Mistrzowie.org Forum Oficjalne forum zrzeszające użytkowników serwisu mistrzowie.org
Sport - ,Skoki, narciarskie,
Szyszek - 2014-11-20, 21:56
ChodnikowyWilk napisał/a:
No i taka zapowiedz rozumiem
Ale chodzi ci o moje wypociny, czy o post Żyły na fejsie?
Zaraz... ja, Żyła... to przecież na to samo wychodzi! Hehe.ChodnikowyWilk - 2014-11-20, 22:15 O jaki post Zyly ci chodzi? Szyszek - 2014-11-20, 22:16 No ten, co Brzozik tu wstawił ChodnikowyWilk - 2014-11-20, 22:22 Ahaaa o.matko jaka ciemna blondynka ze mnie Szyszek - 2014-11-20, 23:21 A tymczasem:
http://www.sport.pl/skoki...tml#indeks_news
Bródka - niezbyt dobre rozpoczęcie sezonu, jak na mistrza olimpijskiego. Ale za to nieźle poradzili sobie Niedźwiecki i Szymański.
Luiza również całkiem dobrze się spisała.
Reszta w artykule
(Muszę zmusić się do myślenia o czymś innym niż skoki, bo inaczej eksploduję!)Davos - 2014-11-21, 00:46 Ciekawe, czy będzie jakaś sensacja w rodzaju zeszłorocznego wygrania konkursu przez Bieguna Tego wtedy nikt się nie spodziewał A co do Stocha - nawet jakby mu teraz coś nie wyszło to nie będzie tragedii. Rok temu pierwszy konkurs skopał i sezon zaczął źle - a skończył go z dwoma złotymi medalami olimpijskimi i Kryształową Kulą
Szyszek - dobre wprowadzenie ChodnikowyWilk - 2014-11-21, 09:56 Duzo zalezy od warunkow, bo jak beda w miare sprawiedliwe to nie sadze by byly takie niespodzianki.Szyszek - 2014-11-21, 11:19 A ponieważ Klingenthal jest na ogół wietrzne, to może się zdarzyć powtórka sprzed roku, niestety. Trzeba tylko liczyć, że nie będzie aż takiego wiatru.
Ale niespodzianki zawsze będą. To początek nowego sezonu! Zawsze jakiś dobry skoczek niespodziewanie opadnie z formy (W 2013/2014 takim kimś był przede wszystkim Jacobsen), zaś ten, który do tej pory był słaby lub przeciętny, może wystrzelić formą (tak jak Diethart w poprzednim sezonie). Są jeszcze zawodnicy, którzy już byli w czołówce, ale potem mieli okres słabszej formy, takich nazywam comebackerami (Przykład z poprzedniego sezonu: Kasai).
Ojjj, będzie się działo!
I dziękuję za miłe słowa co do mojego wprowadzenia Za 2 tygodnie przy inauguracji skoków kobiet postaram się o podobne wprowadzenie wraz z historią skoków pań.
W ogóle moja misja jest również taka: Troszkę was zachęcić do tego, żebyście choć troszkę się zainteresowali skokami kobiet Ale tym się zajmę jeszcze potem. Teraz czekamy na kwalifikacje!matheus3004 - 2014-11-21, 17:12 Bródka zajął 9 miejsce. Jak na początek sezonu, to całkiem dobry wynik. Więc nie wiem dlaczego piszesz, że "niezbyt dobre rozpoczęcie sezonu".ChodnikowyWilk - 2014-11-21, 20:48 Zyla 2 w kwalifikacjach, no to zapowiada ciekawy konkurs Choc troche sie niepokoje o Stocha bo w treningu slabiutko a kwalifikacje odpuscil calkiem.Davos - 2014-11-22, 00:53
szyszek27 napisał/a:
W ogóle moja misja jest również taka: Troszkę was zachęcić do tego, żebyście choć troszkę się zainteresowali skokami kobiet
Ok, jeśli będę mieć trochę więcej czasu, to spróbuję chociaż rzucić na to okiem A transmitują to w ogóle gdzieś w tv czy trzeba szukać na necie?
Wilk - spoko, rok temu Stoch też wypadł najsłabiej z Polaków w pierwszym konkursie Jeszcze ma przed sobą cały sezon, rozkręci się.
A Żyła narobił apetutu, mam nadzieję, że w konkursie będzie skakał równie dobrze Szyszek - 2014-11-22, 13:26 Davos, powinny być na Eurosporcie
Dobra, bo mnie tu wczoraj nie było, więc ocena wczorajszego dnia:
Kamil Stoch - Zapewnia, że jego drobny uraz powinien do dzisiaj minąć, więc należy mu wierzyć. Pierwszy trening bardzo dobry, drugi słaby. A więc jak na razie w kratkę.
Piotr Żyła - Niezłe skoki treningowe, ale bez rewelacji. Za to w kwali świetnie. Oby tak dalej!
Maciej Kot - Pierwsza seria treningowa udała mu się, kolejne już nie. Szkoda, że się nie załapał do składu, ale liczę, że Maciek się zmobilizuje na konkurs indywidualny. Rok temu jego sytuacja była podobna: troszkę niemrawe skoki w treningach i kwalifikacjach, brak jego obecności w drużynówce, a potem w indywidualnym 6 miejsce. Liczę na powtórkę w tym roku Jan Ziobro - Na I treningu dobrze, na II przyzwoicie, ale mało brakowało, a zawaliłby kwalifikacje! Na szczęście się dostał. Ledwo ledwo, ale jest. Niestabilna forma. I on również coś narzeka, że jego stopa nie jest w pełni sprawna. Oby bóle przeszły!
Dawid Kubacki - bez rewelacji skacze Dawid, ale na ogół równo. W drużynówce może to być bardzo przydatne. A Dzióbao potrafi mobilizować się na drużynówki i skakać w nich naprawdę dobrze (Zakopane 2014). Oby tak było dzisiaj!
Stefan Hula - Póki co najbardziej znienawidzony skoczek wśród "kibiców" ("LOL, HULA? WOZI SIĘ PO ZNAJOMOŚCI ZA MOJE PINIONDZE, CZEMU NIE STAWIAJOM NA MUODYCH PERSPEKTYWICZNYCH SKOCZÓF, KTURZY SOM W GORSZEI FORMIE, ALE JA WIEM LEPIEJ, A NIE TRENER, BO JESTEM INTERNETOWYM EXPERTĘ!!!!" - typowy komentarz takowego kibica) skacze naprawdę równo i całkiem nieźle. Swoimi skokami z piątku zasłużył na miejsce w składzie. Oby się tylko nie spalił (odpukać w niemalowane). Liczę, że Stefek może zaskoczy i będzie w końcu skakał równo i nieźle Bartłomiej Kłusek - Poziomem troszkę odstaje od reszty, ale jego skoki nie wyglądają źle. Przy odrobinie szczęścia może zdobyć w niedzielę swoje pierwsze punkty PŚ.
Wniosek: Polacy pierwszego dnia skoków zaprezentowali swoje dobre skoki, ale również pokazali, że forma jest jeszcze nierówna. Zobaczymy, jak się uda poskakać w konkursie chłopakom.
Szkoda Sjoeena, bo pierwszym skokiem pokazał, że dalej ma formę z lata, ale belka była za wysoka i odległości 148m nie był w stanie ustać. Dzięki Bogu, okazało się, że to nic poważnego. No ale w ten weekend już nie wystąpi.
Ogólnie Norwegowie tutaj skaczą naprawdę dobrze. Bardal wydaje się być mocny, podobnie Fannemel i Velta (choć skok w kwalifikacjach wyszedł mu już taki sobie), wraca Jacobsen. Niemcy są również u siebie mocni. Póki co bardzo dobrą formą zaskakuje Markus Eisenbichler.
A jakie jest dla mnie największa niespodzianka piątku? Wysoka i równa forma Francuza: Vincent Descombes Sevoie skacze jak na razie naprawdę dobrze! Oby w niedzielę również mu się udało, to będziemy mieli niespodziankę!
A teraz czekamy na drużynówkę! Lećcie, nasze orły! brzozik70043704352251515 - 2014-11-22, 13:29 szkoda, ze Mateja nie pojechal ;DDSzyszek - 2014-11-22, 13:32 No, nie pojechał, bo żaden z jego podopiecznych z kadry juniorów nie startuje.
[ Dodano: 2014-11-22, 13:44 ]
Wiadomość z ostatniej chwili: Kamil po ustaleniach ze swoim fizjoterapeutą postanowił dać odpocząć swojej kostce i nie wystartować w dzisiejszym konkursie. Zastąpi go dziś Jan Ziobro.
Tak więc Żyła dzisiaj prawdopodobnie w roli lidera naszej ekipy! (choć skacze w pierwszej grupie, a nie w ostatniej, jak to zwykle liderzy swoich ekip) Ciekawe, jak się sprawdzi
Bez Kamila nasza sytuacja przedstawia się troszkę gorzej, aczkolwiek należy wierzyć w chłopaków! Nawet, jak podium nie będzie, to przecież się nic nie stanie brzozik70043704352251515 - 2014-11-22, 13:45 ;[(((((((
Szyszek - 2014-11-22, 17:09 Przemyślenia po pierwszej serii:
Konkurs ciekawy i będę go dalej oglądał mimo braku Polaków.
A co do Polaków: Żyła świetnie, Hula całkiem nieźle, Ziobro troszkę słabo, ale jednak obniżona belka zrobiła swoje, a nie miał aż takich super warunków by odlecieć. Za to Kubacki zawiódł mnie kompletnie. Szkoda.
Liczyłem, że będzie lepiej. Jestem zawiedziony. No ale to dopiero początek sezonu. Show must go on!
A dziś kibicuję Japończykom, żeby wygrali I żeby Finowie zajęli jak najwyższe miejsce, bo pozytywnie zaskakują! Może w końcu fińska reprezentacja powróci na szczyty?ChodnikowyWilk - 2014-11-22, 17:11 No i Austria dopiero na 8 miejscu, to mnie niezmiernie też cieszy, bo tej ekipy szczególnie nie lubię Też będę kibicował Japończykom.Szyszek - 2014-11-22, 19:19 Widocznie nie tylko Polacy źle z tych teoretycznie mocnych ekip. Austriacy ledwo weszli do 2 serii i skończyli na kiepskim 8 miejscu.
Ale dość o Polakach, powiedzmy co nieco o konkursie:
Kurde... Ten konkurs ukazał całe piękno skoków narciarskich! Dalekie loty, kapitalna walka do samego końca oraz niespodzianki pozytywne (Finowie, Szwajcarzy) i negatywne (Polska, Austria).
Niemcy byli dzisiaj naprawdę mocni. Zasłużone zwycięstwo. Gratulacje! Eisenbichler wdarł się do tej drużyny, a proszę, jak fantastycznie dziś skakał!
Japończycy również skakali super i 2 miejsce im się też należało. Kasai jest po prostu genialny! A Taku wraca do dobrej formy po poważnej chorobie, która go nękała w poprzednim sezonie.
Norwegowie troszkę słabiej niż na treningach, ale również są mocni! Szczególnie Fannemel dzisiaj błyszczał w ekipie Wikingów (144m! Osz w mordę!)
Finowie wracają, oj wracają. Asikainen dzisiaj był po prostu fenomalny! Wg nieoficjalnych wyników indywidualnych miał łącznie 2 notę! Bardzo ładnie skakał również Jarkko Maeaettae - daleko, ale również pięknie technicznie! A to jest młody chłopak. Jestem ciekaw, jak się rozwinie, bo talent niewątpliwie ma. Szkoda tylko, że "Ośrodek dla niesłyszących" (Sami Niemi ) troszkę popsuł swój drugi skok, bo mogło być nawet podium przy dobrych wiatrach!
Słoweńcy ok. Bez rewelacji, ale bez kompromitacji.
Czesi raz lepiej, raz gorzej, za to mieli bohatera dnia: Roman Koudelka był po prostu genialny dziś!
Szwajcarzy: Ammann dzisiaj bardzo mocny, ale i reszta ekipy nie zawiodła, skoczyła niezłe skoki.
Austriacy: Tylko Kraft dobrze skakał. Reszta nie błyszczała: Kofi słabo, Schlieri i Hayboeck również zdecydowanie poniżej oczekiwań.
O Polakach już mówiłem. Pozostałe reprezentacje wg przewidywań słabo.
Ciekawe, jak się potoczy jutrzejszy konkurs, bo po dzisiejszym ciężko wskazać faworyta. Liczymy na dobrą formę Piotrka I ciekawe, czy będzie skakał Kamil. I liczę, że reszta Polaków również będzie lepiej skakać.
(Cicho w tym temacie jakoś... mam wrażenie, że gadam sam ze sobą :c)Davos - 2014-11-23, 01:07
szyszek27 napisał/a:
(Cicho w tym temacie jakoś... mam wrażenie, że gadam sam ze sobą :c)
Ja niestety nie mogłem obejrzeć dzisiejszego konkursu więc za wiele się nie wypowiem... Ale jeśli Austriacy zajęli ledwie 8 miejsce to musiało być ciekawie Naszych szkoda, ale też nie spodziewałem się, że bez Stocha zdobędą medal. Chociaż do 2 serii mogliby wejść. Niewiele im zabrakło...ChodnikowyWilk - 2014-11-23, 11:31 No i widzę że Stoch jednak nie skacze. Szkoda, ale jakby mu ten uraz miał się pogłębić to faktycznie lepiej żeby odpuścił. Poza tym liczę na wysokie miejsce Piotrka.