Europa to zaledwie niewielki procent światowej produkcji plastiku, w sumie najwięcej zawyżają Niemcy i Irlandia. Przez te dwa państwa dostaje nam się po dupie i wprowadza się ograniczenia... według mnie bezsensowne, bo i tak większość plastiku to opakowania a nie jebane patyczki do uszu czy słomki xD
Europa to zaledwie niewielki procent światowej produkcji plastiku
Co to ma do rzeczy, najpierw nie róbmy syfu u siebie, potem wymagajmy tego od innych. Tak jak widziałem gdzieś komentarz: zaczynamy od siebie z pożytkiem dla siebie.
To plus dalsze ograniczanie toreb foliowych i pojemników (co również znajduje się w porozumieniu) jest świetnym krokiem.
Ostatnio zmieniony przez Mormegil 2018-12-22, 16:44, w całości zmieniany 1 raz
_________________ Użytkownik icywind na forum Mistrzowie to osoba o wesołym usposobieniu, która lubi dzielić się zabawnymi memami, śmiesznymi historiami oraz ministrantowymi anegdotami. Jego posty przyciągają uwagę innych użytkowników, często prowokując uśmiech na ich twarzach. Icywind jest również pomocny w dyskusjach, dając wartościowe rady i informacje na różne tematy. Jego obecność na forum sprawia, że społeczność staje się bardziej przyjazna, angażująca i ministrantna dla wszystkich uczestników.
to ma do rzeczy, że miast zajmować się słomkami które są 0.00000001% produkowanego plastiku*, powinni się zająć ogarnięciem producentów żeby nie pakowali wszystko w milion folii
jest xxi wiek, czysta woda w kranie, zaawansowane filtry które oczyszczają wodę dostępne w sklepach za 10zł a ludzie kupują wody w plastikowych butelkach... albo pojedyncza papryka pakowana w folię - takie cudo widziałem niedawno w biedronce. Albo jak ludzie nawet kurwa banany do jednorazówek wkładają...
*-dane z dupy
Ostatnio zmieniony przez Moris299 2018-12-22, 18:42, w całości zmieniany 1 raz
dalsze ograniczanie toreb foliowych i pojemników (co również znajduje się w porozumieniu)
no jak dla mnie to mogliby też od razu zupełnie zbanować reklamówki foliowe w sklepach, mam nadzieję że niebawem to zrobią, ale najwyraźniej nie wszystko od razu
Ostatnio zmieniony przez Mormegil 2018-12-22, 19:08, w całości zmieniany 1 raz
No właśnie my zawsze na zakupy bierzemy torbę materiałową - nie rwie się, można założyć na ramię, można wyprać i aż dziw bierze, że nikt inny tego nie robi, a przecież każdy miał babcię, która nosiła tak zakupy i widział, że tak lepiej...
Co to ma do rzeczy, najpierw nie róbmy syfu u siebie, potem wymagajmy tego od innych. Tak jak widziałem gdzieś komentarz: zaczynamy od siebie z pożytkiem dla siebie.
Ludzie jakoś lubią usprawiedliwiać własne złe zachowanie tym, że inni zachowują się źle. Nie ograniczą ani trochę liczby produkowanej przez siebie śmieci, mięsa w diecie, emisji gazów cieplarnianych, kurwa niczego, ale pierwsi do narzekania jaki świat zjebany i zanieczyszczony i gadania innym po co wgl coś robić, skoro i tak będzie zjebanie.
Tu nie chodzi o to by samemu robić syf bo inni robią większy tylko zwracam uwagę, że ograniczanie przez UE nawet sprzedaży słomek czy patyczków do uszu które są tak absurdalnie małą częścią produkowanego plastiku, dla krajów UE które są bardzo mało częścią światowej produkcji plastiku to dla mnie absurd.
Ostatnio zmieniony przez Moris299 2018-12-23, 01:19, w całości zmieniany 1 raz
Jeszcze plastikowe sztućce i talerze oraz po raz trzeci
Mormegil napisał/a:
dalsze ograniczanie toreb foliowych i pojemników (co również znajduje się w porozumieniu)
To że wszędzie się trąbi o słomkach i patyczkach nie znaczy, że tylko nad tym się uradzali, tylko że słomki i patyczki są wystarczająco medialne żeby leciały kliknięcia. Bo jedni powiedzą jaka ta UE zła wszystkiego zakazuje, inni sobie po prostu ponarzekają, że lepiej było już nic nie robić. A hajs z reklam leci.
Jesli walczymy z plastikiem to sensownie by bylo zamknac caly instagram. A na pewno bylo by to medialne posuniecie.
_________________ I'M TOO OLD FOR THIS SHIT!
........................
#seniorwinternetach #fascynującaanegdotka #lata90tetoapogeumludzkiejcywilizacji #gettudaczopa
........................
The Mission // Dead Poets Society // Boyz n the Hood // Fisher King // Bronx Tale // Trainspotting // Chasing Amy // Big Lebowski // Fight Club // Human Traffic // Samotari.
Czyli apgrejdowana złota 11tka filmów, które uczyniły mnie Jankielem. Obejrzyj wszystkie i zostań mną. Polecam - 8.73/10
Ostatnio zmieniony przez JankielKindybalista85 2018-12-25, 18:33, w całości zmieniany 1 raz
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum