To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Mistrzowie.org Forum Oficjalne
forum zrzeszające użytkowników serwisu mistrzowie.org

Co polecamy? - Aplikacje na telefon

Całkiem_Dobry_Chłop - 2020-06-03, 11:47

Moja mama zawsze wyznawała zasadę, że zbiera tylko te grzyby, które zna. Czyli w praktyce zbierała tylko podgrzybki i maślaki ewentualnie kurki i czasem się jeszcze jakiś borowik trafił.
Davos - 2020-06-03, 11:57

ChodnikowyWilk napisał/a:
Apka do rozpoznawania dźwięków ptaków, jak się wybiorę do lasu to przetestuję ale pomysł fantastyczny

https://play.google.com/store/apps/details?id=de.tu_chemnitz.mi.kahst.birdnet&hl=en_US&referrer=utm_source%3Dgoogle%26utm_medium%3Dorganic%26utm_term%3Dbirdnet&pcampaignid=APPU_1_5EXXXp3RM8GJrwST7YX4BQ

Świetna sprawa, brakowało mi czegoś takiego :piwo:
Sprawdziłem testowo sierpówkę, którą mam za oknem i bezbłędnie apka rozpoznała, że to ona. Ciekawe, jak poradzi sobie z innymi ptakami.

A co do grzybów to w Polsce jak ktoś ma wątpliwości to może po prostu zbierać tylko grzyby z gąbką. Szatany praktycznie u nas nie występują więc co najwyżej można trafić na goryczaka żółciowego, który jest niejadalny, ale nie jest trujący. Zresztą jego też łatwo odróżnić od borowika, bo jak się dotknie gąbkę to od razu różowieje, no i jest strasznie gorzki w smaku.

monjiczq - 2020-06-03, 12:02

Chodnik No rozjebaues forumka tym linkiem
Love178 - 2020-06-03, 12:14

Całkiem_Dobry_Chłop napisał/a:
Moja mama zawsze wyznawała zasadę, że zbiera tylko te grzyby, które zna.

Tylko ziomki z osiedla

Całkiem_Dobry_Chłop - 2020-06-03, 12:52

*poziomki
Moris299 - 2020-06-03, 12:55

Buu :( Może rozbudują z czasem.

Tak sobie patrzę na podobne aplikacje i jest np identyfikator roślin, kwiatów, czy grzybów (ale akurat w przypadku grzybów bym nie ryzykował xD). Nie miałem pojecia o istnieniu takich apek a wydają się byc mega przydatne

A nie łatwiej te rośliny kwiaty grzyby itp rozpoznawać po prostu przez Google Lens?

macbed - 2020-06-03, 13:00

OK, przetestowałem aplikację od Wilka i działa wyśmienicie :D udało mi się nagrać:
- dzięcioła dużego (pisklaki też rozpoznaje!)
- świstunkę leśną
- mysikrólika zwyczajnego (rzadki tutaj)
- sójkę zwyczajną (ma mnóstwo różnych odgłosów, nagrałem takie krakanie)
- grubodzioba zwyczajnego
- kukułkę zwyczajną ("PRAWIE pewne" xD)

Poza tym nagrałem też ziębę, ale rozpoznało jako świstunkę, mają podobne odgłosy :D

A co do tych pisklaków dzięcioła to mamy takie stare drzewo przy drodze w którym ten ptak ma dziuplę, młode drą się niemiłosiernie prawie bez przerwy xD Zaskoczyło mnie, że odgłosy pisklaków też mi rozpoznało, niesamowita aplikacja

Antybristler - 2020-06-03, 13:07

Cytat:

Poza tym nagrałem też ziębę

To akurat łatwo poznać, bo pierdoli antyszczepionkowe farmazony.

widzu - 2020-06-03, 13:10

ChodnikowyWilk - 2020-06-03, 13:32

Antybristler napisał/a:
Cytat:

Poza tym nagrałem też ziębę

To akurat łatwo poznać, bo pierdoli antyszczepionkowe farmazony.

:haha: :haha:

Moris299 napisał/a:
Buu :( Może rozbudują z czasem.

Tak sobie patrzę na podobne aplikacje i jest np identyfikator roślin, kwiatów, czy grzybów (ale akurat w przypadku grzybów bym nie ryzykował xD). Nie miałem pojecia o istnieniu takich apek a wydają się byc mega przydatne

A nie łatwiej te rośliny kwiaty grzyby itp rozpoznawać po prostu przez Google Lens?

No powiem ci że patrząc na listę co to potrafi to pewnie masz rację :D

[ Dodano: 2020-06-03, 15:51 ]
Zagwizdałem jak ptaszek, a rozpoznalo mnie jako człowieka :c

Całkiem_Dobry_Chłop - 2020-06-03, 15:30

Tak?? Czyli ten program jest jednak dobry. Myślałem, że to jakieś guwno zrobione na odwal się.
macbed - 2020-06-04, 13:25

udało mi się nagrać myszołowa :muk:
Davos - 2020-06-04, 21:04

widzu napisał/a:
Obrazek

:haha:

bigmajk - 2020-06-05, 11:05

Z ciekawych gadżetów, które ostatnio odkryłem oraz nad którymi poważnie sie zastanawiam jest Noti one, które jest zgrane z aplikacją na telefonie. Jest to niewielki gadżet, który mozna przymocować na przyklad przy kluczu albo przy rowerze, a który pozwala na dokładne nakierowanie. Pozwala na przykład sprawdzić w aplikacji telefonu, gdzie sa klucze, które się zgubiło (nawet daleko od domu). Analogicznie mozna znaleźć telefon nawet jeśli dzwonek jest wyciszony (urządzenie moze dać głośny sygnał dźwiękowy). Z tego co się orientowałem to bateria moze trzymać wiele tygodni.

Proponuję tutaj jeszcze sprawdzić: https://notione.com/sklep/lokalizator-kluczy

icywind - 2020-06-05, 11:44

xD
ChodnikowyWilk - 2020-06-05, 12:09

Bigmajk jak się pokażesz jak wyglądasz to stworzymy dla ciebie specjalny dzial "Co poleca bigmajk" gdzie bez ograniczeń będziesz mógł reklamować różne rzeczy
icywind - 2020-06-05, 12:27

bigmajk, może polecasz jakiś przepis na obiad
Love178 - 2020-06-05, 14:14

Tylko szybko, bo Icy jest głodny
Całkiem_Dobry_Chłop - 2020-06-05, 14:22

bigmajk zajrzy tu najwcześniej za trzy miesiące więc odpowiem za niego. Najlepszy obiad to będzie taki kupiony za kredyt banku Millenium. Pamiętaj, żeby przy braniu kredytu powołać się na bigmajka, żeby wiedzieli, że to od niego masz to info. Mam nadzieję że pomogłem i życzę smacznego :-D
icywind - 2020-06-05, 14:23

Mmmm... kredyt na obiad. Kapitalizm roku 2034