Potrzebuje pomocy dot. zagadnien do zaliczenia 1 semestru.
"Odrożnia pojecią: tor, droga i wykorzystuje je do opisu ruchu"
Co to znaczy "wykorzystuje do opisu ruchu"? Podajcie przyklad
"Odróżnia ruch prostoliniowy od ruchu krzywoliniowego, podaje przyklady"
-Co to jest ruch prostoliniowy
-Coto jest ruch krzywolniowy
-Dajcie pare przykladów.
"Wykorzysstuje wielkosci fizyczne: Droga, prędkośc, czas do opisu ruchu jednostajnego prostoliniowego, wskazuje w otaczajacej rzeczywistosci rprzykladu tego ruchu"
Podajcie przykład takiego ruchu z wykorzystaniem danych wielkosci fizycznych
"Posługuje sie pojeciem predkości do opisu ruchu, interpretuje wartośc predkosci jako drogę przebytą przez poruszajace sie cialo w jednostace czasu"
Tu nic nie rozumiem
Dołączył: 25 Lis 2013 Posty: 22221 Skąd: Village killed by planks
Potrzebuje pomocy dot. zagadnien do zaliczenia 1 semestru.
Spróbujmy.
WojtekVanHelsing napisał/a:
"Odrożnia pojecią: tor, droga i wykorzystuje je do opisu ruchu"
Co to znaczy "wykorzystuje do opisu ruchu"? Podajcie przyklad
Przedmiot porusza się torem prostoliniowym, przebywając drogę 300 metrów.
"Odróżnia ruch prostoliniowy od ruchu krzywoliniowego, podaje przyklady"
-Co to jest ruch prostoliniowy
-Coto jest ruch krzywolniowy
-Dajcie pare przykladów.
Ruch prostoliniowy - ruch odbywający się wzdłuż prostej, lol.
Ruch krzywoliniowy - ruch, w którym zmienia się kierunek ruchu Dałem definicję JEDNOSTAJNEGO krzywoliniowego, sorry
Przykłady:
Ruch prostoliniowy - każdy ruch w linii prostej.
Ruch krzywoliniowy - satelity na orbicie, samochód na rondzie.
"Wykorzysstuje wielkosci fizyczne: Droga, prędkośc, czas do opisu ruchu jednostajnego prostoliniowego, wskazuje w otaczajacej rzeczywistosci rprzykladu tego ruchu"
Podajcie przykład takiego ruchu z wykorzystaniem danych wielkosci fizycznych
Akhem:
Samochód poruszający się ruchem jednostajnym prostoliniowym z prędkością 50 km/h przejechał 20 km. Wynika z tego, że czas, w jakim pokonał tę drogę wynosił 24 minuty (z wzoru s=V*t, zamieniając uprzednio sekundy na minuty, kilometry na metry i km/h na m/s).
Cytat:
"Posługuje sie pojeciem predkości do opisu ruchu, interpretuje wartośc predkosci jako drogę przebytą przez poruszajace sie cialo w jednostace czasu"
Tu nic nie rozumiem
Zgodnie z definicją "Prędkość - skalarna wielkość oznaczająca przebytą drogę w jednostce czasu "
masz umieć wyznaczać prędkość z wzoru V=s/t.
Chodzi o to, że jak podadzą Ci prędkość i czas to masz wiedzieć jaką drogę przebył.
To chyba będzie to.
_________________ Tekst podpisu:
Podpis - dozwolona ilość znaków: 3000
Ostatnio zmieniony przez widzu 2014-02-24, 23:39, w całości zmieniany 2 razy
ale co dokładnie mamy zrobić? dwa pierwsze pytania są takie oczywiste jakby, to najwyżej znajdź jakieś definicje tego bo co więcej można powiedzieć
"wykorzystuje do opisu ruchu" to znaczy że umiesz opisać jakiś ruch używając tych pojęć, tyle
w trzecim możesz dać przykład że samochód (jadąc ruchem jednostajnym prostoliniowym) przejechał 60 kilometrów w ciągu 1 godziny, więc poruszał się z prędkością 60km/h, co to w ogóle za zadanie
ostatnie to chodzi po prostu o to że prędkość = droga/czas i tyle znaczy całe to zdanie, nie wiem co więcej można powiedzieć
w ogóle wszystko co musisz wiedzieć to że v=s/t (i przekształcać ten wzór) no i pewnie zamieniać km/h na m/s
[ Dodano: 2014-02-24, 23:35 ]
o, widzę że w czasie gdy pisałam ktoś zdążył odpowiedzieć widzu, tam jest małe v a nie duże V
_________________ Gość
Sztuczna pochwa pod kątem 90 stopni przymocowana do czegoś, i rucham i jem
_________________ Powiedziałbym, że w życiu cenię forumków. Eeem… Forumków którzy podali mi pomocną dłoń, kiedy sobie nie radziłem, kiedy byłem sam, i, co ciekawe, to właśnie przypadkowe spotkania wpływają na nasze życie. Chodzi o to, że kiedy wyznaje się pewne wartości, nawet pozornie uniwersalne, bywa, że nie znajduje się zrozumienia, które by tak rzec, które pomaga… się nam rozwijać. Ja miałem szczęście, by tak rzec, ponieważ je znalazłem. I dziękuję Bartkowi82r. Życie to Gość.
widzu Junior Admin To co wpiszesz, będzie pod twoim nickiem.
Dołączył: 25 Lis 2013 Posty: 22221 Skąd: Village killed by planks
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum