Mam nadzieję, że za pierwszym razem wszystkie państwa i stolice piszecie z pamięci, a nie od razu googlujecie
Ja właśnie pierwszy raz musiałem użyć wyszukiwarki, bo tej flagi, którą zapodał Szyszek, w ogóle nie kojarzyłem. I widzę, że już się zaczynają hardkory. Ale to dobrze
Zatem, po wygooglowaniu:
Państwo: Brunei
Stolica: Bandar Seri Begawan
Oficjalną stolicą kraju jest Sri Dźajawardanapura Kotte, do którego przeniesiono parlament w celu zdecentralizowania Kolombo. Wciąż jednak większość instytucji centralnych znajduje się w Kolombo, z którego będą w przyszłości przenoszone. Z racji, że Sri Dźajawardanapura Kotte jest faktycznie jednym z przedmieść Kolombo, zwykle nie jest traktowane jako osobna aglomeracja.
Bicz plis, od paru miesięcy mam na prawym pulpicie Xperii panel z pogodą w Sri Dźajawardanapura Kotte. :I
Państwo: Bhutan (To akurat wiedziałem bez googlowania. Bhutan i Brunei mają dla mnie dość podobne flagi i nazwy, to sobie skojarzyłem)
Stolica: Thimphu (wygooglowałem)
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum