Główna Poczekalnia Dodaj Moje screeny Najlepsze screeny dnia Prywatne wiadomości Zjedź najsamkurwadół Powrót do góry Forum Demotywatorów



Poprzedni temat «» Następny temat
Google zmienia sposób pobierania zdjęć
Autor Wiadomość
Davos 
Überszlachta
Freeeedooooom!


Wiek: Tak
Dołączył: 19 Wrz 2013
Posty: 20231
Skąd: Litwini wracają?

Medale: 2 (Więcej...)

Wysłany: 2018-02-17, 12:29   Google zmienia sposób pobierania zdjęć

Najczęściej używana wyszukiwarka na świecie zmienia sposób pobierania zdjęć. Funkcja zapisywania wyszukiwanych obrazów na dysk nie będzie już tak eksponowana jak do tej pory.


Jak informuje gazeta.pl, od wczoraj wyszukiwanie zdjęć w Google działa w nowy sposób. Po wpisaniu odpowiedniego hasła w wyszukiwarkę i przejściu do zakładki „grafika”, przy wyszukanych obrazach nie pojawia się już przycisk, który umożliwiał otwarcie wyszukanej fotografii w osobnym oknie. Zastąpił go przycisk „strona”, który odsyła do witryny, na której znajduje się wyszukany plik. Obok wspomnianego przycisku znajduje się inny, który umożliwia udostępnienie linku do wyszukanego obrazu.

To nie koniec zmian. Google postanowiło też podkreślić informację dotyczącą praw autorskich. Teraz widać ją pod każdym z wyszukanych obrazów. I to właśnie chęć ochrony praw autorskich spowodowała zmianę opcji w wyszukiwarce. Firma zawarła bowiem ugodę z Getty Images, czyli jedną z największych firm zajmujących się zarządzaniem prawami autorskimi do zdjęć. W zasobach firmy znajdują się miliony fotografii i ilustracji wykonanych przez profesjonalistów.
Istotne jest, że osoby korzystający z Google nie mogą wykorzystywać wszystkich zdjęć odnalezionych za pomocą wyszukiwarki. Przed pobraniem obrazu należy odwiedzić stronę źródłową na której znajduje się plik i sprawdzić, czy jego autor zgadza się na używanie swego dzieła.



https://www.wprost.pl/swi...autorskich.html


Czyli teraz, żeby wrzucić np. na forum pierwszego lepszego mema, trzeba będzie za każdym razem odwiedzić stronę, na której się znajduje, przy czym na niektórych z nich nie ma możliwości wejścia w bezpośredni link do obrazka. Super zmiana bulwo :clap: :niegit: :frusty:

I tak to można obejść przez zrobienie screena.
_________________
 
 
Całkiem_Dobry_Chłop
Wielki Książę Ósmego Kręgu


Wiek: 666
Dołączył: 11 Lis 2014
Posty: 2164
Skąd: z Piekła rodem

Medale: Brak

Wysłany: 2018-02-17, 12:38   

Kliknięcie prawym przyciskiem myszy i otwarcie obrazu na nowej karcie wciąż działa :troll:
_________________
 
 
manciara9 
Überszlachta
Dumna akwarelistka


Dołączyła: 28 Gru 2015
Posty: 5827
Skąd: ORDNUNG MUß SEIN

Medale: 6 (Więcej...)

Ostrzeżeń:
 1/3/5
Wysłany: 2018-02-17, 12:44   

Cytat:
Przed pobraniem obrazu należy odwiedzić stronę źródłową na której znajduje się plik i sprawdzić, czy jego autor zgadza się na używanie swego dzieła.


Już to widzę, jak każdy sprawdza prawa autorskie :haha:
_________________
"Czasami konflikty muszą wybuchnąć tylko po to, żebyśmy wszystkiego nie robili sami jak takie osiołki".

"Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacie".
Mikołaj Rej
 
 
Moris299 
Überszlachta

Dołączył: 20 Wrz 2013
Posty: 16058

Medale: 11 (Więcej...)

Ostrzeżeń:
 1/3/5
Wysłany: 2018-02-17, 13:06   

Jak ktoś chciał poszanować prawa autorskie to je poszanował wybierając w opcjaxh wyszukiwania wyszukiwanie obrazów z prawem do ponownego wykorzystania w celach komercyjnych niekomercyjnych/z prawem do modyfikacji itp...
Ja tak robiłem gdy potrzebowałem np jakichś ikonek, obrazków itp.
Zmianę zauważyłem wczoraj, ale nie myślałem nad tym specjalnie długo, myślałem, że to jakiś błąd czy coś xD
 
 
widzu 
Loża Szyderców
To co wpiszesz, będzie pod twoim nickiem


Wiek: 2 k
Dołączył: 25 Lis 2013
Posty: 19875
Skąd: Village killed by planks

Medale: 6 (Więcej...)

Wysłany: 2018-02-17, 14:53   

Denerwujące, ale da się przyzwyczaić
 
 
Moris299 
Überszlachta

Dołączył: 20 Wrz 2013
Posty: 16058

Medale: 11 (Więcej...)

Ostrzeżeń:
 1/3/5
Wysłany: 2018-02-17, 15:21   

zresztą nie wiem jak inne przeglądarki ale opera i tak pozwala skopiować link po kliknięciu ppm i w menu kontekstowym jest taka opcja
 
 
Davos 
Überszlachta
Freeeedooooom!


Wiek: Tak
Dołączył: 19 Wrz 2013
Posty: 20231
Skąd: Litwini wracają?

Medale: 2 (Więcej...)

Wysłany: 2018-02-17, 15:29   

W ff po kliknięciu ppm na obrazku jest opcja "pokaż obraz" i stamtąd można skopiować bezpośredni link. W edge nie ma niczego takiego.
_________________
 
 
Moris299 
Überszlachta

Dołączył: 20 Wrz 2013
Posty: 16058

Medale: 11 (Więcej...)

Ostrzeżeń:
 1/3/5
Wysłany: 2018-02-17, 15:39   

:1m: Opera :1m:
 
 
Love178 
Überszlachta
NYLONBOJTEL


Wiek: Elo
Dołączyła: 20 Wrz 2013
Posty: 12740
Skąd: Ok$ywie

Medale: 4 (Więcej...)

Wysłany: 2018-02-17, 17:45   

Ja zawsze kopiowałam tak jak pan Moris pokazał
_________________
 
 
Ascara 
Überszlachta


Dołączyła: 03 Sie 2014
Posty: 6524

Medale: 4 (Więcej...)

Wysłany: 2018-02-18, 19:14   

Moris299 napisał/a:
zresztą nie wiem jak inne przeglądarki ale opera i tak pozwala skopiować link po kliknięciu ppm i w menu kontekstowym jest taka opcja
Obrazek


Same przy Safari (przerzuciłam się, bo od aktualizacji Mac OS Opera mocno się crashuje i jej aktualizacje nic w tym nie zmieniły). Można i otworzyć obrazek od razu w osobnej karcie i skopiować bezpośredni link do niego ze zwykłego PPM.
 
 
Nylonbojtel
Loża Szyderców


Dołączył: 06 Lut 2014
Posty: 12949

Medale: 5 (Więcej...)

Ostrzeżeń:
 1/3/5
Wysłany: 2018-02-19, 14:19   

manciara9 napisał/a:
Cytat:
Przed pobraniem obrazu należy odwiedzić stronę źródłową na której znajduje się plik i sprawdzić, czy jego autor zgadza się na używanie swego dzieła.


Już to widzę, jak każdy sprawdza prawa autorskie :haha:

Jak prowadzisz firmę i chcesz użyć tych obrazów do jej promocji to powinieneś sprawdzić, co innego jak bierzesz do memów itp.
 
 
autor12 

Dołączył: 13 Paź 2016
Posty: 7
Skąd: warszawa

Medale: Brak

Wysłany: 2018-03-16, 12:00   

google ciągle cos zmienia nie koniecznie na lepsze jak to mówia lepsze wrogiem dobrego
 
 
Antybristler 
Loża Szyderców
Monrz Lolki


Wiek: Tak
Dołączył: 25 Wrz 2013
Posty: 4199
Skąd: Żółwiastyczna Republika Turtlandu

Medale: 4 (Więcej...)

Wysłany: 2018-03-16, 14:36   

Teraz trzeba wchodzić na strony, gdzie niektóre nie działają xd, inne jęczą o wyłączenie adblocka xdd jeszcze inne wymagają rejestracji i jeszcze inne utrudnienia. Wszystko się pokomplikowało :/
_________________

 
 
Moris299 
Überszlachta

Dołączył: 20 Wrz 2013
Posty: 16058

Medale: 11 (Więcej...)

Ostrzeżeń:
 1/3/5
Wysłany: 2018-03-16, 18:04   

Na duckduckgo nie ma takich problemów :plotka:
 
 
widzu 
Loża Szyderców
To co wpiszesz, będzie pod twoim nickiem


Wiek: 2 k
Dołączył: 25 Lis 2013
Posty: 19875
Skąd: Village killed by planks

Medale: 6 (Więcej...)

Wysłany: 2018-03-16, 23:57   

Ja szukanie obrazków przerzuciłem na barki yandex.com ¯\_(ツ)_/¯
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Czy wiesz, że...

Strona wygenerowana w 0.065 sekundy. Zapytań do SQL: 27