Jasne. Ty mnie poprawiasz, ale to ja mam udowadniać, że moja wersja jest prawidłowa
Zacytuję fragment z linka Ascary bo chyba nie przeczytałeś dokładnie:
Cytat:
Etymolodzy twierdzą jednak, że dziubek – od dawnego dziubać 'uderzać czymś ostrym, kłuć' – nie jest wcale spokrewniony z dziobem, a więc i z dzióbkiem.
A teraz mi udowodnij, że moja wersja jest nieprawidłowa, skoro tak wcześniej twierdziłeś. I że zrobiłem orta. Albo przyznaj się do błędu.
[ Dodano: 2016-03-13, 20:59 ]
A ok, Ascara już to zacytowała.
Ale tam chodziło o dzióbek do zdjęcia? Bo jak przeczytałam "dziubas" to sądziłam, że raczej zwrot "dziubasku/dzióbasku". Jak o dzióbek no to dzióbek, bo on ma przypominać niby ptasi. Ale jak o zwrot - obojętnie.
Ostatnio zmieniony przez Ascara 2016-03-13, 21:00, w całości zmieniany 1 raz
Ale tam chodziło o dzióbek do zdjęcia? Bo jak przeczytałam "dziubas" to sądziłam, że raczej zwrot "dziubasku/dzióbasku". Jak o dzióbek no to dzióbek, bo on ma przypominać niby ptasi.
W takim razie przyznaję, że do tej pory byłem święcie przekonany, że "dzióbasek" to większe zdrobnienie od "dzióbka". Widzę, że jednak tak nie jest, wobec czego kłaniam się w pas i oddalam się uniżenie.
No i .
A tak swoją drogą: Nie znałeś wcześniej tego słowa? Bo np. ja je słyszałem w życiu bardzo wiele razy. Właśnie w kontekście pieszczotliwego zwracania się do kogoś (dziewczyna do chłopaka, matka do dzieci itp.). Nawet moja ciocia tak często mówiła do swoich dzieci, gdy były małe.
Widzu, nie strasz plz
Wystarczy, że już akceptują popularne błędy, bo używa ich tak wielu ludzi którzy na oczy książki nie widzieli, że aż nie wypada, żeby w słowniku nie było.
Fajnie wyszło Wprawdzie zgadzam się z Wilkiem, że skecz o dziubasie strasznie słaby, ale to akurat nie Wasza wina, tylko autora/autorki. A dziewczyna, która w nim brała udział, bardzo dobrze zagrała.
Brawa za odwagę. No i co, chyba nie żałujesz, że się zgodziłeś w tym zagrać?
Bylo zajebiscie, bede tesknil za probami i w ogole zajebiscie sie bawilem fchuj.
No, swietnie zagrała, ale to, że jest ladna sprawialo, ze ja gralem chujowo...
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum