I dobrze bo żyć normalnie trzeba i chuj. Ale z drugiej strony niedobrze bo wesela to zbędny rąk i idiotyczny sposób na pozbycie się całej góry hajsu.
_________________ I'M TOO OLD FOR THIS SHIT!
........................
#seniorwinternetach #fascynującaanegdotka #lata90tetoapogeumludzkiejcywilizacji #gettudaczopa
........................
The Mission // Dead Poets Society // Boyz n the Hood // Fisher King // Bronx Tale // Trainspotting // Chasing Amy // Big Lebowski // Fight Club // Human Traffic // Samotari.
Czyli apgrejdowana złota 11tka filmów, które uczyniły mnie Jankielem. Obejrzyj wszystkie i zostań mną. Polecam - 8.73/10
I dobrze bo żyć normalnie trzeba i chuj. Ale z drugiej strony niedobrze bo wesela to zbędny rąk i idiotyczny sposób na pozbycie się całej góry hajsu.
_________________ Użytkownik icywind na forum Mistrzowie to osoba o wesołym usposobieniu, która lubi dzielić się zabawnymi memami, śmiesznymi historiami oraz ministrantowymi anegdotami. Jego posty przyciągają uwagę innych użytkowników, często prowokując uśmiech na ich twarzach. Icywind jest również pomocny w dyskusjach, dając wartościowe rady i informacje na różne tematy. Jego obecność na forum sprawia, że społeczność staje się bardziej przyjazna, angażująca i ministrantna dla wszystkich uczestników.
........................
#seniorwinternetach #fascynującaanegdotka #lata90tetoapogeumludzkiejcywilizacji #gettudaczopa
........................
The Mission // Dead Poets Society // Boyz n the Hood // Fisher King // Bronx Tale // Trainspotting // Chasing Amy // Big Lebowski // Fight Club // Human Traffic // Samotari.
Czyli apgrejdowana złota 11tka filmów, które uczyniły mnie Jankielem. Obejrzyj wszystkie i zostań mną. Polecam - 8.73/10
widzu Junior Admin To co wpiszesz, będzie pod twoim nickiem.
Dołączył: 25 Lis 2013 Posty: 22221 Skąd: Village killed by planks
Nie wiem jak u Ciebie, ale u mnie "kuzyn" zawsze był dalszą rodziną niż rodzeństwo cioteczne.
Z drugiej strony może to wina tego, że u mnie rodzina to pojęcie dość odległe i nie mam pojęcia jak oni to ogarniają, bo nawet wiedzą kto jest kim przy teściach wnuka brata dziadka itd
_________________ Tekst podpisu:
Podpis - dozwolona ilość znaków: 3000
Zaprzeczam gwałtownie. Nigdy w życiu nie słyszałem nikogo kto by mówił o ciotecznym (a dlaczego nie wujecznym?) rodzeństwie. Kuzyn to kuzyn, bliżej są tylko brat i siostra a dalej to nie rodzina.
........................
........................
Ostatnio zmieniony przez JankielKindybalista85 2020-10-10, 21:44, w całości zmieniany 1 raz
widzu Junior Admin To co wpiszesz, będzie pod twoim nickiem.
Dołączył: 25 Lis 2013 Posty: 22221 Skąd: Village killed by planks
To akurat chyba ze staropolszczyzny. Było rozróżnienie na rodzeństwo cioteczne, bo od ciotki i wujka, czyli od strony matki (kobieta->kobieta) i stryjeczne, od stryjka i stryjenki, czyli od strony ojca (mężczyzna->mężczyzna).
_________________ Tekst podpisu:
Podpis - dozwolona ilość znaków: 3000
U mnie sie mówi "kuzyn", "kuzynka" na najbliższe kuzynostwo czyli dzieci siostry/brata ojca/matki a na dalsze kuzynostwo sie mówi "drugie kuzynostwo", "trzecie kuzynostwo" albo po prostu "dalsze kuzynostwo"
........................
........................
No to ekstra. Dobre i tanie jest tanie i dobre. A dla Adriana? Jakieś ledy na skorupę?
........................
........................
Czyli stryjów, swatów i babci ciotecznych też nie używacie? A takie piękne określenia...
W życiu nie słyszałem, żeby ktoś u mnie w rodzinie tego używał. Kuzyn to kuzyn i co najwyżej jest rozróżnienie na bliskich i dalszych kuzynów. Żadnych braci ciotecznych czy innych tworów. A brat ojca to wujek, tak samo jak brat matki.
widzu napisał/a:
Różnice północ-południe widać.
To chyba nie takie proste bo np. w Poznaniu się mówi zawsze "kuzyn", ale pracuje ze mną dziewczyna, która pochodzi z Łodzi i ona mówi "brat cioteczny, siostra cioteczna". Zawsze myślałem, że to bardziej podział na osi zachód-wschód, ale jak widać po przykładzie Jankiela, jednak nie do końca.
Może to kwestia wielkości rodziny u mnie np. rodzina jest duża, więc takie rozróżnienie pomaga umiejscowić trochę, poza tym lubimy z rodzicami używać słówek, które powoli są zapominane.
W ciągu dnia 35-letni Alex (Allen Covert) jest najstarszym na świecie testerem gier video
Co do kurwy xD
[ Dodano: 2020-10-12, 19:28 ]
macbed napisał/a:
w ogóle to ktoś tu niedawno użył zwrotu "ciociobabcia" i aż się zdziwiłem bo myślałem że takie rzeczy tylko u mnie na wsi
[ Dodano: 2020-10-11, 15:05 ]
czy tam "babciociocia" czy inny "babciodziadek"
U mnie w rodzinie się mówiło na niąciocia Klara a na jej męża "Janusz" i nie spotkałem sięz babciowujostwem ale tak napisałem bo mogę i ma to więcej sensu.
_________________ Użytkownik icywind na forum Mistrzowie to osoba o wesołym usposobieniu, która lubi dzielić się zabawnymi memami, śmiesznymi historiami oraz ministrantowymi anegdotami. Jego posty przyciągają uwagę innych użytkowników, często prowokując uśmiech na ich twarzach. Icywind jest również pomocny w dyskusjach, dając wartościowe rady i informacje na różne tematy. Jego obecność na forum sprawia, że społeczność staje się bardziej przyjazna, angażująca i ministrantna dla wszystkich uczestników.
Ostatnio zmieniony przez icywind 2020-10-12, 18:26, w całości zmieniany 1 raz
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum