Wypowiedź Davosa o tym, że jesteście laikami, jeśli idzie o medycynę, uświadomiła mi, że w sumie to można by założyć temat przypominający ten love (nie biorę pod uwagę wylęgarni SPAM-u Słownika ). Jestem dopiero na trzecim roku, więc moja wiedza nie jest jakoś wybitnie duża, nie oczekujcie więc cudów, ale schlebiam sobie, że wiem nieco więcej, niż przeciętny śmiertelnik, no a z każdą stroną Katzunga ta wiedza jest większa, więc może będę w stanie w (stosunkowo ) wolnym czasie odpowiedzieć na jakieś Wasze pytania dotyczące tej szerokiej i fascynującej dziedziny, jaką jest medycyna - oczywiście jeśli takowe macie.
Ostatnio zmieniony przez Ascara 2014-12-13, 04:20, w całości zmieniany 1 raz
Żaden lekarz nie jest w stanie powiedzieć, czy akurat konkretny pacjent będzie miał raka płuc, no ale rzeczywiście ryzyko rozwoju tego nowotworu, zwłaszcza w tzw. postaci odoskrzelowej (a więc zaczyna się od oskrzeli, a potem rozwija w tzw. wnęce płuc - tam gdzie oskrzela wchodzą w miąższ płucny) jest większe, niż u osoby niepalącej. Nie pamiętam, jaki jest konkretny stosunek, ale badania potwierdzają, że nie jest to mit. Proponuję rzucić.
Jeśli paliłeś zielsko to zostaniesz jebanym prezydentem.
_________________ I'M TOO OLD FOR THIS SHIT!
........................
#seniorwinternetach #fascynującaanegdotka #lata90tetoapogeumludzkiejcywilizacji #gettudaczopa
........................
The Mission // Dead Poets Society // Boyz n the Hood // Fisher King // Bronx Tale // Trainspotting // Chasing Amy // Big Lebowski // Fight Club // Human Traffic // Samotari.
Czyli apgrejdowana złota 11tka filmów, które uczyniły mnie Jankielem. Obejrzyj wszystkie i zostań mną. Polecam - 8.73/10
Ja mam pytanie medyczne: to toczeń czy sarkoidoza?
_________________ I'M TOO OLD FOR THIS SHIT!
........................
#seniorwinternetach #fascynującaanegdotka #lata90tetoapogeumludzkiejcywilizacji #gettudaczopa
........................
The Mission // Dead Poets Society // Boyz n the Hood // Fisher King // Bronx Tale // Trainspotting // Chasing Amy // Big Lebowski // Fight Club // Human Traffic // Samotari.
Czyli apgrejdowana złota 11tka filmów, które uczyniły mnie Jankielem. Obejrzyj wszystkie i zostań mną. Polecam - 8.73/10
Ja mam pytanie medyczne: to toczeń czy sarkoidoza?
To są dwie różne choroby, to co je łączy to fakt, że są autoimmunologiczne, więc nie bardzo wiem, o co chodzi
Zaraz znowu usłyszę, że Jankiel nie lubi tłumaczyć swoich żartów.
Zaknafein napisał/a:
To ja też medyczne jeszcze. Czy jest coś złego w popijaniu tabletek na przeziębienie alkoholem?
Ja popijałam antybiotyk spooorą ilością alkoholu na 18-stce przyjaciółki i żyję do dziś
Oczywiście nie można tak robić. Alkohol jest metabolizowany (innymi słowy degradowany) przez wątrobę, podobnie jak leki. Nikt, nawet wątroba, nie lubi robić za dużo rzeczy naraz. W zależności od leku, wątroba może preferencyjnie najpierw zabrać się za metabolizm alkoholu (wówczas lek za długo pozostaje w organizmie w dużej dawce), lub leku (alkohol pozostaje alkoholem, gromadząc się w nadmiernej ilości, bądź - gorzej - jest częściowo metabolizowany do aldehydu octowego, który jest związkiem bardzo toksycznym, to on odpowiada za objawy typu kac). Oczywiście nie wszystkie leki "kłócą się" z alkoholem - niektóre wątroba jest w stanie ogarnąć razem z nim, ale ciężko byłoby ogarniać, czy akurat konkretny lek wchodzi w interakcję, czy nie.
Farmakologia.
Farmacja to osobny kierunek studiów, którego skróconą zawartość lekarski ma w ramach farmakologii. ;-)
Tzn. oni chyba też mają taki przedmiot jako stricte informacje o lekach, my mamy też zioła, toksyny itp. - to, co na farmacji jest w ramach osobnych przedmiotów.
Hmm, to ja mam pytanie które nurtuje mnie od dłuższego czasu. Jaka jest faktyczna szkodliwość aspartamu, czyli tego syntetycznego słodzika dodawanego do napojów light?
Z jednej strony czytam newsy jakoby badacze nie stwierdzili żadnej jego szkodliwości, z drugiej strony odmienne zdanie ludzi w komentarzach i linki do alternatywnych "badań" które miały wykazać że aspartam jest rakotwórczy i że to trucizna.
Trochę się tego boję, bo codziennie wypijam z litr albo i więcej Coli Light
widzu Junior Admin To co wpiszesz, będzie pod twoim nickiem.
Dołączył: 25 Lis 2013 Posty: 22221 Skąd: Village killed by planks
Przez te wszystkie lata zabraniali łączyć leki z paracetamolem z lekami z ibuprofenem, bo to podobno się "gryzie" i jest szkodliwe. Więc jak wygląda sprawa z Metafenem? Jakieś inne dawki tam są czy co?
_________________ Tekst podpisu:
Podpis - dozwolona ilość znaków: 3000
Przez te wszystkie lata zabraniali łączyć leki z paracetamolem z lekami z ibuprofenem, bo to podobno się "gryzie" i jest szkodliwe. Więc jak wygląda sprawa z Metafenem? Jakieś inne dawki tam są czy co?
to dziwne, mi lekarka zawsze kazała brać na zmianę paracetamol i ibuprofen żeby właśnie nie brać ciągle tego samego
Ale to już Ascara się wypowie
chociaż to śmieszne, bo ona chciała pytań z medycyny a tutaj większość pyta ją o znienawidzoną farmę
_________________ Gość
Sztuczna pochwa pod kątem 90 stopni przymocowana do czegoś, i rucham i jem
Tak się zyje
widzu Junior Admin To co wpiszesz, będzie pod twoim nickiem.
Dołączył: 25 Lis 2013 Posty: 22221 Skąd: Village killed by planks
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum