Wysłany: 2017-10-17, 22:22 Maltańska dziennikarka zginęła w zamachu bombowym
Nie żyje znana dziennikarka z Malty. Pisała o korupcji tamtejszego rządu. Od jakiegoś czasu otrzymywała listy z pogróżkami.
Samochód, którym zwykle podróżowałaDaphne Caruana Galizia, został wysadzony w powietrze. Ładunek umieszczono pod autem. Kobieta, stojąca w pobliżu pojazdu, zginęła na miejscu.
Galizia była jedną z najbardziej rozpoznawalnych dziennikarek na Malcie. Pisała artykuły o korupcji lokalnego rządu. Tropiła nieuczciwe zagrywki m.in. premiera kraju Josepha Muscata. W swoich tekstach odnosiła się także do słynnego wycieku Panama Papers. Dane, które wówczas ujrzały światło dzienne, zawierały dowody na ukrywanie milionów dolarów w rajach podatkowych przez prominentnych polityków i osoby z pierwszych stron gazet. Przedstawiała dowody na poparcie tezy o korupcji premiera. Jego żona miała być właścicielką firmy w Panamie.
Ujawnione przez nią podejrzane praktyki w rządzie miały doprowadzić do przeprowadzenia przyspieszonych wyborów.
Oprócz artykułów w prasie Daphne prowadziła też poczytnego bloga."Gdziekolwiek spojrzysz, sami oszuści. Sytuacja jest beznadziejna" - brzmiał jej ostatni post.
Zginęła w miejscowości Bidnija w północnej części Malty.
_________________ Użytkownik icywind na forum Mistrzowie to osoba o wesołym usposobieniu, która lubi dzielić się zabawnymi memami, śmiesznymi historiami oraz ministrantowymi anegdotami. Jego posty przyciągają uwagę innych użytkowników, często prowokując uśmiech na ich twarzach. Icywind jest również pomocny w dyskusjach, dając wartościowe rady i informacje na różne tematy. Jego obecność na forum sprawia, że społeczność staje się bardziej przyjazna, angażująca i ministrantna dla wszystkich uczestników.
A ma ktoś dowód na to, że rząd zlecił jej morderstwo? Jak nie no to tylko spekulujecie i nic z tego nie wynika.
Poza tym - no jak nawet rząd to kazał zrobić... co w tym szokującego? No pozbyli sie niewygodnej dziennikarki, częsta praktyka, u ruskich, w USA itd. na porządku dziennym, w mniejszych krajach tez tylko na mniejsza skale.
macbed, Inne mają jeszcze sens, ten temat nie ma.
Ja sceptycznie podchodzę co do tego, że rząd ja ukatrupił, nie dość, że nie ma dowodów to jeszcze tylko by tym sobie zaszkodzili, szczegolnie, ze kazdy by przewidzial, ze bedzie na nich.
Ja sceptycznie podchodzę co do tego, że rząd ja ukatrupił, nie dość, że nie ma dowodów to jeszcze tylko by tym sobie zaszkodzili, szczegolnie, ze kazdy by przewidzial, ze bedzie na nich.
Być może ktoś ma do ukrycia dużo więcej i stwierdził, że bardziej sie opłaca ją zabić niż pozwolić na wyciąganie kolejnych brudów.
Ostatnio zmieniony przez Całkiem_Dobry_Chłop 2017-10-18, 14:39, w całości zmieniany 1 raz
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum