Raz mnie poprawiłeś to czas na zemstę:D:D Hi-tler tak się to sylabizuje
http://www.ushuaia.pl/hyphen/Szyszek - 2016-06-05, 11:03 Cóż, to jest nazwisko niemieckie, a wg j. niemieckiego sylabizuje się Hit-ler. Punkt dla mnie
wy
SylabizacjaV - r - 2016-06-05, 12:00
krojechleb napisał/a:
no chyba nie xDkrojechleb - 2016-06-05, 12:25
V - r napisał/a:
krojechleb napisał/a:
no chyba nie xD
No kurde ludzie, którzy zarzucają mi kaleczenie języka polskiego wmawiają mi że Hit-ler to poprawna sylabizacja:D
A jeżeli chodzi o niemcó ich język i jakiekolwiek ich zasady to mam je gdzieś bo za niemcami nie przepadam:)V - r - 2016-06-05, 12:26 Bo to jest poprawna sylabizacja. Kto jak kto, ale ja co do poprawności języka mylić się nie mogę.Szyszek - 2016-06-05, 12:38 Ech, poprawianie błędów językowych nie mogło obyć się bez klasycznego V - r...
Niemniej tutaj przyznaję rację: To jest poprawna sylabizacja. Jakaś stronka internetowa nie przekonuje mnie specjalnie, że sylaba "tler" w Hitlerze brzmi sensownie i poprawnie.
Weźmy analogicznie słowo "pompon". Też sześcioliterowe słowo, też ma 4 spółgłoski i 2 samogłoski, które się pojawiają jako druga i piąta litera od lewej. No to teraz tak: Skoro Hi-tler, no to w takim razie też po-mpon? Wygląda głupio, prawda?
No dobra, kontynuujmy zabawę:
A niech będzie ten POMPONV - r - 2016-06-05, 12:40 POM, bo jest prawie jak POMORZE, a POMORZE jest UBER ALLES!
dombra (taki kazachski instrument ludowy)macbed - 2021-05-21, 18:34 dom