Główna Poczekalnia Dodaj Moje screeny Najlepsze screeny dnia Prywatne wiadomości Zjedź najsamkurwadół Powrót do góry Forum Demotywatorów



Poprzedni temat «» Następny temat
Laptop
Autor Wiadomość
widzu 
Junior Admin
To co wpiszesz, będzie pod twoim nickiem.


Wiek: 2 k
Dołączył: 25 Lis 2013
Posty: 22187
Skąd: Village killed by planks

Medale: 14 (Więcej...)

Wysłany: 2017-05-31, 01:13   

Pogadaj z Lizką, oprócz Ciebie chyba tylko ona miała epizodz jabłkami. :P
_________________
Tekst podpisu:
Podpis - dozwolona ilość znaków: 3000
 
 
Ascara 
Psychiatrolog


Dołączyła: 03 Sie 2014
Posty: 7039

Medale: 7 (Więcej...)

Wysłany: 2017-05-31, 01:18   

Ale ja chcę właśnie pogadać z tymi, którzy nie mają - żeby móc dać porównanie między oboma systemami operacyjnymi. Bo jednak większość ludzi (w tym ja parę miesięcy temu) myśli, że to praktycznie to samo, tylko dopłaca się za znaczek. I że to jest jakieś dzikie i dziwne, a absolutnie nie.
_________________
 
 
widzu 
Junior Admin
To co wpiszesz, będzie pod twoim nickiem.


Wiek: 2 k
Dołączył: 25 Lis 2013
Posty: 22187
Skąd: Village killed by planks

Medale: 14 (Więcej...)

Wysłany: 2017-05-31, 01:26   

Każdemu według potrzeb ogólnie.

Miałem przyjemność pracować jakiś czas z Makami, nie jest to system dla mnie, ale widzę w nim potencjał.
_________________
Tekst podpisu:
Podpis - dozwolona ilość znaków: 3000
 
 
Ascara 
Psychiatrolog


Dołączyła: 03 Sie 2014
Posty: 7039

Medale: 7 (Więcej...)

Wysłany: 2017-05-31, 01:38   

To, co wrzuciłam do pulpitu - czyli całkowicie pusty.
Na Maku pulpitu się w sumie nie używa. Aplikacje działają sobie gdzieś w tle. Nie muszę zamykać niczego, bo zaraz coś innego mi zmuli. Wszystko otwiera się w miarę płynnie przez opcję spotlight - o ie wie się, jak dany plik albo aplikacja się nazywa, wciska się naraz spację i cmd (makowy klawisz funkcyjny, taki zamiast tego windowsowego, którego ja osobiście używałam chyba tylko do otwierania rejestru, ten tutaj faktycznie jest używany w większości skrótów). Wtedy otwiera się okienko, w którym zaczynam wpisywać, czego szukam, i już po kilku literkach pojawia się podpowiedź.
To, co mnie jeszcze kupuje - automatyczne zapisywanie zmian (choć w każdej chwili można się cofnąć do ostatniego manualnego zapisu). Co prawda nie wiem, jak działa to z nadpisywaniem plików tekstowych, ale zauważyłam przy obrazkach. Jak robię jakiegoś screena i wrzucę go na stronę, to w ogóle nie muszę zapisywać - na stronę wysyła się to, co miałam jako ostatnie zrobione. W ten sposób ostatnio dodałam kilkanaście screenów, w ogóle nie używając opcji zapisu. Utrata danych? Cóż, nawet gdyby system się wysypał, otwiera wszystko w nienaruszonym stanie, o czym raz przekonał się przyjaciel (Air jednak mniej jest w stanie uciągnąć).
No i... Bateria. <3

[ Dodano: 2017-05-31, 01:38 ]
Nie pytajcie, czemu mam 103% zdrowia, bo nie wiem. :D

Zrzut ekranu 2017-05-31 o 01.37.46.png
Plik ściągnięto 13 raz(y) 85.41 KB

_________________
 
 
Mormegil 
merungl


Wiek: 21
Dołączył: 07 Sie 2015
Posty: 4613

Medale: 2 (Więcej...)

Wysłany: 2017-05-31, 02:05   

Mak spoko do typowych biurowych rzeczy i jak hajs się zgadza. Ale takie CADy 3D na przykład tylko na Windy. Choć taki Inventor jest też przystosowany na Mac OS - przy czym i tak do większych projektów się nie nadaje. Zależy do czego wykorzystujesz komputer.

[ Dodano: 2017-05-31, 02:05 ]
Pograć też nie pograsz. :I

[ Dodano: 2017-05-31, 02:06 ]
Ale za te pakiety biurowe i obróbkę grafiki akurat szanuję.
_________________
 
 
Moris299 
Człowiek-Węgiel
Deus Ex Machinae


Wiek: 299
Dołączyła: 20 Wrz 2013
Posty: 19862
Skąd: Novigrad

Medale: 33 (Więcej...)

Wysłany: 2017-05-31, 02:15   

Bateria jest nowa więc pokazuje health powyżej bo na początku sprawność jest wyższa. Za kilka miesięcy albo szybciej spadnie do 100% i jest to całkiem naturalny dla baterii proces
_________________
 
 
Ascara 
Psychiatrolog


Dołączyła: 03 Sie 2014
Posty: 7039

Medale: 7 (Więcej...)

Wysłany: 2017-05-31, 02:27   

Moris299, o, to dzięki za wyjaśnienie. :)
Mormegil, ale MBP bez problemu ciągnie Windę (został mi klucz po laptopie, pozwalam sobie z niego korzystać :diabelek2: ) na wirtualnej maszynie - da się to otworzyć jako osobne okno aplikacji, czyli przesuwam czterema palcami w lewo czy tam prawo, zależy, pod którym oknem jest i tadam! mam Windowsa. :D A sprawdzać nie sprawdzałam, ale podobno MBP nie mawiększej spiny z Wieśkiem, choć zalecane są średnie ustawienia. A ja aż w tak zaawansowane gry nie gram. Win ogarniałam w ogóle jedynie na potrzeby Anno 2070.
_________________
 
 
Mormegil 
merungl


Wiek: 21
Dołączył: 07 Sie 2015
Posty: 4613

Medale: 2 (Więcej...)

Wysłany: 2017-05-31, 03:17   

Nie chodzi tylko o sam system ale też o moc. Dosyć trudno w makach jest domontować GPU. :P

I tu już nie chodzi o system jako taki, a o traktowanie użytkowników w stylu "jesteście chujowi więc uniemożliwimy wam modyfikacje sprzętowe, bo wiemy lepiej, a wy jedyne co możecie to sperwollić naszą wizję". A jak czyjaś wizja uwzględnia używanie programów wymagających dużej mocy obliczeniowej "no to chuj".

Poza tym stawianie Windy na OS X to tak jakby do Porsche wciskać silnik z czołgu. Zupełnie różne cele te systemy mają.

BTW znam typeczka, który kartografuje na Windzie postawionej na Maku, ale to taki hipster trochu. xd

Nie no, jakby hajs się zgadzał, to bym sobie pewnie zakupił, bo trochę mi brakuje lapka, a Mak jest zajebisty do luźnych rzeczy w podróży czy też na uczelni. Ale bez P O T Ę Ż N E J jednostki z Windą sobie nie wyobrażam funkcjonowania.

[ Dodano: 2017-05-31, 03:17 ]
BTW x2
Porsche zaczynało od czołgów.

[ Dodano: 2017-05-31, 03:18 ]
A właściwie zaczynał. Ferdek.

[ Dodano: 2017-05-31, 03:18 ]
Może nie tyle zaczynał, co się wybił.

[ Dodano: 2017-05-31, 03:19 ]
Chyba już skończyłem dopisywać.
_________________
 
 
Ascara 
Psychiatrolog


Dołączyła: 03 Sie 2014
Posty: 7039

Medale: 7 (Więcej...)

Wysłany: 2017-05-31, 03:28   

Ale spokojnie, po prostu to konieczność ogarnięcia programów, które nie mają wersji na macOS - absolutnie nie mam zamiaru próbować używać windy jako natywnego systemu operacyjnego. :D
_________________
 
 
Mormegil 
merungl


Wiek: 21
Dołączył: 07 Sie 2015
Posty: 4613

Medale: 2 (Więcej...)

Wysłany: 2017-05-31, 03:34   

Też prawda. Zasugerowałem się trochę tym typeczkiem, który tylko czasem wraca na OS X. xd

[ Dodano: 2017-05-31, 03:35 ]
Ale z jego perspektywy to akurat słaby zakup, bo laptopa używa głównie do windowych rzeczy.
_________________
 
 
Ascara 
Psychiatrolog


Dołączyła: 03 Sie 2014
Posty: 7039

Medale: 7 (Więcej...)

Wysłany: 2017-05-31, 04:03   

No to jest naprawdę bez sensu. Przecież o tych parametrach można kupić dowolny sprzęt o co najmniej kafel taniej. Owszem, Mac śmiga lepiej niż jakikolwiek sprzęt o tych samych statach na papierze - ale czemu? Bo jest to dostosowane do systemu operacyjnego i zwyczajnie z tych statów jest wyciśnięte 100%, a system niezwiązany natywnie ze sprzętem (czyli zwykle Winda) zwyczajnie nie wyciąga tyle, na ile teoretycznie pozwala sprzęt.
Tej zalety automatycznie pozbawiamy się, instalując na Maku jakikolwiek inny system niż macOS (czy jak wolisz OS X) - tym samym staje się to tylko zwyczajny laptop o, jak na obecne warunki rynkowe, przeciętnych parametrach. To jest naprawdę kupowanie sprzętu tylko dla tego białego, świecącego jabłuszka.

[ Dodano: 2017-05-31, 04:14 ]
Mormegil napisał/a:
Nie no, jakby hajs się zgadzał, to bym sobie pewnie zakupił, bo trochę mi brakuje lapka, a Mak jest zajebisty do luźnych rzeczy w podróży czy też na uczelni. Ale bez P O T Ę Ż N E J jednostki z Windą sobie nie wyobrażam funkcjonowania.


A co do tego - oczywiście rozumiem, jak ktoś głównie gra. Ja jednak niewiele gram, a jak już to w jakieś klimatyczne gierki, które nie mają bardzo dużych wymagań. Sprzęt wykorzystuję głównie do jakiegoś tam surfowania po sieci, pisania po fejzbukach, przeglądaniu jakichś prezek z uczelni, pisania fikcji (akurat, bo coś się przewijało o dobrym pakiecie biurowym, na razie nie ogarnęłam jeszcze zbyt dobrze możliwości Pages, ale wydaje się jednak uboższy niż Word) no i chyba przede wszystkim (w sensie ilości poświęcanego czasu) pracy na Mistrzach (tutaj na ogromny plus te zalety obróbki screenów, to co na Windowsie było tak upierdliwe, więc oddalanie i przybliżanie strony, teraz załatwiam rozciągnięciem komentarza, do tego nie muszę wklejać screena całego ekranu, później go obcinając, a od razu screenuję tylko potrzebną mi część; typowo administracyjne rzeczy jak ustawianie głównej, to wiadomo, ta sama bajka w każdej przeglądarce, niezależnie od systemu - chociaż na korzyść Maka działa używanie ściągniętej dodatkowej aplikacji, płatnej bodaj 20 złotych po 45-dniowym trialu, dzięki której można zaprogramować dodatkowe gesty na touchpadzie, ja w ten sposób sprawnie przemieszczam się poprzednia/następna karta na pasku, odśwież oraz zamknij kartę i mam przypisane skróty kopiuj/wklej, żeby nie musieć przesuwać ręki na klawiaturę).
_________________
 
 
widzu 
Junior Admin
To co wpiszesz, będzie pod twoim nickiem.


Wiek: 2 k
Dołączył: 25 Lis 2013
Posty: 22187
Skąd: Village killed by planks

Medale: 14 (Więcej...)

Wysłany: 2017-05-31, 07:00   

Mormegil, zainstaluj Fedorę :smile:
_________________
Tekst podpisu:
Podpis - dozwolona ilość znaków: 3000
 
 
L - a 


Dołączyła: 26 Lis 2013
Posty: 990

Medale: Brak

Wysłany: 2017-05-31, 10:13   

widzu napisał/a:
Pogadaj z Lizką, oprócz Ciebie chyba tylko ona miała epizodz jabłkami. :P

Miałam bardzo dużo rupieci od Apple - póki rodzice za nie płacili (makbuki, power maki, srajfony i srajpody) :P Teraz korzystam tylko z iPoda, a na resztę szkoda mi własnoręcznie zarobionych pieniędzy.
 
 
Mańka 
Überszlachta
Misia


Wiek: 100
Dołączyła: 28 Gru 2015
Posty: 6403

Medale: 10 (Więcej...)

Wysłany: 2017-05-31, 10:22   

Pracowałam z makami na zajęciach, ale ten system nie jest dla mnie. Nieintuicyjny, wszystkich opcji musiałam szukać, co zabierał mi cenny czas. Aczkolwiek w wydawnictwie, gdzie miałam praktyki, wszyscy jadą na jabłuszkach, głównie z powodu obróbki graficznej i tego, że tak prędko się nie psują :p
_________________
"Czasami konflikty muszą wybuchnąć tylko po to, żebyśmy wszystkiego nie robili sami jak takie osiołki".

"Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacie".
Mikołaj Rej
 
 
Moris299 
Człowiek-Węgiel
Deus Ex Machinae


Wiek: 299
Dołączyła: 20 Wrz 2013
Posty: 19862
Skąd: Novigrad

Medale: 33 (Więcej...)

Wysłany: 2017-05-31, 10:33   

Cytat:
trudno w makach jest domontować GPU


A w jakim lapotpie jest łatwo? Oczywka są laptki z dedykowaną grafiką ale taka zwykle jest wlutowana ib też niewymienialna
_________________
 
 
Mormegil 
merungl


Wiek: 21
Dołączył: 07 Sie 2015
Posty: 4613

Medale: 2 (Więcej...)

Wysłany: 2017-05-31, 10:41   

Masz jeszcze zewnętrzne. Nie żeby nie było lepiej kupić z dedykiem, ale jak ktoś potrzebuje, to ma możliwość.
_________________
 
 
Ascara 
Psychiatrolog


Dołączyła: 03 Sie 2014
Posty: 7039

Medale: 7 (Więcej...)

Wysłany: 2017-05-31, 15:31   

manciara9 napisał/a:
Nieintuicyjny, wszystkich opcji musiałam szukać, co zabierał mi cenny czas.


Tak samo ja mówiłam, jak bawiłam się przez jeden wieczór przyjaciółki Makiem. Tak samo myślałam przez pierwsze trzy dni użytkowania własnego. :D

[ Dodano: 2017-05-31, 15:32 ]
L - a, i naprawdę potrafiłaś dla oszczędności wrócić do Windy, wyzbywając się zalet Maka? Czy to raczej konieczność niż wybór?
_________________
 
 
L - a 


Dołączyła: 26 Lis 2013
Posty: 990

Medale: Brak

Wysłany: 2017-05-31, 15:43   

Ascara napisał/a:
Czy to raczej konieczność niż wybór?

To mój świadomy wybór, wynikający ze zmiany w podejściu do pieniędzy. Odkładam na specjalizację, w międzyczasie funduję sobie wyjazdy (na konferencje i dla rekreacji), a przy okazji zaspokajam pilniejsze potrzeby. Mam w domu mnóstwo mniej lub bardziej potrzebnej elektroniki, w tym dwa komputery i trzy konsole. Po co mi kolejna rzecz, która najprawdopodobniej znudzi mi się po paru miesiącach? Tym bardziej, że nie uważam, żeby Mac (przy całej swojej wygodzie) naprawdę deklasował połączenie Windowsa i Linuksa, z którego właśnie korzystam. Nawet jakbym w tym momencie dostała do ręki kilka bonusowych tysięcy, to i tak bym makbuka nie kupiła.
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Czy wiesz, że...

Strona wygenerowana w 0.131 sekundy. Zapytań do SQL: 31