Chyba źle szukam, bo aż nie chce mi się wierzyć, że nie ma takiego tematu.
Chcę serdecznie polecić Lycamobile. Sama jestem w niej dopiero od lipca, ale wystarczyło mi to do powzięcia decyzji o rozwiązaniu umowy z orange, kiedy skończy się w styczniu. Dlaczego?
1. Darmowe rozmowy i SMS-y do wszystkich sieci + 5GB Internetu (LTE w cenie)* za ryczałtową opłatę 29zł/mc.
Są niższe pakiety z limitowanymi rozmowami/SMS-ami i wyższe z większym pakietem internetowym, mnie to najzupełniej wystarcza - z Orange już właściwie nie korzystam.
Dla porównania, w Orange mam mix za 60zł, w tym darmowe SMS-y + 1GB Internetu, za który pobiera mi 20zł z owych 60. Jest to najlepsza oferta, jaką mogło mi zaoferować Orange, najtańsza z darmowymi SMS-ami. Ostatnio mama przedłużała sobie ofertę, opcje lepsze nie były.
2. Oznaczony wcześniej gwiazdką LTE. W Olsztynie chwyta mi bez problemu, jak napisałam wcześniej nie dopłacam za niego. Prędkość właśnie zmierzona Speedtestem - P 15,65Mbps, W 4,39Mbps, ping 112ms. Jak na Internet mobilny wynik wydaje mi się bardzo przyzwoity, wyższy niż Wi-Fi tutaj na stancji, tylko ping stosunkowo wysoki, ale przy necie mobilnym jakoś bardzo mi to nie przeszkadza.
Na HSPA - P 11,94Mbps, W 3,26Mbps, ping 108ms.
3. Zasięg. Nie wiem, z jakich przekaźników korzysta Lyca, ale zasięg jest w porządku, czasami jedynie o kreskę niższy niż na Orange.
4. Połączenia. Lyca obsługuje połączenia przychodzące kiedy jest się w trakcie rozmowy. Dla mnie jest to coś zupełnie nowego, nie wiem, czy inne sieci to oferują. Chodzi o to, że rozmawiam z kimś i nagle słyszę "piknięcie" (jak wtedy, gdy przychodzi podczas rozmowy SMS), po zerknięciu na ekran widzę: "X dzwoni". Nie próbowałam, co prawda, odbierać, nie wiem, czy działają rozmowy konferencyjne (bardzo wątpię), ale z pewnością można przełączyć się na drugą rozmowę. Innymi słowy - nie trzeba obawiać się, że przegapi się ważny telefon, bo wisi się na telefonie. Osoba dzwoniąca słyszy komunikat o tym, że numer jest zajęty, ale może poczekać na linii.
5. Roaming. Są pakiety roamingowe, kiedy wyjeżdżałam za granicę wykupiłam sobie za 60 złotych (przypominam - tyle, ile kosztuje mnie miesiąc użytkowania Orange) pakiet... 1000 darmowych minut wymiennych na SMS-y do wszystkich sieci w Polsce. Słowem - zupełnie nie trzeba się martwić o koszty rozmów, w sumie zapomniałam, że w ogóle jestem w roamingu.
6. Nowa sieć - czy na pewno? Z reguły przy nowych sieciach istnieje obawa, że wkrótce skończy im się dobroć... Ale Lyca nie jest nowa, ona po prostu dopiero teraz dotarła na polski rynek. Już 8 lat temu mój tata w Holandii korzystał z Lycamobile NL, bo z tego bardziej mu się opłacało dzwonić do Polski, niż z polskiej sieci. Pakiety itp. są na warunkach dokładnie takich samych w różnych krajach (strony .pl, .de itp. są identyczne, różnią się tylko językiem), oczywiście różni się waluta.
Podsumowując - polecam serdecznie, ja spróbowałam i nie żałuję.
- A w jakiej sieci masz numer?
- Lycamobile
- lolwat
[ Dodano: 2015-11-20, 11:35 ]
Ale trzeba przyznać, że oferta bez porównania lepsza od tej Plusa, z której korzystam teraz... Najwyższy czas zmienić operatora
Ogólnie co do Internetu, można korzystać z routera w telefonie. Co prawda fabrycznie to nie do końca idzie, bo Lyca ma blokadę zgodnie z którą nadaje w jakichś parametrach nieodbieranych przez komputer, ale wystarczy wprowadzenie jakiegoś klucza do rejestru. Nie pamiętam szczegółów, ale sposób był znaleziony na Google.
Oferta jest ważna przez 31 dni od momentu doładowania kwotą 29 zł. Po upływie ważności oferty, Twoja karta będzie działać na warunkach ogólnych*.
Kwota doładowania w wysokości 29 zł w całości przeznaczona na aktywację oferty - jeśli chcesz korzystać z płatnych usług, wybierz doładowanie spoza oferty No Limit.
*Po upływie ważności oferty...
Jeśli nie doładujesz konta przed końcem daty ważności oferty, wszystkie usługi naliczane będą z Twoich pozostałych środków. Nadal możesz surfować po internecie za darmo, ale z niższą prędkością.
W sieci Na komórki Stacjonarne Internet SMS MMS
19 GR
za minutę
No to logiczne przecież musisz za każdy miesiąc zapłacić 29zł. Żeby mogli przedłużyć pakiet. Jeśli tyle nie masz to z automatu on się wyłącza i masz normalne stawki. Przecież wszędzie tak jest
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum