To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Mistrzowie.org Forum Oficjalne
forum zrzeszające użytkowników serwisu mistrzowie.org

Gry - Cyberpunk 2077

Moris299 - 2020-12-12, 16:22

Ogólnie wszyscy się tego spodziewali ale okazalo się, że jest znacznie gorzej niż ludzie myśleli - niektóre misje trzeba powtarzać dwa razy bo coś się zbuduje i trzeba wczytywać od nowa, dwa SI NPCów jest tak totalnie zjebane, że nawet GTA Vice City miało lepsze xD Auta jeżdżą jak po sznurku, latasz z bronią obok ludzi i nie reagują, NPC spawnują się i znikają jak w San Andreas - jak się odwrócisz to znika xD

[ Dodano: 2020-12-12, 16:22 ]
Tutaj przykład:
https://streamable.com/re8889

[ Dodano: 2020-12-12, 16:26 ]
RudaMaupa napisał/a:
E no, przenikające krzaczki po dwóch dniach poprawili, słyszałam że z dnia na dzień bugi znikają.

[ Dodano: 2020-12-12, 16:21 ]
A ok, ale ja się zadaję z pecetowcami, więc w sumie nie wiedziałam jaki dramat na konsoli.

nie chodzi o te drobne bugi ale o totalnie zaniedbaną interakcję świat wirtualny <-> gracz.
same bugi myślę +/- w styczniu powinny zostać załatane do poziomu w którym w miarę sensownie da się grać. Wiedzmin 3 był łatany przez ponad pół roku po premierze a miał znacznie mniejszą ilość błędów.

[ Dodano: 2020-12-12, 16:27 ]
albo zobacz to:
-machasz NPC bronią przed twarzą
-nie reaguje
-zabijasz go
-drugi npc nie reaguje nawet nie mrugnął xD
-zabijasz drugiego NPC
-za tobą znikąd pojawia się policja

https://streamable.com/70pq4y

[ Dodano: 2020-12-12, 16:29 ]
ja jestem mocno rozczarowany, CD Projekt połasił się na kasę, bo wiedzieli, że przed świętami największe żniwa jeśli chodzi o sprzedaż a zignorowali fakt, że gra jest jeszcze nie gotowa na premierę i powinno się ją naprawdę przełożyć w listopadzie zamiast na grudzień to na luty/marzec przyszłego roku.

[ Dodano: 2020-12-12, 16:32 ]
naprawdę zawiodłem się na Redsach. Oczekiwałem feelingu z otwartego świata lepszego niż w GTA V a tymczasem dostaliśmy coś co jest na poziomie GTA III/Vice City.

[ Dodano: 2020-12-12, 16:37 ]
A co do konsol to nawet nie skomentuję - tam jest w ogóle tragedia, mogli zrobić tak jak Rockstar i premiera wersji PC i na konsole były w innym terminie. Z tym, że Rockstar zrobił wersję PC 2 lata później a CD Projekt mógł dać rok-półtora na dopracowanie na konsole i dopiero wtedy wypuścić.

Do tego sama fabuła ponoć dupy nie urywa i mimo ogromnego potencjału zbyt pobieżnie potraktowano pewne kwestie.

Tu chyba najlepsza polska recenzja gry

https://youtu.be/rhNuXOPU4-g

macbed - 2020-12-12, 16:41

RudaMaupa napisał/a:
E no, przenikające krzaczki po dwóch dniach poprawili, słyszałam że z dnia na dzień bugi znikają.

miałem przenikające krzaczki na początku, ale wpisałem w neta i okazało się że wystarczy sterowniki karty graficznej zaktualizować i jest git

RudaMaupa - 2020-12-12, 16:46

Kurde, jesteś pierwszą osobą, którą znam, która ma takie zdanie o grze. Z drugiej strony słyszałam, że ludzie będą rozczarowani "bo to miał być pałac niebiański, a jest tylko dworek", więc cóż - pozostaje samemu spróbować.
Moris299 - 2020-12-12, 16:50

RudaMaupa napisał/a:
Kurde, jesteś pierwszą osobą, którą znam, która ma takie zdanie o grze

mówisz serio? zajrzyj na https://www.metacritic.co...77/user-reviews
w przeważającej większości negatywne opinie, ludzie są wkurzeni, to samo jest w opiniach na steam i innych stronach. Ja zagram w Cyberpunka na pewno ale za kilka miesięcy jak go naprawią :P

[ Dodano: 2020-12-12, 17:16 ]
o właśnie znalazłem to słowo:
immersja

tego właśnie nie ma w Cyberpunku. Totalny brak immersji.

JankielKindybalista85 - 2020-12-12, 18:04

Ach te problemy pierwszego świata, który musi być na bieżąco. A ja se wczoraj grałem w NBA LIVE 2004 i Rome: Total war. Też z 2004. Obie gry fenomenalne.
Sajberparktutałzentsewentysewen też taki będzie dla was. W 2033.

macbed - 2020-12-12, 18:10

Moris299 napisał/a:
o właśnie znalazłem to słowo:
immersja

tego właśnie nie ma w Cyberpunku. Totalny brak immersji.

Nie wiem, jak dla mnie zajebiście wciągające ale ja to gram bez czytania recenzji ani wykopu więc moje zdanie się nie liczy

Moris299 - 2020-12-12, 19:56

Porównanie SI w GTA V (wydanej 7 lat temu) vs w Cyberpunku xD
https://www.wykop.pl/wpis...czyli-w-7-letn/

W GTA: pojazdy cię wymijaja, reagują na twoje zachowanie. W Cyberpunku pojazdy jeżdżą po sznurku. To wszystko jest strasznie płytkie, otwarty świat bez SI NPCów to jakieś nieporozumienie.

Ja tam mówię - zagrać na pewno zagram ale czekam aż gra stanieje i ją naprawią.

[ Dodano: 2020-12-12, 20:25 ]
tu w sumie jeszcze lepsze porównanie

https://youtu.be/JIJJ9OtiKQ8

widzu - 2020-12-12, 20:39

A ja sobie mam spokój, bo mi nawet nie pójdzie :-D

[ Dodano: 2020-12-12, 20:40 ]
Moris299 napisał/a:
GTA V (wydanej 7 lat temu)

To już siedem lat? Dla mnie to wciąż "nowa" gra, jeszcze nie znalazłem czasu żeby w nią chociaż raz zagrać :bag:

Moris299 - 2020-12-12, 20:45

Deweloperzy jeszcze w czerwcu okłamywali graczy w kwestii żywego świata jaki stworzyli

Wypowiedzi twórców:

Ulice miasta tętnią życiem, tłumy ludzi z różnych dziedzin życia, wszyscy żyją swoim życiem, z pełnym cyklem dnia / nocy - trailer z 2018 roku

Nowe systemy AI w czasie rzeczywistym Cyberpunk 2077 pozwolą na niesamowitą dynamikę. Tysiące NPC będzie miało codzienne czynności w sześciu dzielnicach Night City, w tym mnóstwo solidnych i różnorodnych postaci z implantami cybernetycznymi, unikalnym wyglądem i animacjami oraz cyklami dnia i nocy - czerwiec 2020, już po przełożeniu gry z kwietniowej premiery.

...a co dostaliśmy?

Brak cyklu dnia / nocy NPC. NPC pojawiają się i znikają poza polem widzenia gracza.
Jeśli NPC wykonuje jakąś akcję, będzie to robić bez końca, dopóki gracz się nie poruszy.
NPC, którzy nie są związani z fabułą / misjami pobocznymi, mają jedną odpowiedź dialogową.
Jeśli jeden NPC zostanie zaatakowany, każdy inny NPC w dużym kręgu wokół gracza będzie kucał na podłodze w tej samej animacji, nawet jeśli nie widzieli samego ataku.
NPC w samochodzie będą podążać określoną trasą. Jeśli trasa jest choćby lekko zakłócona, na przykład przez Twój samochód, przestaną się one poruszać na zawsze, dopóki nie usuniesz przeszkody.
NPC w samochodzie nie będą próbować ruszyć ani wysiąść z pojazdu, jeśli zaatakujesz ich pociskami / innym pojazdem.
NPC nie potrafią zaparkować pojazdu, nie potrafią sami z siebie wsiadać czy wysiadać z samochodu, w całej grze nie ma żadnego zaparkowanego samochodu przez NPC
NPC nie zauważy gracza, jeśli przejechali go swoim samochodem.
NPC nie będą próbować ukraść swojego pojazdu z powrotem, jeśli mu go ukradniesz.
NPC nie będą cię atakować ani bronić się w żaden sposób ani w żadnej formie, nawet jeśli zaatakujesz tylko pięściami.
Policja pojawia się wokół pola widzenia gracza, gdy gracz jest poszukiwany na zawsze, dopóki nie spróbuje się ukryć lub odjechać.
Policja nie próbuje przesłuchiwać, ostrzegać ani aresztować gracza za nawet najmniejsze popełnione przestępstwo, na przykład jeśli wpadniesz na niego lub przypadkowo wejdziesz na prywatny obszar - od razu strzela
Policja nie jest w stanie prowadzić samochodów i ścigać gracza, jeśli odjedzie.
Policja nie będzie atakować wrogich celów, takich jak gangi, jeśli nie robią tego już w trakcie działania.
Policja będzie wiedzieć, czy gracz zaatakował NPC pośrodku pustkowia i odrodzi się obok gracza, bez pojazdów.
NPC rzadko dziękują lub w ogóle nie zauważają gracza, jeśli gracz im pomaga.
Skrypty NPC, które mają dialog, powiedzą swój dialog, a następnie zaczną stać tam na zawsze. Powtórzą również to samo okno dialogowe, jeśli gracz opuści obszar i odwiedza go ponownie później.
Sceny pościgów samochodowych i strzelanin są tak oskryptowane, że nie możemy zniszczyć samochody przecienika wcześniej zanim gra nam na to nie pozwoli a potem i tak rozbijają się w z góry zaprogramowany sposob.
W swiecie nie mozemy nic zrobic - nie mozemy usiasc przy barze, nie mozemy kupic cos od handlarza, nie możemy zagrać na setkach automatów, zaden npc nie ma nic do powiedzenia poza jedna linijka.

źródło:
reddit- konkretnie ten wątek - zaplusowany przez 91% użytkowników
https://www.reddit.com/r/...th_look_at_the/

[ Dodano: 2020-12-12, 20:46 ]
wybaczcie, że tak mocno hejtuje ale ani na Reddit ani na Youtube ani na wykopie nie mogę znaleźć pozytywnych informacji o tej grze xD
naprawdę do samego końca trzymałem kciuki za Redów ale to co wydali zabolało moje serduszko.
Najgorsze w tym wszystkim jest nawet nie to, że ta gra jest na poziomie gier sprzed 15-20 lat tylko, że CD Projekt serio obiecywał rzeczy których w grze nie ma

[ Dodano: 2020-12-12, 20:47 ]
ta gra pod względem interakcji z graczem to jest regres nawet w stosunku do uwielbianego przeze mnie wieśmaka

[ Dodano: 2020-12-12, 20:48 ]
i żeby nie było, że jestem zawistny czy coś - ja tam gorąco liczę i trzymam kciuki żeby naprawili te wszystkie niedociągnięcia, bo gra ma niesamowity potencjał

Nadir - 2020-12-12, 20:50

Moris299, ale za to można pogłaskać kotka.
Moris299 - 2020-12-12, 20:54

Nadir napisał/a:
Moris299, ale za to można pogłaskać kotka.

oo tak to jest mega plus xD serio jak zobaczyłem w gameplayu Tivolta, że można głaskać kota to aż się cieplutko na sercu zrobiło świetny dodatek, szkoda, że zwierząt jak psy czy koty jest bardzo mało - macbed potwierdzisz? Chyba jako jedyny w to grałeś. Ja słyszałem opinię, że poza tym białym kotkiem na początku przez całą grę raczej ciężko zwierzaka napotkać.

Całkiem_Dobry_Chłop - 2020-12-12, 21:09

Wszedłem na stima i opinii pozytywnych jest trzy razy więcej niż negatywnych. Troche to nie pasuje do tego co tu wcześniej wypisywałeś.
Moris299 - 2020-12-12, 21:38

to teraz wejdź w np. Wiedzmina 3 i powiedz ile razy więcej jest pozytywnych od negatywnych.

albo wejdź na najpopularniejszą na swiecie stronę do oceniania gier i zobacz ocenę userów
https://www.metacritic.co...77/user-reviews

Całkiem_Dobry_Chłop - 2020-12-12, 22:04

Masz racje, że sporo negatywnych opinii, ale jedna czwarta to jeszcze nie jest przeważająca większość. Na metacritic prawie dwa razy więcej pozytywnych niż negatywnych.
icywind - 2020-12-12, 22:25

Dobrze, że tego nie kupiłem xD
macbed - 2020-12-12, 22:37

widze że najwięcej do powiedzenia mają ci którzy nie grali i czytali sobie nieprzychylne recenzje zgodnie z efektem potwierdzenia

[ Dodano: 2020-12-12, 22:41 ]
przez większość akcji w Konpeki Plaza moje tętno wzrosło o jakieś 1/3 co jest takim moim nowym wyznacznikiem jakości gry

Lilith - 2020-12-12, 22:41

JankielKindybalista85 napisał/a:
A ja se wczoraj grałem w NBA LIVE 2004 i Rome: Total war. Też z 2004. Obie gry fenomenalne.

A ja sobie przechodzę misje w Zeusie Panie Olimpu. Gra dzieciństwa i moja ulubiona strategiczna, więc powróciłam sobie do 2000 n.e. i p.n.e. jednocześnie.

macbed - 2020-12-12, 22:47

Moris299 napisał/a:
serio jak zobaczyłem w gameplayu Tivolta, że można głaskać kota to aż się cieplutko na sercu zrobiło świetny dodatek, szkoda, że zwierząt jak psy czy koty jest bardzo mało - macbed potwierdzisz? Chyba jako jedyny w to grałeś. Ja słyszałem opinię, że poza tym białym kotkiem na początku przez całą grę raczej ciężko zwierzaka napotkać.

nie zwróciłem na to uwagi, czasem się napotka jakiegoś kotka no i można go pogłaskać
mogę dla Ciebie zrobić rundkę po Night City i poszukać zwierząt

Nadir - 2020-12-12, 22:53

Misja: pogłaskaj każdego kotka w mieście.
Moris299 - 2020-12-12, 22:56

macbed napisał/a:
widze że najwięcej do powiedzenia mają ci którzy nie grali i czytali sobie nieprzychylne recenzje zgodnie z efektem potwierdzenia

no po to są recenzje żeby na nich wyrobić sobie opinię :D i moja opinia jest taka, że jest to dobra gra ale wypuszczona za wcześnie i cieszę się, że nie połasiłem się przedpremierowo na nią :PP