Znalazłem taką fajną mapkę zrobioną przez jednego z użytkowników Reddita, każdy kraj symbolizowany przez najważniejszą/najbardziej znaną w świecie książkę, co prawda jest mocno subiektywna, ale już poszła do moich zakładek i z częścią na pewno się zapoznam. Ale tę Lalkę to bym wyrzucił w cholerę, mamy dużo lepszych i wartościowszych książek. Ważniejszych zapewne też, choć nie wiem czy bardziej znanych. Choć nie, Lem i Sapkowski na pewno dziś są bardziej znani. Sapkowski może nie bezpośrednio, ale jego uniwersum już w cholerę. Jeszcze Sienkiewicz i Korzeniowski/Conrad. Choć Conrad nie bardzo się nadaje na taką mapkę. Ale nadal nie wiem, czemu akurat Lalka.
Ja bym tam Cyberiadę umieścił. Ale to nie Polak, pewnie w każdym kraju ludzie się sprzeczają co powinno być na mapie.
_________________ I'M TOO OLD FOR THIS SHIT!
........................
#seniorwinternetach #fascynującaanegdotka #lata90tetoapogeumludzkiejcywilizacji #gettudaczopa
........................
The Mission // Dead Poets Society // Boyz n the Hood // Fisher King // Bronx Tale // Trainspotting // Chasing Amy // Big Lebowski // Fight Club // Human Traffic // Samotari.
Czyli apgrejdowana złota 11tka filmów, które uczyniły mnie Jankielem. Obejrzyj wszystkie i zostań mną. Polecam - 8.73/10
Można by się jeszcze zastanowić nad Wiedźminem (rozsławionym dzięki grze, wiadomo).
Zastanawia mnie to, czy np. Angole czy Amerykańce wiedzą, że to polskie
The Doll has been regarded by some, including Nobel laureate Czesław Miłosz, as the greatest Polish novel.[citation needed] According to Prus biographer Zygmunt Szweykowski, it may be unique in 19th-century world literature as a comprehensive, compelling picture of an entire society.
_________________ Tekst podpisu:
Podpis - dozwolona ilość znaków: 3000
[ Dodano: 2017-03-18, 16:03 ]
Nie no, jeśli chodzi o nakreślenie całego społeczeństwa, to Lalka nie ma sobie u nas równych. Ale czy wierne odwzorowanie opisywanego społeczeństwa jest wyznacznikiem wartości książki?
Ostatnio zmieniony przez Mormegil 2017-03-18, 16:03, w całości zmieniany 2 razy
........................
#seniorwinternetach #fascynującaanegdotka #lata90tetoapogeumludzkiejcywilizacji #gettudaczopa
........................
The Mission // Dead Poets Society // Boyz n the Hood // Fisher King // Bronx Tale // Trainspotting // Chasing Amy // Big Lebowski // Fight Club // Human Traffic // Samotari.
Czyli apgrejdowana złota 11tka filmów, które uczyniły mnie Jankielem. Obejrzyj wszystkie i zostań mną. Polecam - 8.73/10
Ostatnio zmieniony przez JankielKindybalista85 2017-03-21, 12:09, w całości zmieniany 1 raz
Shiiit... to co powiedziałem całkowicie zmienia znaczenie zwrotu "kobieta w wieku balzakowskim."
........................
........................
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum