Główna Poczekalnia Dodaj Moje screeny Najlepsze screeny dnia Prywatne wiadomości Zjedź najsamkurwadół Powrót do góry Forum Demotywatorów



Poprzedni temat «» Następny temat
Przesunięty przez: Love178
2015-11-23, 20:24
Programowanie itd.
Autor Wiadomość
Adijos 
jest tu


Dołączył: 21 Wrz 2013
Posty: 4797
Skąd: P./B.

Medale: 3 (Więcej...)

Wysłany: 2014-01-21, 20:22   Programowanie itd.

Hej cześć i czołem, wiecie skąd się wziąłem. Mniejsza o to.
Ostatnio zauważyłem, że niektóre osoby z tego forum zajmują się programowaniem.

Ten temat jest po to, aby opowiedzieć jak zaczęliśmy przygodę z programowaniem, kontaktować się w razie pomocy ze skryptami itd. itp.

To tak, ja zacząłem zabawę z AutoItem jakiś rok temu, ale specjalnie nie miałem pomysłów co zrobić, jak itp. AutoIt, taki mały program do pisania cheatów, botów... Potem ruszyłem z C++, ale okazało się, że go po prostu nie ogarniam (albo nie chcę ogarniać, raczej w ten sposób). Teraz zacząłem zabawę z HTML'em, który jest prosty, ale jakoś nie ciągnie mnie w ten kierunek.

W czym Wy "pracujecie"?
_________________
Powiedziałbym, że w życiu cenię forumków. Eeem… Forumków którzy podali mi pomocną dłoń, kiedy sobie nie radziłem, kiedy byłem sam, i, co ciekawe, to właśnie przypadkowe spotkania wpływają na nasze życie. Chodzi o to, że kiedy wyznaje się pewne wartości, nawet pozornie uniwersalne, bywa, że nie znajduje się zrozumienia, które by tak rzec, które pomaga… się nam rozwijać. Ja miałem szczęście, by tak rzec, ponieważ je znalazłem. I dziękuję Bartkowi82r. Życie to Gość.
 
 
Surrealista 
artist


Dołączył: 18 Sty 2014
Posty: 170
Skąd: Radom

Medale: Brak

Wysłany: 2014-01-22, 17:40   

Jak byłem troszkę młodszy to zacząłem się bawić w takie rzeczy i mój wujek informatyk ogarnął mi jakąś fajną wersję Turbo Delphi ale po kilku miesiącach nauki gdzie wyniosłem z programowania jedynie kilka skryptów to dalem sobie spokój, jednak wolę malować :D
_________________

"Prosty chłopak, prosty przekaz, proste serce moje"
 
 
Moris299 
Człowiek-Węgiel


Wiek: Mor
Dołączyła: 20 Wrz 2013
Posty: 17584

Medale: 15 (Więcej...)

Wysłany: 2014-01-22, 20:38   

Ostatnio zmieniony przez Moris299 2018-11-20, 17:53, w całości zmieniany 2 razy  
 
 
Love178 
Junior Admin
Jim Pickens


Wiek: Elo
Dołączył: 20 Wrz 2013
Posty: 15209
Skąd: Graveyard Restaurant

Medale: 9 (Więcej...)

Ostrzeżeń:
 1/3/5
Wysłany: 2015-11-23, 20:22   

Ale ten temat jest w archiwum w sensie, że jest nieczynny?

Bo ja się chciałam "pochwalić" indywidualną pracą domową :cry:

Napisz program w języku C do sortowania nazwisk w porządku alfabetycznym
z wykorzystaniem wskaźników. Do sortowania tablicy zastosuj metodę
bąbelkową. Do operacji na łańcuchach wykorzystaj funkcje biblioteczne
strcmp() i strcpy().
_________________
 
 
macbed
Überszlachta


Dołączył: 05 Mar 2015
Posty: 15885

Medale: 14 (Więcej...)

