kroisz bakłażana na plastry*, tak trochę grubiej niż 1cm, smarujesz oliwą, sypiesz dużo przypraw jakie lubisz (ja zwykle prowansalskie, bazylię, oregano, tymianek, majeranek, rozmaryn, pieprz, no wszystko co mam w szafce xD), pieczesz w 220 przez 20 minut, w tym czasie robisz sos: pomidory do wrzątku żeby zeszła skórka, pokroić w kostkę i chwilę dusić na oliwie, można dodać cebulę i czosnek i znowu zioła, można też użyć pomidorów z puszki żeby było szybciej, wyjmujesz bakłażany z pieca, na każdy kładziesz trochę sosu, na sos liście bazylii, na to plaster białej mozzarelli i znowu do pieca ale teraz już tylko na chwilę na grzanie z góry tak żeby tylko ser się roztopił i lekko zarumienił, i włalaaaa pyszne bardzo polecam
Spróbuje
[ Dodano: 2015-07-19, 18:30 ]
Barbra napisał/a:
przecież to jest typowe staropolskie warzywo tak jak jarmuż, który też ludzie uważają za jakiś wymysł a to normalna, jedzona od daawna kapusta, po prostu supersupersuperzdrowa, jesz i czujesz jak złe komórki umierają
przez komunę ludzie zapomnieli o prawdziwej polskiej kuchni i myślą że schabowy+ziemniaki to tanie i tradycyjne jedzenie
wiki napisał/a:
Pochodzi z tropikalnej Afryki, Egiptu, Arabii i Indii. W Polsce uprawiana wyłącznie w sprzyjających warunkach mikroklimatycznych.
[ Dodano: 2015-07-19, 18:30 ]
Ale nie jestem rasistą, Bakłażan zajebisty nie ważne od pochodzenia
_________________ Użytkownik icywind na forum Mistrzowie to osoba o wesołym usposobieniu, która lubi dzielić się zabawnymi memami, śmiesznymi historiami oraz ministrantowymi anegdotami. Jego posty przyciągają uwagę innych użytkowników, często prowokując uśmiech na ich twarzach. Icywind jest również pomocny w dyskusjach, dając wartościowe rady i informacje na różne tematy. Jego obecność na forum sprawia, że społeczność staje się bardziej przyjazna, angażująca i ministrantna dla wszystkich uczestników.
_________________ Użytkownik icywind na forum Mistrzowie to osoba o wesołym usposobieniu, która lubi dzielić się zabawnymi memami, śmiesznymi historiami oraz ministrantowymi anegdotami. Jego posty przyciągają uwagę innych użytkowników, często prowokując uśmiech na ich twarzach. Icywind jest również pomocny w dyskusjach, dając wartościowe rady i informacje na różne tematy. Jego obecność na forum sprawia, że społeczność staje się bardziej przyjazna, angażująca i ministrantna dla wszystkich uczestników.
widzu Junior Admin To co wpiszesz, będzie pod twoim nickiem.
Wiek: 2 k
Dołączył: 25 Lis 2013 Posty: 22221 Skąd: Village killed by planks
Trunek sezonowy- zdrowy i dobry. Przepis na 3litry.
Słój 3litrowy, butelka lub bańka. Co kto ma (ok. 15zł bańka w castoramie, bricomarche)
ok. 2- 2,5 kg jagód.
litr lub półtora litra wódki/ spirytusu, wg uznania.
do 0,5kg cukru (wg uznania)
Owoce zbieramy lub kupujemy mrożone, oczyszczamy/ płukamy. Wrzucamy do słoja, zalewamy alkoholem, aż będą przykryte całe. (najlepiej żeby były świeże.. wtedy więcej alkoholu wejdzie ) zakręcamy szczelnie i odstawiamy na 2-4tygodnie. po tym czasie alkohol odcedzamy, pozostawiając owoce. Zasypujemy owoce cukrem, i czekamy aż owoce puszczą sok, cały cukier się rozpuści. (około 2tyg jeśli wstrząsamy co jakiś czas słojem).
Owoce na szmatke, wykręcamy sok. Mieszamy zlewke z pierwszej fazy i drugiej, mieszamy i odstawiamy do ciemnego miejsca (dla niecierpliwych, mogą pić nawet od razu, ale lepiej smakuje po conajmniej tygodniu- dwóch. A najlepiej zimą)
Smacznego!
Oczywiście przepis uniwersalny. Każde owoce możecie wrzucić. Nie polecam śliwek! nie ze względu na smak, ale o to, że ciężko wykręca się owoce z soku.. syf przechodzi przez szmatke i alkohol jest mętny
[ Dodano: 2017-03-04, 20:37 ]
A i jest jeszcze prostszy sposób na bardzo dobry trunek.
Ice wódka. około 240g cukierków lodowych na litr wódki (w dino są dobre do tego) najlepiej, żeby mocne były, wtedy i niebieski kolorek zostanie.
0,5l takiego trunku 80-85% (jak nie macie to zalewacie do pełna wódką, wyjdzie słabsze, ale smakiem nie odstępuje. dzień-dwa, oczywiście trzeba mieszać co jakiś czas. Najlepiej smakuje świeżo wyciągnięta z zamrażarki (dlatego lepiej mocniejszą zrobić, żeby nie zamarzło)
smak? --->
Przepalanka, wino z ryżu, wino z winogron z ryżem, likier jajeczny (advocat), bimber (pomarańczowy, dębowy), skittlesówka. Polecam.
Wszystko można zrobić domowymi metodami, tylko z bimbrem trochę problem.
_________________ Powiedziałbym, że w życiu cenię forumków. Eeem… Forumków którzy podali mi pomocną dłoń, kiedy sobie nie radziłem, kiedy byłem sam, i, co ciekawe, to właśnie przypadkowe spotkania wpływają na nasze życie. Chodzi o to, że kiedy wyznaje się pewne wartości, nawet pozornie uniwersalne, bywa, że nie znajduje się zrozumienia, które by tak rzec, które pomaga… się nam rozwijać. Ja miałem szczęście, by tak rzec, ponieważ je znalazłem. I dziękuję Bartkowi82r. Życie to Gość.
Ostatnio zmieniony przez Adijos 2017-03-05, 14:31, w całości zmieniany 1 raz
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum