Wysłany: 2014-12-28, 11:45 Zaginął kolejny samolot Malezyjskich linii lotniczych
Samolot malezyjskich linii AirAsia lecący z Surabai w Indonezji do Singapuru utracił kontakt z wieżą kontroli lotów. Jak informuje indonezyjskie ministerstwo transportu na pokładzie Airbus 320-200 znajdują się 162 osoby. Rodziny pasażerów czekają na informacje o zaginionym samolocie. - Musimy być silni - powiedział prezes AirAsia Tony Fernandes
Przedstawiciel ministerstwa transportu Indonezji Hadi Mustofa poinformował lokalne media, że lot QZ 8501 kontakt z wieżą utracił o godzinie 6.17 czasu lokalnego (0.17 czasu polskiego). Tuż przed utratą łączności pilot miał poprosić o zezwolenie na lot na większej niż planowano wysokości. Pilot chciał w ten sposób ominąć chmury.
Według Mustofy do utraty łączności doszło w chwili, gdy samolot znajdował się najprawdopodobniej nad Morzem Jawajskim, między wyspami Borneo i Jawa. W regionie utrzymywało się wówczas zachmurzenie.
Akcja ratownicza rozpoczęta
Samolot miał pojawić się w Singapurze o 8.30 czasu lokalnego (1.30 czasu polskiego). Lotnisko poinformowało, że jak na razie status lotu brzmi "opóźniony".
Mustofa poinformował, że na pokładzie Airbusa 320-200 znajdowało się 155 pasażerów, a także siedmioosobowa załoga.
W oświadczeniu podano, że śród pasażerów było 156 Indonezyjczyków, trzech Koreańczyków oraz po jednej osobie z Singapuru, Francji i Malezji. BBC i Sky News informują natomiast, że na pokładzie był także jeden Brytyjczyk.
Władze lotniska w Surabaya podały, że na pokładzie samolotu było 138 osób dorosłych, 16 dzieci i jedno niemowlę. 23 osoby, które pierwotnie planowały podróż tym samolotem, nie pojawiły się na pokładzie.
Malezyjski przewoźnik podał, że wszczęto operację ratowniczo-poszukiwawczą. W poszukiwania włączył się też singapurski urząd lotnictwa cywilnego oraz dwa samoloty tamtejszych sił powietrznych i marynarki wojennej.
Pechowo mają te Malezyjskie Linie Lotnicze.
Za pierwszym razem to była afera, a teraz jest to pewnie zwykłe zaginięcie, jakich w historii było wiele, ale przez tą pierwszą sprawę wszyscy będą mieli na ustach przede wszystkim nazwę przewoźnika.
RudaMaupa napisał/a:
Powiedziałabym Wam, że wybuchnęłam śmiechem, ale boję się, że uznacie mnie za wariatkę.
Mi się ciśnie na usta "23 osoby oszukały przeznaczenie", to też nie jest zbyt normalne
Powiedziałabym Wam, że wybuchnęłam śmiechem, ale boję się, że uznacie mnie za wariatkę.
Spoko, też się śmiałem To jest naprawdę dziwne.
_________________ Powiedziałbym, że w życiu cenię forumków. Eeem… Forumków którzy podali mi pomocną dłoń, kiedy sobie nie radziłem, kiedy byłem sam, i, co ciekawe, to właśnie przypadkowe spotkania wpływają na nasze życie. Chodzi o to, że kiedy wyznaje się pewne wartości, nawet pozornie uniwersalne, bywa, że nie znajduje się zrozumienia, które by tak rzec, które pomaga… się nam rozwijać. Ja miałem szczęście, by tak rzec, ponieważ je znalazłem. I dziękuję Bartkowi82r. Życie to Gość.
Na WP było rano 11 zdjęć z twarzami zbliżonymi tych osób smutnych co czekają.
Pierdolone WP zarabia na tym. Ktoś kliknie 11 razy, żeby same zdjęcia obejrzeć to hajs za reklamy poleci.
_________________ Użytkownik icywind na forum Mistrzowie to osoba o wesołym usposobieniu, która lubi dzielić się zabawnymi memami, śmiesznymi historiami oraz ministrantowymi anegdotami. Jego posty przyciągają uwagę innych użytkowników, często prowokując uśmiech na ich twarzach. Icywind jest również pomocny w dyskusjach, dając wartościowe rady i informacje na różne tematy. Jego obecność na forum sprawia, że społeczność staje się bardziej przyjazna, angażująca i ministrantna dla wszystkich uczestników.
Ale atrakcja nie ma to jak zostać królikiem doświadczalnym obcych!
Prawda Mors?
_________________ Użytkownik icywind na forum Mistrzowie to osoba o wesołym usposobieniu, która lubi dzielić się zabawnymi memami, śmiesznymi historiami oraz ministrantowymi anegdotami. Jego posty przyciągają uwagę innych użytkowników, często prowokując uśmiech na ich twarzach. Icywind jest również pomocny w dyskusjach, dając wartościowe rady i informacje na różne tematy. Jego obecność na forum sprawia, że społeczność staje się bardziej przyjazna, angażująca i ministrantna dla wszystkich uczestników.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum