Główna Poczekalnia Dodaj Moje screeny Najlepsze screeny dnia Prywatne wiadomości Zjedź najsamkurwadół Powrót do góry Forum Demotywatorów



Poprzedni temat «» Następny temat
Otwarty przez: widzu
2020-01-12, 00:59
Pulpit
Autor Wiadomość
ChodnikowyWilk 
Junior Admin
Robert


Wiek: 24
Dołączył: 21 Wrz 2013
Posty: 12212
Skąd: Kraków

Medale: 4 (Więcej...)

Wysłany: 2020-05-23, 19:18   

Nikt nie używa linuxa, kogo obchodzi co na nim jest
_________________
Ciasto kruche jak pokój na Bliskim Wschodzie
 
 
icywind
Loża Szyderców+
#kochamywidza


Wiek: T-g
Dołączył: 06 Lut 2014
Posty: 15121
Skąd: Turg

Medale: 9 (Więcej...)

Ostrzeżeń:
 1/3/5
Wysłany: 2020-05-23, 19:40   

xD

[ Dodano: 2020-05-23, 19:45 ]
Ja wam opowiadam jak wyglądają domyślne opcje środowiska Gnome, żeby mówić jak wygląda desktop "na linuksie" to by trochę zeszło. Kilka innych opcji








Ostatnio zmieniony przez icywind 2020-05-23, 19:49, w całości zmieniany 2 razy  
 
 
Moris299 
Człowiek-Węgiel


Wiek: ole
Dołączyła: 20 Wrz 2013
Posty: 17334
Skąd: z dupy

Medale: 13 (Więcej...)

Wysłany: 2020-05-23, 20:02   

icywind napisał/a:
ZróbmySobieKupę napisał/a:
Pulpit to tak jakby wejść do menu, czy tam "szuflady" (tfu!) na smartfonie

co? Chyba odwrotnie

[ Dodano: 2020-05-23, 14:16 ]
Na kompie mam taką szufladę z aplikacjami podobną trochę do Androidowej.
Obrazek
Najczęstsze apki w docku po lewej. Jak coś piszesz to ci się włącza szukajka. Bardzo wygodne i nie trzeba się odrywać od klawiatury.
Szukanie działa też na podglądzie włączonych programów
Obrazek

[ Dodano: 2020-05-23, 14:27 ]
Jak ktoś jest zainteresowany to ten koleś w miarę dobrze to tłumaczy
https://www.youtube.com/watch?v=KSQxPnKwNc8


Przecież w Windowsie jest identycznie to samo, klikasz menu start i wyszukujesz a to nie zmienia faktu, że pulpit wygodniejszy.
_________________
 
 
icywind
Loża Szyderców+
#kochamywidza


Wiek: T-g
Dołączył: 06 Lut 2014
Posty: 15121
Skąd: Turg

Medale: 9 (Więcej...)

Ostrzeżeń:
 1/3/5
Wysłany: 2020-05-23, 20:19   

Moris299 napisał/a:
icywind napisał/a:
ZróbmySobieKupę napisał/a:
Pulpit to tak jakby wejść do menu, czy tam "szuflady" (tfu!) na smartfonie

co? Chyba odwrotnie

[ Dodano: 2020-05-23, 14:16 ]
Na kompie mam taką szufladę z aplikacjami podobną trochę do Androidowej.
Obrazek
Najczęstsze apki w docku po lewej. Jak coś piszesz to ci się włącza szukajka. Bardzo wygodne i nie trzeba się odrywać od klawiatury.
Szukanie działa też na podglądzie włączonych programów
Obrazek

[ Dodano: 2020-05-23, 14:27 ]
Jak ktoś jest zainteresowany to ten koleś w miarę dobrze to tłumaczy
https://www.youtube.com/watch?v=KSQxPnKwNc8


Przecież w Windowsie jest identycznie to samo, klikasz menu start i wyszukujesz a to nie zmienia faktu, że pulpit wygodniejszy.

Dlatego właśnie się dziwię, za używacie ikon na pulpicie. Chyba, że ta wyszukiwajka windowsowa działa jakoś chujowo.
 
 
Lilith 
Überszlachta
Tym razem mnie nie zamrozicie!


Wiek: hot
Dołączyła: 28 Wrz 2015
Posty: 10160
Skąd: Na pewno nie zamrażarka

Medale: 14 (Więcej...)

Wysłany: 2020-05-23, 20:40   

icywind, ja tam wolę mieć wszystko na wierzchu
_________________
 
 
icywind
Loża Szyderców+
#kochamywidza


Wiek: T-g
Dołączył: 06 Lut 2014
Posty: 15121
Skąd: Turg

Medale: 9 (Więcej...)

Ostrzeżeń:
 1/3/5
Wysłany: 2020-05-23, 20:54   

Lilith napisał/a:
icywind, ja tam wolę mieć wszystko na wierzchu

Właśnie w tym sęk, że nie jest na wierzchu. Mam teraz otwartą przeglądarkę która zasłania mi cały pulpit. Co jest na wierzchu? Na pewno nie pulpit xD
Żeby przejść do czegoś innego nie minimalizuje niczego, nie przechodzę do innego pulpitu tylko klikam super(klawisz z logo windows) + vi + enter i otwiera mi się visual studio code i mogę w nim pisać.
Czy cokolwiek innego.
Chcę przejść do pobranych plików? super+ pob+ strzałka w dół do wyników z managera plików + enter i jestem
Po co mam takie rzeczy trzymać na pulpicie? Spróbujcie tak popracować i zobaczycie, że to efektywniejsze :D
Chcę obliczyć 45*8? Też to tam wpisuje i mam wynik xD

[ Dodano: 2020-05-23, 20:56 ]
W czasach windowsa 98 było w starcie to chore menu z dziwnymi katalogami w którym nic się nie dało znaleźć to rozumiem, że było 1000 rzeczy na pulpicie, no ale teraz? xD

[ Dodano: 2020-05-23, 21:07 ]
Gnome już 10 lat temu zerwał z tym przestarzałym paradygmatem pulpitu, Windows dalej w lesie :patyk:
 
 
Moris299 
Człowiek-Węgiel


Wiek: ole
Dołączyła: 20 Wrz 2013
Posty: 17334
Skąd: z dupy

Medale: 13 (Więcej...)

Wysłany: 2020-05-23, 21:38   

icywind napisał/a:
Żeby przejść do czegoś innego nie minimalizuje niczego, nie przechodzę do innego pulpitu tylko klikam super(klawisz z logo windows) + vi + enter i otwiera mi się visual studio code i mogę w nim pisać.

no to chyba jednak szybciej jest kliknąć ten mały pasek który jest w prawym dolnym rogu niż to co ty podajesz :P
_________________
 
 
widzu 
Junior Admin
To co wpiszesz, będzie pod twoim nickiem.


Wiek: 2 k
Dołączył: 25 Lis 2013
Posty: 21254
Skąd: Village killed by planks

Medale: 8 (Więcej...)

Wysłany: 2020-05-23, 22:28   

Moris299 napisał/a:
icywind napisał/a:
Żeby przejść do czegoś innego nie minimalizuje niczego, nie przechodzę do innego pulpitu tylko klikam super(klawisz z logo windows) + vi + enter i otwiera mi się visual studio code i mogę w nim pisać.

no to chyba jednak szybciej jest kliknąć ten mały pasek który jest w prawym dolnym rogu niż to co ty podajesz :P
Obrazek


^ u normalnych ludzi jest pionowy
_________________
 
 
ChodnikowyWilk 
Junior Admin
Robert


Wiek: 24
Dołączył: 21 Wrz 2013
Posty: 12212
Skąd: Kraków

Medale: 4 (Więcej...)

Wysłany: 2020-05-23, 23:10   

Pewnie, łatwiej jest zapamiętać kombinacje klawiszy niż kliknąć dwukrotnie na ikonę, właściwie po co ci pulpit żeby popatrzeć się na tapetę? :P zapominasz też o ważnej rzeczy, o przyzwyczajeniu, a przyzwyczajenie to szybka wyuczona reakcja i komfort. Po chuj mam teraz uczyć się czegoś nowego jak to co mam jest wygodne
_________________
Ciasto kruche jak pokój na Bliskim Wschodzie
 
 
icywind
Loża Szyderców+
#kochamywidza


Wiek: T-g
Dołączył: 06 Lut 2014
Posty: 15121
Skąd: Turg

Medale: 9 (Więcej...)

Ostrzeżeń:
 1/3/5
Wysłany: 2020-05-24, 00:51   

Zmiana przyzwyczajeń wyszłaby ci na zdrowie
 
 
ZróbmySobieKupę 
Junior Admin
xD


Wiek: xDD
Dołączył: 20 Wrz 2013
Posty: 9873

Medale: 3 (Więcej...)

Wysłany: 2020-05-24, 13:21   

icywind napisał/a:
Zmiana przyzwyczajeń wyszłaby ci na zdrowie


I to w wielu aspektach życia, tu się zgadzam akurat.
Ten trzeci od góry wygląd okienek spoko wygląda, mógłbym z takim żyć.

Ja z ikonek na pulpicie korzystam tylko pracując na apkach niepełnoekranowych, więc mi taki układ pasi, zresztą mam ich tylko tyle ile potrzebuję. Każdy robi jak lubi imo, albo na ile potrafi trzymać poziom i nie syfić.
_________________
Stay at forum! Or not... I don't give a shit.
 
 
Dead_Laugh 
Loża Szyderców
One must imagine student during finals happy


Wiek: 21
Dołączył: 21 Kwi 2015
Posty: 3836
Skąd: Zakręt Hippocampusa

Medale: 9 (Więcej...)

Wysłany: 2020-05-24, 13:28   

Ja bym nawet i zmienił system ale nie wiem szczerze czy wszystkie programy działałyby poprawnie po tym (głównie bo się mało na tym znam xD). Ale np. Microsoft Office, który mi jest szczególnie teraz niezwykle potrzebny czy działałby normalnie na którymś systemie Linuxa?
_________________
 
 
widzu 
Junior Admin
To co wpiszesz, będzie pod twoim nickiem.


Wiek: 2 k
Dołączył: 25 Lis 2013
Posty: 21254
Skąd: Village killed by planks

Medale: 8 (Więcej...)

Wysłany: 2020-05-24, 13:34   

Dead_Laugh napisał/a:
np. Microsoft Office, który mi jest szczególnie teraz niezwykle potrzebny czy działałby normalnie na którymś systemie Linuxa?


Otóż nie. Są zamienniki, ale są upośledzone :P
_________________
 
 
ZróbmySobieKupę 
Junior Admin
xD


Wiek: xDD
Dołączył: 20 Wrz 2013
Posty: 9873

Medale: 3 (Więcej...)

Wysłany: 2020-05-24, 13:34   

Ja podobnie, odkąd zająłem się na poważnie pracą, nie mam czasu na tyle siedzenia w wirtualu co kiedyś, ograniczyło się to w zasadzie do pracy na kompie i przeglądania neta, a w tym obecny komp radzi sobie zajebiście. Celowo złożyłem sobie overkillowy względem moich potrzeb zestaw, żeby przez kilka dobrych lat mieć spokój w ogóle z myśleniem o jakichś zmianach. Od czterech lat komp odpala niezmiennie w 12 sekund, wszystko śmiga stabilnie i szybko, nie chcę tego zmieniać.
Gdybym siedział w temacie i był na etapie zmiany zestawu, brałbym pewnie pod uwagę.
_________________
Stay at forum! Or not... I don't give a shit.
  
 
 
Dead_Laugh 
Loża Szyderców
One must imagine student during finals happy


Wiek: 21
Dołączył: 21 Kwi 2015
Posty: 3836
Skąd: Zakręt Hippocampusa

Medale: 9 (Więcej...)

Wysłany: 2020-05-24, 13:37   

widzu napisał/a:
Otóż nie. Są zamienniki, ale są upośledzone :P


No i temat rozwiązany.
_________________
 
 
Całkiem_Dobry_Chłop


Wiek: Xd
Dołączył: 11 Lis 2014
Posty: 3942

Medale: 1 (Więcej...)

Wysłany: 2020-05-24, 13:40   

Próbowałem kiedyś offica 2003 używać na Ubuntu. Do zwykłego pisania niby starczy, ale jak chciałem doinstalować wtyczki to były problemy. Możesz napisać w jakim zakresie potrzebujesz ms office? Być może mógłbyś się przesiąść na offica który jest domyślnie na linuksach.
_________________
Ostatnio zmieniony przez Całkiem_Dobry_Chłop 2020-05-24, 13:43, w całości zmieniany 1 raz  
 
 
Dead_Laugh 
Loża Szyderców
One must imagine student during finals happy


Wiek: 21
Dołączył: 21 Kwi 2015
Posty: 3836
Skąd: Zakręt Hippocampusa

Medale: 9 (Więcej...)

Wysłany: 2020-05-24, 13:43   

No w zasadzie niby tylko pisanie i prezentacje. Ale potrzebuję tej funkcji śledzenia zmian bo dostaję od opiekunów naukowych poprawki, które właśnie da się śledzić w tym trybie. Bez niego nie widać poprawek.
_________________
 
 
icywind
Loża Szyderców+
#kochamywidza


Wiek: T-g
Dołączył: 06 Lut 2014
Posty: 15121
Skąd: Turg

Medale: 9 (Więcej...)

Ostrzeżeń:
 1/3/5
Wysłany: 2020-05-24, 13:45   

widzu napisał/a:
Dead_Laugh napisał/a:
np. Microsoft Office, który mi jest szczególnie teraz niezwykle potrzebny czy działałby normalnie na którymś systemie Linuxa?


Otóż nie. Są zamienniki, ale są upośledzone :P

Chyba, że ten w przeglądarce. No ale wiadomo jak działa przeglądarkowy office :V
Ostatnio zmieniony przez icywind 2020-05-24, 13:46, w całości zmieniany 1 raz  
 
 
Całkiem_Dobry_Chłop


Wiek: Xd
Dołączył: 11 Lis 2014
Posty: 3942

Medale: 1 (Więcej...)

Wysłany: 2020-05-24, 13:48   

Nigdy nie korzystałem z tej funkcji więc niezbyt to ogarniam. Gugiel twierdzi, że na libreoffice(czyli domyślnym office w linuksie) też da sie to zrobić. W sumie to może najpierw spróbuj sobie wersji na windowsa. Zobaczysz czy ci to odpowiada.

[ Dodano: 2020-05-24, 13:50 ]
incy jak już sie tutaj wcinasz to może mnie uświadomisz czy nadal występuje ten problem, że jak sie coś pisze na libreoffice, a potem otwiera w ms office to dzieją się dziwne rzeczy z tekstem.
_________________
 
 
icywind
Loża Szyderców+
#kochamywidza


Wiek: T-g
Dołączył: 06 Lut 2014
Posty: 15121
Skąd: Turg

Medale: 9 (Więcej...)

Ostrzeżeń:
 1/3/5
Wysłany: 2020-05-24, 14:02   

Jak zapiszesz wszystko jako odt to nie powinny, bo dlaczego? Chyba, że Microsoft zjebał odczytywanie otwartego formatu a to w ich stylu. Jak zapisujesz w docx czy jak tam się teraz to nazywa to mogą być problemy bo format jest własnością MS i konkurencja musi go obsługiwać na czuja.
Ale się nie znam bo nie piszę nic za bardzo w żadnym pakiecie, a jak otwieram dokumenty z microsoftowego offica to w przeglądarce, więc wszystko się wyświetla dobrze..
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Czy wiesz, że...

Strona wygenerowana w 0.149 sekundy. Zapytań do SQL: 36