Mistrzowie.org Forum Oficjalne forum zrzeszające użytkowników serwisu mistrzowie.org
Gry - Gothic
Antybristler - 2020-09-24, 07:55 macbed - 2020-10-16, 22:22 postanowiłem w końcu przejść gotika
póki co dotarłem prawie tam gdzie kilka lat temu czyli mam iść do magów wody w nowym obozie
czy jest jakaś lepsza zbroja na tym etapie od zbroi strażnika? Walczę 1ręczną i jak wbiję level to się przerzucę na 2ręczną - skąd wziąć lepszą broń 2ręczną niż zardzewiały miecz?
póki co jestem w stanie ubić orka zwiadowcę bez problemu, ork wojownik już ciężko ale też padawidzu - 2020-10-16, 22:41 Jak nie chcesz zabijać NPC to chyba jedynie u Sharky'ego z Nowego Obozu.
A jak on nie ma to poczekaj do kolejnego rozdziału.macbed - 2020-10-16, 22:53 zajrzę bo akurat tam idę, dzienkuwaDavos - 2020-10-17, 00:40
macbed napisał/a:
postanowiłem w końcu przejść gotika
No i elegancko
macbed napisał/a:
póki co dotarłem prawie tam gdzie kilka lat temu czyli mam iść do magów wody w nowym obozie
czy jest jakaś lepsza zbroja na tym etapie od zbroi strażnika? Walczę 1ręczną i jak wbiję level to się przerzucę na 2ręczną - skąd wziąć lepszą broń 2ręczną niż zardzewiały miecz?
póki co jestem w stanie ubić orka zwiadowcę bez problemu, ork wojownik już ciężko ale też pada
Skoro idziesz do magów wody to jesteś teraz w 3 rozdziale, tak? Po wizycie na cmentarzysku orków. I grasz strażnikiem, skoro nosisz ich pancerz? No to na ten moment możesz nosić tylko pancerze straży, inne są zarezerwowane dla innych gildii. W 4 rozdziale pojawi się opcja na lepszą zbroję, ale na ten moment masz tylko to, co mogą dostać strażnicy. Zbroje dla nich wydaje Stone - za darmo dostajesz od niego lekką zbroję strażnika. Lepszą wersję, czyli zbroję strażnika, możesz od niego kupić w 3 rozdziale.
Jest też jeszcze ciężka zbroja, którą teoretycznie też się u niego kupuje, ale niestety z powodu pewnego buga nie jest to możliwe Kup na razie tę zbroję strażnika i czekaj do 4 rozdziału.
Dobre miecze dwuręczne da się kupić z tego co pamiętam też od 4 rozdziału. Najlepiej zaglądaj do Sharky'ego i Wilka w każdym rozdziale, warto też zajrzeć do kowala z Obozu na bagnie, chyba Darion się nazywał.
Inna opcja to pobicie któregoś NPCa i zabranie mu broni. Najlepsze dwuręczne miecze/topory noszą Lee, Lares i Okyl z kopalni Nowego Obozu w kotle. Bardzo fajne mieczyki dwuręczne mają też strażnicy świątynni. No ale to jest taka droga "na skróty", dobra gdy przechodzisz Gothika po raz enty i szukasz jakichś urozmaiceń. Na pierwsze przejście lepiej jednak grać zgodnie z fabułą i zdobywać broń na legalu
Jest też jedno miejsce na mapie, w którym można zdobyć fajny dwuręczny miecz, ale tam fabuła zaprowadzi Cię później więc na razie nie chcę Tobie spoilerować i pisać, o co chodzi. To też jest bardziej opcja na kolejne przechodzenie Gothika, nie na pierwsze.macbed - 2020-10-17, 00:47 ok dzięki za pomoc ;pwioo
Davos napisał/a:
Na pierwsze przejście lepiej jednak grać zgodnie z fabułą i zdobywać broń na legalu
mam aktualnie z 6500 bryłek rudy, większość zdobyta drogą kradzieży, to się liczy? xD
[ Dodano: 2020-10-17, 01:47 ]
czyli rozumiem że trzeba przemęczyć ten 3 rozdział a potem będzie sprzęcicho
[ Dodano: 2020-10-17, 01:48 ]
a no i mam 11k monet, co z nimi zrobić? sprawdziłbym w necie ale wolę tu popisaćDavos - 2020-10-17, 00:52
macbed napisał/a:
mam aktualnie z 6500 bryłek rudy, większość zdobyta drogą kradzieży, to się liczy? xD
Jeszcze jak Opędzlowanie wszystkich możliwych skrzyń to wręcz obowiązek prawilnego gracza w Gothiku
No chyba, że bijesz handlarzy i kradniesz im towar i rudę, wtedy to już trochę taki cheat
macbed napisał/a:
czyli rozumiem że trzeba przemęczyć ten 3 rozdział a potem będzie sprzęcicho
Dokładnie. Ale 3 rozdział jest akurat fabularnie bardzo fajny, zwłaszcza ta część w którą właśnie wkraczasz i nie będziesz miał problemu z wrogami. Jak pogadasz z magami wody i zaczniesz dla nich robić questy to zobaczysz co mam na myśli
[ Dodano: 2020-10-17, 01:53 ]
A z kolei w 4 rozdziale jest fabularny zwrot akcji, który zwala z nóg :] Ale więcej nie będę pisać, żeby nie spoilerować.
[ Dodano: 2020-10-17, 01:55 ]
macbed napisał/a:
a no i mam 11k monet, co z nimi zrobić? sprawdziłbym w necie ale wolę tu popisać
Niestety te monety są kompletnie bezużyteczne i możesz je co najwyżej trzymać w ekwipunku jako pamiątkę W dwójce też są takie monety i można je opylić i zgarnąć za to doświadczenie, ale w jedynce niestety nic z nimi nie zrobisz. Nie wiem, czy to celowy zamysł twórców czy po prostu mieli jakiś pomysł na te monety, ale nie zdążyli już go zrealizować.Antybristler - 2020-10-17, 07:47 Przecież te monety to złoto. W dwójce Diego wspominał, że pod barierą ludzi interesowała tylko ruda. Ale on sobie ciułał i mamy questa, żeby tę jego torbę ze złotem znaleźć.
A stare monety w Gothicu 2 mają funkcję taką, żeby zwłoki nie znikały Kamienni Strażnicy, Lance, William i te wszystkie trupy, które spotykamy fabularnie nie bez powodu mają te monety przy sobie.widzu - 2020-10-17, 09:10 Ja sobie lubiłem wieczorkiem posiedzieć w Starym Obozie i nie robić nic Davos - 2020-10-17, 16:07 Antek, fabularnie te monety oczywiście mają znaczenie, ale w praktyce w jedynce tylko zapychają ekwipunek widzu - 2020-10-17, 16:53 macbed - 2020-10-17, 18:48 dobra, zacząłem 4 akt i od razu nabyłem "najlepszą po tej stronie bariery" zbrojkę, mogę iść nakurwiać orków
[ Dodano: 2020-10-17, 19:48 ]
chętnie wydałbym z 10k bryłek rudy na coś dojebanegoAnonymous - 2020-10-17, 19:11
macbed napisał/a:
chętnie wydałbym z 10k bryłek rudy na coś dojebanego
Domyślam się, że chodzi o trójkę. To by pasowało.Davos - 2020-10-17, 21:43
macbed napisał/a:
dobra, zacząłem 4 akt i od razu nabyłem "najlepszą po tej stronie bariery" zbrojkę, mogę iść nakurwiać orków
[ Dodano: 2020-10-17, 19:48 ]
chętnie wydałbym z 10k bryłek rudy na coś dojebanego
To w jakiej zbroi teraz naginasz? I jak się Tobie podobał plot twist w 4 rozdziale?
A co do wydawania kasy to od 4 rozdziału zaczynają się najfajniejsze itemy do kupienia: miecze, topory, kusza wojenna, naszyjniki i pierścienie i zwoje/runy. Jest na co wydawać hajs
przeczytałem o nim szukając informacji o ciężkiej zbroi strażnika xD no a jak już dotarłem do tego momentu to trochę smuteczek bo
Spoiler napisał/a:
chciałem być potężnym i szanowanym przydupasem Gomeza a tu się okazuje że typ od teraz jest moim wrogiem xD no nic, nie mogę się doczekać aż w końcu poznam Xardasa, tylko najpierw muszę znaleźć Lestera i przekazać mu informację o spotkaniu
teraz muszę tylko nabić parę leveli, podbić siłę i w końcu będę mógł władać konkretną bronią dwuręczną
dodam jeszcze że w pewnym momencie spotkałem Lee na tamie Homera więc postanowiłem mu najebać z ciekawości żeby zobaczyć jakie staty ma ten jego topór i łooo paaaaanie
[ Dodano: 2020-10-18, 09:18 ]
tak to się prezentuje na ten moment
[ Dodano: 2020-10-18, 09:19 ]
w sumie mam już za sobą najtrudniejszego przeciwnika w grze
czyli drabinę w kamiennej fortecy xD
[ Dodano: 2020-10-18, 09:39 ]
ups
Mackers - 2020-10-18, 08:41 Nie dawaj punktów w zręczność i siłę na razmacbed - 2020-10-18, 09:04 kusza skusiła xD no nic będę miał trochę pod górkę
jak rozumiem golemy Xardasa można pokonać tylko konkretnymi zaklęciami a ja mam wciąż 5 many xDMackers - 2020-10-18, 09:31 Jedzenie przywraca ci również manę jakby co, zależy co jesz.macbed - 2020-10-18, 12:12 w sensie górny limit many to 5 tak samo jak na początku gry XDDD
muszę coś na to poradzić chyba i to szybko XDD