Sejm przyjął wniosek o odrzuceniu w pierwszym czytaniu obywatelskiego projektu wprowadzającego całkowity zakaz aborcji. Kaja Godek z Komitetu Inicjatywy Ustawodawczej stwierdziła, że działania w Polsce dot. aborcji stawiają nasz kraj poniżej poziomu hitlerowskich Niemiec. Jej przemówienie wywołało burzę na sali sejmowej, kilkukrotnie było przerywane przez posłów koalicji.
Źródło: onet.pl
Jakie są Wasze zdania, czy aborcja powinna zostać całkowicie zakazana? Czy może lepsze jest aktualnie obowiązujące prawo. Może powinno być ono bardziej liberalne?
Ja jestem za aktualnym stanem. Każda para, a przede wszystkim kobieta powinna sama decydować o tym co zrobić. Lepiej, że jest to unormowane prawnie - inaczej byłaby samowolka. Zakazywać też nie można całkowicie, argumentując tym, że zabija się człowieka.
_________________ 1) "We can't avoid the battle, but we can choose the battlefield."
2) Secret Service - Tajemnicza Zastawa
I w ogóle w pierwszej kolejności powinni się w sejmie zająć podniesieniem poziomu życia co wyeliminuje robienie aborcji z bidy - co jest chyba najpopularniejszym powodem.
Też jestem za tym, żeby nic tutaj nie zmieniać, bo obecne rozwiązanie jest optymalne. Zwłaszcza, że całkowity zakaz i tak by nie zmienił, bo kobieta, która by chciała dokonać aborcji, i tak by to zrobiła. Jak nie w Polsce, to by pojechała tam, gdzie by mogła wykonać ten, że tak powiem, "zabieg".
Powinna być całkiem legalna, a czasem nawet obowiązkowa.
Zaś te patałachy z prolife widocznie chcą, by kobiety zostawiały dzieci na śmietnikach, bo do tego zakaz aborcji doprowadzi.
Poza tym zmuszanie kobiety do śmierci lub kalectwa w celu urodzenia pomiotu, czy też powtórny gwałt (tylko w drugą stronę) na zgwałconej ciężarnej, to sk*******stwo, za które należy karać eksperymentami medycznymi.
Aspirhino, Zmuszanie kogos do aborcji to juz barbarzynstwo.
Rzadko zdarza sie, że kobieta w XXI w. umiera na skutek powikłań pociążowych... ale kij.
Albo uznajemy, że płód i zygota to nie człowiek i pozwalamy by go zabijano w każdym miesiacu ciazy, albo uznajemy, że jest człowiekiem i nie pozwalamy w żadnej sytuacji, no proste, co tu komplikowac.
Ja i tak bym zakazał, zycie płodu nie obchodzi mnie jakoś wybitnie, aczkolwiek ból dupy lewactwa, feministek itd. sprawiłby mi ogromną satysfakcje. Zresztą na zachodzie aborcja jest dosc dostepna w każdym kraju, my powinnismy sie starać mentalnie i kulturowo trzymać od tej holoty zdala, jedynie ich gospodarke powinnismy sie starac dogonic, nic wiecej.
Ja czekam, aż rząd podniesie PIT, żeby zobaczyć ból dupy neoliberałów...*
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum