martwe? Ten artykuł to dokładnie to samo, jakby powstał teraz artykuł: "polscy ginekolodzy terroryzują pacjentki". Innymi słowy - klasyczny clickbait. Tyle że na forum się ich nie spodziewałam.
Jeden rzucił żart (śmieszny czy nie to już osobna sprawa) i zaraz robi się z tego oficjalne stanowisko partii. Lilka, "jeden z głupich postulatów, których masz nadzieję, że nie zrealizują"? Przecież nikt nie ma zamiaru go realizować. To tak jakbyś powiedziała, że masz nadzieję, iż nie zostaniesz do jutra facetem.
Z tego, co widzę po innych postach, ludzie nie zajrzeli do artykułu, tylko na podstawie Twojego postu wywnioskowali, że partia bierze pod uwagę wprowadzenie takiego podatku. Nie, nie bierze, ktoś coś rzucił w żartach i zrobiło się halo.
Znalazłem ten wywiad, to było o programie Mieszkanie+, że docelowo jest dla młodych małżeństw i że nie chcieliby żeby przejmowały to osoby samotne (głównie z powodu ograniczeń w liczebności), a "bykowe" to był żart odnośnie młodych samotnych osób które mimo wszystko składają wniosek o mieszkanie.
_________________ Tekst podpisu:
Podpis - dozwolona ilość znaków: 3000
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum