Wysłany: 2016-09-22, 11:28 W oryginalnie zamkniętej butelce wody mineralnej był kwas!
31-letni mężczyzna trafił do szpitala w Bolesławcu z poparzeniami przełyku. Wiadomo, że wcześniej pił wodę mineralną z zapakowanej butelki, na której widniała etykieta "Żywioł Żywiec Zdrój". Służby ostrzegają, że woda może być niezdatna do picia.
Policja w Bolesławcu opublikowała na swojej stronie komunikat ze specjalnym ostrzeżeniem, w którym apeluje, aby powstrzymać się od picia wody pochodzącej z butelek opatrzonych takimi etykietami. "Mogą w niej znajdować się nieustalone substancje niebezpieczne dla zdrowia" - napisano w ostrzeżeniu.
Rzeczniczka Żywiec Zdrój S.A. poinformowała w rozmowie ze stacją Polsat News, że firma wstrzymała sprzedaż dwóch partii wody o pojemności pół litra.
Poparzony mężczyzna twierdzi, że wczoraj wieczorem napił się wody z oryginalnie zapakowanej butelki.
"To był szok. Poczułem, że mnie strasznie piecze. Nie wiem ile wypiłem, a ile wyplułem. Przemywałem usta wodą, piłem wodę, potem przemywałem jamę ustną mlekiem" - relacjonował w rozmowie ze stacją Polsat News poszkodowany mężczyzna.
Na razie nie wiadomo, co było w butelce. Służby nie wykluczają, że mógł być to kwas.
(...) Wcześniej miał pić wodę "Żywioł Żywiec Zdrój" mocno gazowaną. Ze wstępnym danych policji wynika, że w wodzie był kwas.
Została ona zakupiona w hurtowni TechBol przy ul. Dolne Młyny w Bolesławcu.
Policja zabezpieczyła zgrzewkę, w której pozostało 10 fabrycznie zamkniętych butelek wody o pojemności 0,5l oraz 2 nadpite butelki o tej samej pojemności. Na 11 butelkach były oznaczenia partii o numerze S 08/08/08:49/3/1 oraz na jednej oznaczenia partii o numerze S 20/04/11:04/3/1. Jedna otwarta butelka była z pierwszej partii, a druga otwarta butelka z drugiej partii. Na etykiecie wszystkich butelek był wymieniony zakład produkcyjny tj. ul. Sprzymierzonych 71, 78-650 Mirosławiec (...)
[ Dodano: 2016-09-22, 15: 46 ]
ja bym się bał u mnie pić wodę z kranu
w bydgoszczy jeszcze są wodociągi ok, sam prezydent się napił kranówy na jakimś tam spotkaniu czy coś takiego, nie wiem, żeby udowodnić, że jest bardzo dobra woda
a w [jakieś miejscowości lub wsi w której mieszkam] to kamień mamy taki, że masakra + kiedyś już był przypał, że sanepid wykrył jakieś związki rakotwórcze w wodzie i byliśmy 3 dni bez wody (byliśmy tzn cała okolica, pół gminy) xD
Ostatnio zmieniony przez Moris299 2017-06-23, 17:27, w całości zmieniany 4 razy
U mnie jest taka twarda woda w kranie, że aż dziwne, że lód nie leci, pić się nie da.
W wodociągu mają sposoby filtracji tradycyjnie opracowane za czasów Gierka lub Gomułki, więc koniec końców musiałbym filtr co miesiąc wymieniać.
U mnie na wsi to samo. O tym, że mamy bardzo twardą wodę dowiedziałam się dopiero kilka lat temu... na przeglądzie dentystycznym stan moich zębów na to wskazywał
_________________ "Czasami konflikty muszą wybuchnąć tylko po to, żebyśmy wszystkiego nie robili sami jak takie osiołki".
"Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacie".
Mikołaj Rej
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum