Wysłany: 2014-08-07, 17:02 Obowiązkowe odblaski dla pieszych
"Jednym z czynników zwiększających bezpieczeństwo pieszych na drodze są elementy odblaskowe. Nowelizacja ustawy – Prawo o ruchu drogowym, nakłada na pieszych poruszających się od zmierzchu do świtu poza obszarem zabudowanym obowiązek posiadania takiego elementu.
26 lipca 2013 roku uchwalona została ustawa nowelizująca ustawę prawo o ruchu drogowym. Ma ona na celu zwiększenie bezpieczeństwa pieszych poprzez zmniejszenie liczby osób ginących każdego roku na drogach z powodu niezauważenia ich przez kierujących pojazdami.
Od 31 sierpnia 2014 roku pieszy, niezależnie od wieku, poruszający się od zmierzchu do świtu poza obszarem zabudowanym powinien być wyposażony w elementy odblaskowe, które powinny być umieszczone w sposób widoczny dla kierujących. Elementy odblaskowe w postaci przedmiotów lub naszywek ubraniowych odpowiedniej jakości pozwalają dostrzec pieszego z odległości co najmniej 150 metrów w różnych warunkach pogodowych. Elementy w postaci przedmiotów doczepianych do ubrania powinny znajdować się na wysokości kolan, dłoni, w okolicy środka klatki piersiowej i pleców.
Obecnie na rynku akcesoria odblaskowe dostępne są w formie różnego rodzaju zawieszek, smyczy, opasek itp. Apelujemy do pieszych i rowerzystów o stosowanie tych elementów. Sprawią one, że ich posiadacze będą dla kierowców widoczni, a co się z tym wiąże będą na drodze bezpieczni."
Do tej pory u mnie na wsi ludzie wyrobili sobie odruch świecenia telefonem, daje radę. Ale myślę, że przydałoby się też, by po zmroku poza terenem zabudowanym miłośnicy szybkiej jazdy golfami trochę zdjęli nogę z gazu tam, gdzie o pobocze trudno. Sprawdziłyby się też chodniki
Mnie to pasuje. Człowiek jeździł skuterem w nocy, to nic nie było widać.
_________________ Powiedziałbym, że w życiu cenię forumków. Eeem… Forumków którzy podali mi pomocną dłoń, kiedy sobie nie radziłem, kiedy byłem sam, i, co ciekawe, to właśnie przypadkowe spotkania wpływają na nasze życie. Chodzi o to, że kiedy wyznaje się pewne wartości, nawet pozornie uniwersalne, bywa, że nie znajduje się zrozumienia, które by tak rzec, które pomaga… się nam rozwijać. Ja miałem szczęście, by tak rzec, ponieważ je znalazłem. I dziękuję Bartkowi82r. Życie to Gość.
Nie jestem zwolennikiem nakładania na ludzi obowiązku noszenia czegoś, czego bardzo nie lubią, aczkolwiek akurat ten pomysł jest dobry. Tylko równolegle przydałoby się jeszcze walczyć z buractwem niektórych kierowców na drogach, bo to jest duży problem i przyczyna wielu wypadków.
No i drogi rzecz jasna, ale o tym chyba nie trzeba mówić...
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum