Ogółem wybuchła jedna z większych afer giełdowych, która powoli przeradza się w próbę cenzurowania Internetu i wymuszenie zmiany prawa na korzyść manipulantów giełdowych pod hasłem walki z manipulacją giełdową.
tl;dr w którym pominąłem wiele wątków, ale zarysowuję sytuację, polecam jednak przeczytać artykuł:
Cytat:
Profesjonalni maklerzy giełdowi grali na bankructwo firmy GameStop za pomocą tzw. shortstopa, czyli "pożyczanie" akcji, sprzedawanie ich, potem kupowanie ich za niższą cenę i "oddawanie". Największy proceder tego typu był związany z firmą GameStop, dość powiedzieć, że jedna tylko firma maklerska miała wirtualnie ponad 140% akcji tej firmy.
Ktoś spoza systemu to ogarnął i zaczął grać na wzrost firmy. I dużo innych osób. Koniec końców cena wzrosła o kilka tysięcy procent, maklerzy mają straty w setkach tysięcy i próbują przepchnąć zakaz mówienia o giełdzie w necie.
_________________ Tekst podpisu:
Podpis - dozwolona ilość znaków: 3000
Ostatnio zmieniony przez widzu 2021-01-28, 11:18, w całości zmieniany 1 raz
To jest najpiękniejsza rzecz w tym roku - grubi gracze stracili dosłownie miliardy dolarów a zwykli ludzie wyszli na tym bardzo dobrze, jak ktoś wszedł w dobrym momencie to mógł zarobić 200 krotnosc inwestycji xD
Oho mocno ich zabolało xD Zbanowali kanał na redditcie i discordzie w którym o tym rozmawiali
Discord just deleted the r/WallStreetbets and Reddit has also removed their subreddit. The excuse they used was the promotion of hate speech and misinformation despite it being widely known as a meme page with intentionally divisive content.
to jest piękne bo wiadomo, że od praktycznie powstania giełdy duzi gracze którzy mają kupę kasy wpływali na swoja korzyść na kursy, jak się ma kasę i wiedzę, to można w pewnym stopniu manipulować giełdą, ale gdy to ten jeden raz to grubasy padly ofiarą manipulacji to nagle afera i lamenty xD
_________________ I'M TOO OLD FOR THIS SHIT!
........................
#seniorwinternetach #fascynującaanegdotka #lata90tetoapogeumludzkiejcywilizacji #gettudaczopa
........................
The Mission // Dead Poets Society // Boyz n the Hood // Fisher King // Bronx Tale // Trainspotting // Chasing Amy // Big Lebowski // Fight Club // Human Traffic // Samotari.
Czyli apgrejdowana złota 11tka filmów, które uczyniły mnie Jankielem. Obejrzyj wszystkie i zostań mną. Polecam - 8.73/10
Jedena z dużych platform brokerskich (o ironio o nazwie Robnhood) zablokowała możliwość wykonywania detalicznych operacji na GameStop co spowodowało znaczny spadek cen. Dosłownie chwilę wcześniej duży gracz o nazwie Citadel załadował się po jaja w shorty (short - czyli zyskują jeśli akcje spadają).
To jest chyba jeden z największych wałków ostatnich lat a wszystko to z aprobatą rządu USA
kilka największych platform malerskich zablokowało opcję kupowania gamestopu, są plotki, że nawet Robinhood sprzedaje akcje losowych użytkowników "żeby ich uchronić"
[img][/img]
[ Dodano: 2021-01-29, 03:13 ]
Google właśnie usunęło sto tysięcy negatywnych komentarzy o Robinhoodzie
Ogółem chyba największa imba giełdowa od 2008, przy czym wtedy to oni sami zjebali, a takiej sytuacji żeby ludzie z zewnątrz utarli nosa banksterce w takim stopniu żeby się pluła na lewo i prawo to nie pamiętam żeby była.
Przed informatyzacją Wall Street może 4 osoby wiedziały o wałach na taką skalę, teraz pół świata to obserwuje i się z tego tak łatwo nie wykręcą.
_________________ Tekst podpisu:
Podpis - dozwolona ilość znaków: 3000
_________________ I'M TOO OLD FOR THIS SHIT!
........................
#seniorwinternetach #fascynującaanegdotka #lata90tetoapogeumludzkiejcywilizacji #gettudaczopa
........................
The Mission // Dead Poets Society // Boyz n the Hood // Fisher King // Bronx Tale // Trainspotting // Chasing Amy // Big Lebowski // Fight Club // Human Traffic // Samotari.
Czyli apgrejdowana złota 11tka filmów, które uczyniły mnie Jankielem. Obejrzyj wszystkie i zostań mną. Polecam - 8.73/10
Dobrze, że się zesrało, jednakowe zasady powinny obowiązywać wszystkich, nie tylko dużych graczy, Ktoś tu się nie umie bawić i rozwala innym dzieciom klocki. Czytałem, że naciski na blokadę RH szły aż z Białego Domu. Jak to napisał jakiś anon na chanie: internauci nie tylko wkurwili żyda, oni wkurwili nie tego żyda, z tym się nie zadziera. Nawet dobrze, że szambo wyjebało. Reddit się wkurwił i ma przenosić serwery do Chin. I bardzo kurwa dobrze.jpg
_________________ I'm boring myself just talking about this.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum