Główna Poczekalnia Dodaj Moje screeny Najlepsze screeny dnia Prywatne wiadomości Zjedź najsamkurwadół Powrót do góry Forum Demotywatorów

Poprzedni temat «» Następny temat
Kwiatki urbanistyczno - architektoniczne i tym podobniej
Autor Wiadomość
Mormegil 
merungl

Medale: 2 (Więcej...)

Wysłany: 2016-07-29, 16:47   

Ale sam się w sumie z tą koncepcją zgadzam. Żadnych samochodów, sama komunikacja miejska + rowery (i służby porządkowe, techniczne, ratunkowe itp.). Tylko, że jest to utopia, możliwa do zrealizowania wyłącznie w nowo powstającym mieście, które już dziś nie są lokowane jak paręset lat temu.

[ Dodano: 2016-07-29, 17:49 ]
I do tego przy ogromnej chęci lokujących.

ChodnikowyWilk 
Junior Admin
Nie taki jak kiedyś

Medale: 12 (Więcej...)

Wysłany: 2016-07-29, 16:52   

A w czym niby komunikacja miejska miała by być lepsza od samochodów?

Mormegil 
merungl

Wysłany: 2016-07-29, 16:55   

W braku korków. A rozkłady jazdy nie miałyby opóźnień.

Szyszek 
Loża Szyderców
Cheerful nihilist

Medale: 1 (Więcej...)

Wysłany: 2016-07-29, 16:56   

No oczywiście, że to jest dobre założenie. Może nawet nie chodzi o całkowite uwolnienie od samochodów, ale ofiarowaniu ludziom przestrzeni tylko i wyłącznie dla pieszych. 0 samochodów, po prostu mogą sobie gdzieś przejść, połazić.

Np. takie deptaki. Tak niegdyś wyglądała ul. Warszawska w Ciechanowie:

Teraz wygląda tak:

Jak widać, da się jednak zmienić charakter ulicy handlowej i nie musi być ona uliczką jednokierunkową z rzędem parkingów ;)

[ Dodano: 2016-07-29, 17:56 ]
No i właśnie zminimalizowanie korków, o czym Morm napisał.

Mormegil 
merungl

Wysłany: 2016-07-29, 16:56   

Ale podkreślam, że jest to utopijna wizja. Idealnie rozplanowana komunikacja, składająca się z pojazdów szynowych (tramwaje, metra) i kolejek napowietrznych, pozwalających na dotarcie w każde miejsce (w promieniu kilometra) nie może zaistnieć. ;)

ChodnikowyWilk 
Junior Admin
Nie taki jak kiedyś

Wysłany: 2016-07-29, 16:57   

Tyle że musiałyby jeżdzić 24h na dobę, 7 dni w tygodniu najlepiej nawet co 10 minut, żeby przykładowo każdy dojechał do pracy czy z pracy. I nie każdy dla alternatywy lubi rower. I pozostaje auto - wygodniejsze i praktyczniejsze niż wszystko inne.

Mormegil 
merungl

Wysłany: 2016-07-29, 16:58   

Szyszkowe rozwiązanie jest najkorzystniejsze z możliwych. Wyłączanie pewnych stref z ruchu samochodowego jest spoko. I działa jak powinno.

[ Dodano: 2016-07-29, 18:00 ]
ChodnikowyWilk napisał/a:
najlepiej nawet co 10 minut

To akurat żaden problem, we Wrocławiu pewne tramwaje w określonych godzinach jeżdżą co 5. ;)

ChodnikowyWilk napisał/a:
I pozostaje auto - wygodniejsze i praktyczniejsze niż wszystko inne.

A tu jednak nadal twierdzę, że rower jest dużo praktyczniejszy w mieście, póki nie musisz nic przewozić. A od wygody się tyje (no mi akurat to nie grozi). :P

Moris299 
Człowiek-Węgiel
Deus Ex Machinae

Medale: 33 (Więcej...)

Ostrzeżeń:
 1/3/5
Wysłany: 2016-07-29, 17:03   

Ostatnio zmieniony przez Moris299 2018-11-23, 07:45, w całości zmieniany 1 raz  

Szyszek 
Loża Szyderców
Cheerful nihilist

Medale: 1 (Więcej...)

Wysłany: 2016-07-29, 17:04   

Chodzi też o samą ideę. Chcemy tworzyć miasto: Skupisko ludzi, którzy tutaj mieszkają i pełnią swoje określone funkcje, pracują i spędzają rekreacyjnie swój czas. Oczywiście samochody też jakąś częścią miasta są i niemożliwe jest kompletne wyłączenie tego elementu z systemu miejskiego. Tylko że właśnie tutaj jest ten szkopuł, o którym się mówi: Wielu planistów myśli przede wszystkim "Jak by tu zaprojektować, by można było sobie fajnie samochodem dojechać, by było komunikacyjnie łatwo?". A potem nagle wychodzi w praniu:
- Ej, a jakby ktoś chciałby pieszo się tam dostać? To co? Gdzie jest jakaś przestrzeń dla pieszych?
- A, podjedzie sobie autem.

Trzeba naprawdę uważać, by zrobić miasto, które faktycznie będzie ludzi skupiało, a nie takie "przejezdne", gdzie sobie tylko objeździsz samochodem i tyle, bo oprócz świetnej komunikacji nie będzie niczego innego.

Dlatego tak bardzo lubię ten deptak: Można sobie pochodzić, posiedzieć na ławeczce, spotkać się z kimś, pojeździć sobie na rowerze albo rolkach bez ryzyka kolizji z samochodem...

ChodnikowyWilk 
Junior Admin
Nie taki jak kiedyś

Wysłany: 2016-07-29, 17:05   

Mormegil napisał/a:

A tu jednak nadal twierdzę, że rower jest dużo praktyczniejszy w mieście, póki nie musisz nic przewozić.

Jeśli ma się krótki dystans do pokonania to się zgodzę z tym.

Mormegil 
merungl

Wysłany: 2016-07-29, 17:08   

No może po prostu jestem zjebany, ale 17 km na drugi koniec miasta też robię rowerem :PP

[ Dodano: 2016-07-29, 18:10 ]
Moris, gdyby tak nagle zniknęły samochody, to byłoby w luj więcej miejsca na komunikację miejską. Zauważ, że w większości samochodów do pracy i z powrotem jadą jedna, góra dwie osoby. Cztery takie samochody - długość autobusu. Ilość ludzi w samochodach - 8. Ilość osób w autobusie - 80. Robi różnicę, nie?

Davos 
Überszlachta
Freeeedooooom!

Medale: 10 (Więcej...)

Wysłany: 2016-07-29, 19:57   

Zmienicie zdanie, jak zaczniecie chodzić do roboty :PP Ja za studenckich czasów też poruszałem się wszędzie tramwajami i autobusami, ale teraz mam z chaty do pracy 20 km i gdybym miał tam jeździć autobusem to musiałbym wstawać o godzinę wcześniej, no i wracałbym do chaty o godzinę później. O kompletnie innym komforcie jazdy autem i komunikacją publiczną nawet nie ma co pisać.

A co do dróg rowerowych - kiedyś widziałem w Teleexpresie jak wybudowano w Gorzowie Wlk. drogę rowerową, a na środku niej mniej więcej co 10 m były drzewa :D Ale może już je wycięli bo nie mogę teraz nigdzie znaleźć zdjęć tej drogi :]

JankielKindybalista85 
Loża Szyderców
Zwykły szary żydomason

Wysłany: 2016-07-29, 20:41   

Tak Davos, wycięli. Bo deweloper dał w łapę za pozwolenie na budowie i teraz jest tam blok. Oczywiście razem z drzewami zniknęła też ścieżka.
#wkrakowiewalenieprzezdeweloperowwchujatostandard
........................
The Mission // Dead Poets Society // Boyz n the Hood // Fisher King // Bronx Tale // Trainspotting // Chasing Amy // Big Lebowski // Fight Club // Human Traffic // Samotari.

Czyli apgrejdowana złota 11tka filmów, które uczyniły mnie Jankielem. Obejrzyj wszystkie i zostań mną. Polecam - 8.73/10

Davos 
Überszlachta
Freeeedooooom!

Wysłany: 2016-07-29, 20:52   

Ok. Pozostawię to bez komentarza...

JankielKindybalista85 
Loża Szyderców
Zwykły szary żydomason

Wysłany: 2016-07-29, 20:55   

Aha, a co do zagadnienia: nie zgadzam się z Tobą Davosie. Nie raz i nie trzy miałem pracę na drugim końcu miasta i nigdy nie kupiłem samochodu. Raz jeden jedyny po prostu dostałem totalnego rzęcha do zajechania. A i tak nie korzystałem z niego codziennie. Mi po prostu jazda MPK na tyle nie przeszkadza (wiecie ile mniej bym czytał gdybym do i z pracy jeździł samochodem?!) a prowadzić na tyle nie lubię, że nie było bata mnie jakoś przekonać do samochodu. Chcę tylko powiedzieć, że wcale nie muszą zmienić zdania po pójściu do pracy. Acz mogą i część na pewno zmieni.
........................
The Mission // Dead Poets Society // Boyz n the Hood // Fisher King // Bronx Tale // Trainspotting // Chasing Amy // Big Lebowski // Fight Club // Human Traffic // Samotari.

Czyli apgrejdowana złota 11tka filmów, które uczyniły mnie Jankielem. Obejrzyj wszystkie i zostań mną. Polecam - 8.73/10

Davos 
Überszlachta
Freeeedooooom!

Wysłany: 2016-07-29, 21:10   

Ale Ty mimo wszystko mieszkasz w mieście. Ja mieszkam pod miastem więc żeby dojechać do roboty, trzeba się tłuc podmiejskim + miejskim. Czyli 2 miesięczne bilety, jeśli miałbym tak robić regularnie. Przy czym podmiejskie autobusy jeżdżą u mnie co godzinę, są do granic możliwości zatłoczone i mają tendencję do wypadania z rozkładu, zwłaszcza zimą. No i jeżdżą taką trasą, że stoi się sporo czasu w korkach (ja autem jeżdżę trochę innymi, bocznymi drogami).
Ewentualnie mógłbym dojechać do miasta samochodem, a potem przesiąść się na miejski, ale wtedy będę musiał płacić za paliwo i bilet na mpk, a tak płacę tylko za paliwo. Tramwajem/autobusem też musiałbym tłuc się przez całe miasto z obrzeży bo robotę mam w ścisłym centrum. No i żeby taka opcja w ogóle wchodziła w grę, musiałyby być jakieś parkingi buforowe, żebym mógł gdzieś zostawić samochód, zanim przesiądę się na tramwaj. A takowe parkingi w Poznaniu nie tylko nie powstają, ale wręcz likwidowane są te, które w miarę się do tego nadawały. Więc gdybym mieszkał w samym Poznaniu to faktycznie można by przemyśleć kwestię dojazdów komunikacją publiczną, ale w moim obecnym miejscu zamieszkania nie ma chuja, żeby taka opcja wchodziła w grę.

widzu 
Junior Admin
To co wpiszesz, będzie pod twoim nickiem.

Medale: 14 (Więcej...)

Wysłany: 2016-07-29, 21:13   

Zmień pracę, weź kredyt.

JankielKindybalista85 
Loża Szyderców
Zwykły szary żydomason

Wysłany: 2016-07-29, 21:19   

Davos absolutnie z każdą częścią twojej ostatniej wypowiedzi w pełni się zgadzam. :piwo:
........................

Mańka 
Überszlachta
Misia

Wysłany: 2016-07-29, 21:29   

A ja mam samochody i mpk w nosie, do Dworca PKP mam 1,3 km a na uczelnię 900 m, więc tam, gdzie mogę, to chodzę pieszo albo rowerem jeżdżę :-D

Gorzej, gdy pojadę na swoje odludzie - tam bez samochodu ani rusz. Do kościoła 5 km, do gminy 7, a do Jarocina ok. 20 km. Autobusy kursują może 6 razy na dzień w dni powszednie, w soboty są tylko dwa kursy a gdybym się chciała dostać do Jarocina w niedzielę lub jakieś święto publicznym transportem to ni ma chuja Wacława. Latem można sobie jeździć rowerem, ale zimą? No fuckin way.

"Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacie".
Mikołaj Rej
Ostatnio zmieniony przez Mańka 2016-07-29, 21:33, w całości zmieniany 1 raz  

Davos 
Überszlachta
Freeeedooooom!

Wysłany: 2016-07-29, 21:30   

JankielKindybalista85 napisał/a:
Davos absolutnie z każdą częścią twojej ostatniej wypowiedzi w pełni się zgadzam. :piwo:

A to się cieszę :piwo:

Odpowiedz do tematu