Wysłany: 2015-11-23, 20:23   


I na to wykorzystałaś 6000 post. :I
_________________
 
 
widzu 
Junior Admin
To co wpiszesz, będzie pod twoim nickiem.


Wiek: 2 k
Dołączył: 25 Lis 2013
Posty: 21332
Skąd: Village killed by planks

Medale: 8 (Więcej...)

Wysłany: 2015-11-23, 20:23   

Temat jest w Archiwum, bo ktoś coś zyebał. Przenieś. :-)

[ Dodano: 2015-11-23, 20:24 ]
macbed, wykorzystała 6000 post żeby pochwalić się programem sortującym.

Sounds good for me.
_________________
 
 
macbed
Überszlachta


Dołączył: 05 Mar 2015
Posty: 15885

Medale: 14 (Więcej...)

Wysłany: 2015-11-23, 20:24   


Nie, niezrobioną pracą domową
Sounds cringe to me
_________________
 
 
widzu 
Junior Admin
To co wpiszesz, będzie pod twoim nickiem.


Wiek: 2 k
Dołączył: 25 Lis 2013
Posty: 21332
Skąd: Village killed by planks

Medale: 8 (Więcej...)

Wysłany: 2015-11-23, 20:25   

Każdy chwali się czym może. :P

[ Dodano: 2015-11-23, 20:26 ]
love178, to ma być na structach?
_________________
 
 
Love178 
Junior Admin
Jim Pickens


Wiek: Elo
Dołączył: 20 Wrz 2013
Posty: 15209
Skąd: Graveyard Restaurant

Medale: 9 (Więcej...)

Ostrzeżeń:
 1/3/5
Wysłany: 2015-11-23, 20:26   

Jak się nie ma co się lubi to się kradnie co popadnie

[ Dodano: 2015-11-23, 20:26 ]
widzu napisał/a:
love178, to ma być na structach?

Mów do mnie jeszcze, byłam na wszystkich zajęciach i mieliśmy tylko printf
_________________
 
 
widzu 
Junior Admin
To co wpiszesz, będzie pod twoim nickiem.


Wiek: 2 k
Dołączył: 25 Lis 2013
Posty: 21332
Skąd: Village killed by planks

Medale: 8 (Więcej...)

Wysłany: 2015-11-23, 20:28   

love178, może inaczej, w jakiej formie dostajesz te nazwiska?

[ Dodano: 2015-11-23, 20:29 ]
W pliku tekstowym, jako listę, tablicę czy co?
_________________
 
 
Love178 
Junior Admin
Jim Pickens


Wiek: Elo
Dołączył: 20 Wrz 2013
Posty: 15209
Skąd: Graveyard Restaurant

Medale: 9 (Więcej...)

Ostrzeżeń:
 1/3/5
Wysłany: 2015-11-23, 20:30   

To jest całość zadania, więc tu mam chyba dowolność jeśli chodzi o formę, a same nazwiska muszę we własnym zakresie ułożyć :P
_________________
 
 
widzu 
Junior Admin
To co wpiszesz, będzie pod twoim nickiem.


Wiek: 2 k
Dołączył: 25 Lis 2013
Posty: 21332
Skąd: Village killed by planks

Medale: 8 (Więcej...)

Wysłany: 2015-11-23, 21:03   

Jesteś pewna, że to ma być sortowanie bąbelkowe?


Bo samo posortowanie nazwisk jest bardzo proste, ale bąblem... dziwnie trochę, szczerze powiem.
_________________
 
 
Love178 
Junior Admin
Jim Pickens


Wiek: Elo
Dołączył: 20 Wrz 2013
Posty: 15209
Skąd: Graveyard Restaurant

Medale: 9 (Więcej...)

Ostrzeżeń:
 1/3/5
Wysłany: 2015-11-23, 21:05   

Dostałam tę treść zadania mailem, nic nie zmieniałam.

Jeśli wydaje Ci się, że niektóre elementy w zadaniu są zbędne, albo mają prostsze zamienniki, to może dobrze Ci się wydawać, ostatnio kazał nam pisać program, w którym mieliśmy pomnożyć dwie liczby używając wyłącznie dodawania :P
_________________
 
 
widzu 
Junior Admin
To co wpiszesz, będzie pod twoim nickiem.


Wiek: 2 k
Dołączył: 25 Lis 2013
Posty: 21332
Skąd: Village killed by planks

Medale: 8 (Więcej...)

Wysłany: 2015-11-23, 21:06   

Poszperam jeszcze.

[ Dodano: 2015-11-23, 21:06 ]
W sumie to robiąc to uczę się jednocześnie programowania, więc... :smile:

[ Dodano: 2015-11-23, 21:45 ]
Na kiedy to masz? :/
_________________
 
 
Davos 
Überszlachta
Freeeedooooom!


Wiek: Tak
Dołączył: 19 Wrz 2013
Posty: 21794
Skąd: Litwini wracają?

Medale: 4 (Więcej...)

Wysłany: 2015-11-23, 21:48   

Love :clap:
_________________
 
 
Love178 
Junior Admin
Jim Pickens


Wiek: Elo
Dołączył: 20 Wrz 2013
Posty: 15209
Skąd: Graveyard Restaurant

Medale: 9 (Więcej...)

Ostrzeżeń:
 1/3/5
Wysłany: 2015-11-23, 21:51   

Na czwartek
_________________
 
 
Davos 
Überszlachta
Freeeedooooom!


Wiek: Tak
Dołączył: 19 Wrz 2013
Posty: 21794
Skąd: Litwini wracają?

Medale: 4 (Więcej...)

Wysłany: 2015-11-23, 21:53   

A sorry, dopiero doczytałem, że Love tego jeszcze nie zrobiła ^^" W takim razie gratulacje przełożę na później :D
_________________
 
 
widzu 
Junior Admin
To co wpiszesz, będzie pod twoim nickiem.


Wiek: 2 k
Dołączył: 25 Lis 2013
Posty: 21332
Skąd: Village killed by planks

Medale: 8 (Więcej...)

Wysłany: 2015-11-23, 21:54   

love178, bo bez bąbla byłoby to proste, a tak na razie nie mam pomysłu jak go ugryźć. :P
_________________
 
 
Moris299 
Człowiek-Węgiel


Wiek: Mor
Dołączyła: 20 Wrz 2013
Posty: 17584

Medale: 15 (Więcej...)

Wysłany: 2015-11-23, 22:00   

Ostatnio zmieniony przez Moris299 2018-11-21, 17:16, w całości zmieniany 1 raz  
 
 
Barbra
tup tup tup


Dołączył: 23 Wrz 2013
Posty: 6249

Medale: Brak

Wysłany: 2015-11-23, 22:23   

love178 napisał/a:
z wykorzystaniem wskaźników

ta część zadania sprawia że uciekam od komputera, w nienawiści do wskaźników tak zostałam zaprogramowana xD

[ Dodano: 2015-11-23, 22:25 ]
też chciałabym wiedzieć jak on podaje te nazwiska, może tablica tablic charów :??:
_________________
Gość <3

Sztuczna pochwa pod kątem 90 stopni przymocowana do czegoś, i rucham i jem

Tak się zyje
 
 
widzu 
Junior Admin
To co wpiszesz, będzie pod twoim nickiem.


Wiek: 2 k
Dołączył: 25 Lis 2013
Posty: 21332
Skąd: Village killed by planks

Medale: 8 (Więcej...)

Wysłany: 2015-11-23, 22:27   

No właśnie to jest takie...
Listy?
Dwadzieścia tablic?
Z góry wie ile tych nazwisk będzie czy wymyśli w trakcie?
_________________
 
 
Love178 
Junior Admin
Jim Pickens


Wiek: Elo
Dołączył: 20 Wrz 2013
Posty: 15209
Skąd: Graveyard Restaurant

Medale: 9 (Więcej...)

Ostrzeżeń:
 1/3/5
Wysłany: 2015-11-23, 22:32   

Ja nic nie wiem, ta treść zadania to jedyne co mam :cry: Pewnie jakkolwiek nie zrobię, to się przyczepi. Ale jak już wskaźniki czy bąbelki są wystarczająco uwierającymi elementami, to nie wiem po co przy samej liście/tablicy nazwisk wybierać jakąś trudniejszą opcję
_________________
 
 
Barbra
tup tup tup


Dołączył: 23 Wrz 2013
Posty: 6249

Medale: Brak

Wysłany: 2015-11-23, 22:45   

bąbelki są super ale ja nie pamiętam jak się używa wskaźników xD napiszę Ci to bez wskaźników a potem najwyżej spróbuję przerobić albo ty sobie poradzisz! bo ich się chyba używa zamiast tablic, omg, kto pamięta język c
_________________
Gość <3

Sztuczna pochwa pod kątem 90 stopni przymocowana do czegoś, i rucham i jem

Tak się zyje
 
 
widzu 
Junior Admin
To co wpiszesz, będzie pod twoim nickiem.


Wiek: 2 k
Dołączył: 25 Lis 2013
Posty: 21332
Skąd: Village killed by planks

Medale: 8 (Więcej...)

Wysłany: 2015-11-23, 22:51   

Ja pracuje teraz na C i takie WUT, bo bez bąbla to to posortować łatwo, wystarczy użyć listy ze wskaźnikiem na poprzedni element i strcmp(). :|
_________________
 
 
Barbra
tup tup tup


Dołączył: 23 Wrz 2013
Posty: 6249

Medale: Brak

Wysłany: 2015-11-23, 22:55   

omg pisałam w internetowym edytorze i cofnęłam i wszystko zniknęło ;_________________; i tak nie działało

[ Dodano: 2015-11-23, 22:59 ]
no właśnie widzu robisz taką pętlę

for(i=0; i<len; i++)
{
for(j=0; j<len-i-1; j++) //wzielam to z gotowca to ze len-i-1 xD
{
if(strcmp(nazwiska[i], nazwiska[j]) > 0)
{
tmp = nazwiska[i];
nazwiska[i] = nazwiska[j];
nazwiska[j] = tmp;
}
}
}

no ale mi to nie działało bo miał problem z tablicą i wskaźnikami :/
nazwiska zapisałam tak:

char nazwiska[8][15] = {"Qwert", "Oooo"...} itd 8 nazwisk

a tmp to było
char tmp[15]

i źle to jest :( nie pamiętam takich rzeczy, my od 4 semestrów mamy ciągle javę a tam nie ma wskaźników:DDD
_________________
Gość <3

Sztuczna pochwa pod kątem 90 stopni przymocowana do czegoś, i rucham i jem

Tak się zyje
 
 
Love178 
Junior Admin
Jim Pickens


Wiek: Elo
Dołączył: 20 Wrz 2013
Posty: 15209
Skąd: Graveyard Restaurant

Medale: 9 (Więcej...)

Ostrzeżeń:
 1/3/5
Wysłany: 2015-11-23, 23:00   

Barbra napisał/a:
omg pisałam w internetowym edytorze i cofnęłam i wszystko zniknęło ;_________________;

ojeju Barbruszkaaaaaaaa :hug: Mam nadzieję, że czekolada za tydzień złagodzi ten ból <3
_________________
 
 
Moris299 
Człowiek-Węgiel


Wiek: Mor
Dołączyła: 20 Wrz 2013
Posty: 17584

Medale: 15 (Więcej...)

Wysłany: 2015-11-23, 23:01   

Ostatnio zmieniony przez Moris299 2018-11-21, 17:16, w całości zmieniany 1 raz  
 
 
Barbra
tup tup tup


Dołączył: 23 Wrz 2013
Posty: 6249

Medale: Brak

Wysłany: 2015-11-23, 23:03   

jakby to było c++ to by było milutko a to jest c :kick:
_________________
Gość <3

Sztuczna pochwa pod kątem 90 stopni przymocowana do czegoś, i rucham i jem

Tak się zyje
 
 
widzu 
Junior Admin
To co wpiszesz, będzie pod twoim nickiem.


Wiek: 2 k
Dołączył: 25 Lis 2013
Posty: 21332
Skąd: Village killed by planks

Medale: 8 (Więcej...)

Wysłany: 2015-11-23, 23:04   

Barbra, ale ty nie operujesz na wskaźnikach, bo nie ma *. :|

A poza tym masz użyć tej beznadziejnej funkcji kopiującej... I skąd weźmiesz w ogóle tablice nazwiska?

:I
_________________
 
 
Barbra
tup tup tup


Dołączył: 23 Wrz 2013
Posty: 6249

Medale: Brak

Wysłany: 2015-11-23, 23:08   

no wymyśliłam sobie że on te nazwiska tak poda, bo jak Love mówi że na zajęciach mieli tylko printfy to gdzie jakieś bardziej skomplikowane rzeczy typu pliki/structy/cokolwiek innego?

i właśnie mówię że zrobiłam to na tablicach żeby uniknąć wskaźników xD

domyślam się że trzeba utworzyć nową tablicę i do niej kopiować te nazwiska ale to trochę bez sensu jak dla mnie gdy można to zrobić bez kopiowania :<
_________________
Gość <3

Sztuczna pochwa pod kątem 90 stopni przymocowana do czegoś, i rucham i jem

Tak się zyje
 
 
widzu 
Junior Admin
To co wpiszesz, będzie pod twoim nickiem.


Wiek: 2 k
Dołączył: 25 Lis 2013
Posty: 21332
Skąd: Village killed by planks

Medale: 8 (Więcej...)

Wysłany: 2015-11-23, 23:15   

No właśnie te zadanie nie ma sensu. :I

[ Dodano: 2015-11-23, 23:15 ]
Albo ma, ale jest beznadziejnie sformułowane.
_________________
 
 
Love178 
Junior Admin
Jim Pickens


Wiek: Elo
Dołączył: 20 Wrz 2013
Posty: 15209
Skąd: Graveyard Restaurant

Medale: 9 (Więcej...)

Ostrzeżeń:
 1/3/5
Wysłany: 2015-11-23, 23:18   

Bardziej stawiam na to pierwsze ;____;

zarzucę co inny kolega ma
https://scontent-ams3-1.xx.fbcdn.net/hphotos-xpf1/v/t1.0-9/12243496_937842736287656_8994553169270925766_n.jpg?oh=2e4747a9a52f8da8b8e6e87079ba3154&oe=56F734F7
_________________
 
 
widzu 
Junior Admin
To co wpiszesz, będzie pod twoim nickiem.


Wiek: 2 k
Dołączył: 25 Lis 2013
Posty: 21332
Skąd: Village killed by planks

Medale: 8 (Więcej...)

Wysłany: 2015-11-23, 23:23   

Mam wrażenie że wziął do ręki podręcznik do C i powpisywał losowe wyrazy. :I
_________________
 
 
Love178 
Junior Admin
Jim Pickens


Wiek: Elo
Dołączył: 20 Wrz 2013
Posty: 15209
Skąd: Graveyard Restaurant

Medale: 9 (Więcej...)

Ostrzeżeń:
 1/3/5
Wysłany: 2020-06-25, 05:39   

Jezus Maria, tylko nie bąbelki

[ Dodano: 2020-06-25, 05:41 ]
Davos napisał/a:
A sorry, dopiero doczytałem, że Love tego jeszcze nie zrobiła ^^" W takim razie gratulacje przełożę na później :D

Czy liczy się to, że ostatniego dnia oddawania napisałam do gościa szczerego maila, że nie zrobię tego zadania, bo jest niewykonalne, na co mi odpisał "ok, no to na koniec będzie 3"? xDDD
_________________
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Czy wiesz, że...

Strona wygenerowana w 0.127 sekundy. Zapytań do SQL: 50