Pamiętacie ten utwór? Dziś nagle dokopałam się do jego oryginału i muszę przyznać, że mi się bardziej podoba, choć cover mi się kojarzy z dzieciństwem.
Jednak nie zawsze jest tak, że pierwsza przesłuchana wersja bardziej się podoba.
W przypadku tego utworu trudno o oryginalnego wykonawcę, gdyż utwór jest na tyle stary, że nie sposób odszukać jego oryginalnego twórcy, można tylko domniemywać.
Mowa tu o House of the Rising Sun. Utwór stał się znany w 1905 roku, a tekst do niego został wydrukowany po raz pierwszy w 1925.
Najstarsze nagranie, które zachowało się do naszych czasów, pochodzi prawdopodobnie z 1933 roku (wg niektórych źródeł z 1927 lub 1928 roku), a brzmi on tak. Nagrywano wcześniej utwory podobne do tego, lecz uznane zostały jako odmienne utwory.
W latach 40. powstawały przeróżne wersje oraz interpretacje, wśród nich ta z 1941 roku.
Później za ten motyw zabrały się takie tuzy, jak The Beatles (tutaj chyba diler ich oszukał i faza weszła zdecydowanie za mocno ), Bob Dylan i The Animals, których wersja jest tą najbardziej znaną i osiągnęła największy sukces.
Mamy też polski cover w wykonaniu zespołu Kult.
Oczywiście coverów jest o wiele wiele więcej, także zachęcam do przesłuchania
Mam kilka ulubionych z programów, np. uwielbiam sceniczną energię tej dziewczyny i jej wykonanie jest tak bardzo inne od oryginału https://www.youtube.com/watch?v=YOfmM84gxZo
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum