Mistrzowie.org Forum Oficjalne forum zrzeszające użytkowników serwisu mistrzowie.org
Zapytaj usera - Zapytaj Love
krojechleb - 2018-07-05, 11:35 "Zemsta Yakuzy" Jake Adelstein. Trochę o Yakuzie i jej działaniach trochę o działaniach policji i takie ogólne przygody autora, który był dziennikarzem śledczym. Prawie skończyłem a jak skończę to sobie pogogluję kilka rzeczy z książki tak z ciekawości żeby sprawdzićLove178 - 2018-07-05, 11:47 O, to mam tę samą Zaczęłam ją kiedyś, ale zrobiłam taki głupi błąd, że zaczęłam ją czytać zaraz po książce, która mnie wgniotła z wrażenia, przez co od razu po starcie straciłam zapał xD Ale słyszałam, że jest bardzo dobra, więc ją dokończęAscara - 2018-07-05, 14:32 PROSZĘ NIE ODCHODŹ. InessaMaximova - 2018-07-05, 16:14 Ascara, częstuj się. https://youtu.be/L5bHrGqqu5Ikrojechleb - 2018-07-05, 17:22
Love178 napisał/a:
O, to mam tę samą Zaczęłam ją kiedyś, ale zrobiłam taki głupi błąd, że zaczęłam ją czytać zaraz po książce, która mnie wgniotła z wrażenia, przez co od razu po starcie straciłam zapał xD Ale słyszałam, że jest bardzo dobra, więc ją dokończę
Studenci teraz zmagają się z egzaminami,więc w tym numerze nie ma fancy wywiadów ani wypracowań o kulturze czy historii, zamiast tego są indywidualne teksty studentów i nauczycieli oraz przemówinia laureatów polskiego konkursu krasomówczego, ale szczerze z tego powodu bardzo mi się ten numer podoba Jest dużo więcej doświadczeń i osobistych historii niż ćwiczenia języka, dlatego robi się ciepło na sercu, gdy się go czyta Najbardziej mnie rozbroił fragment zwycięskiego przemówienia w konkursie krasomówczym "To śmieszne, że kiedy opowiadam, że słucham disco polo, to Polacy często odpowiadają "Yyyy! Nieee!", ale na weselu uwielbiają tańczyć do disco polo!", jak już nawet na drugiej stronie globu nam się to wypomina, to znaczy, że jest źle xDDAscara - 2018-08-08, 16:11 Love (albo ktoś inny, kto jest obcykany w azjatyckich językach), powiesz mi, co "mówi" matka? Znaczy z kontekstu wiadomo, ale ciekawa jestem konkretnie.
4nao 1tian - robić piekło (czyta się "naotjen")
4nao 4bie niu - drzeć z kimś koty (czyta się "naobienioł")
4nao shi - robić zamieszki (czyta się "naoszy")
4nao 1zhong - budzik (czyta się "naożon")
Ascara napisał/a:
(albo ktoś inny, kto jest obcykany w azjatyckich językach)
nie wiem czy jakby ktoś znał hindu, mongolski czy arabski, to dużo by tu zdziałał Ascara - 2018-08-08, 17:28 Dziękuję.
Wiesz, o co chodziło.
A tak z dodatkowej ciekawości - o co kaman z cyferkami?Love178 - 2018-08-08, 17:42 Cyferki to są tony
1 - ton wysoki - jakbyśmy mówili monotonem trochę wyżej od naszego normalnego głosu (tak jakby "zaśpiewali" sylabę )
2 - ton wznoszący - idziemy od niskiego to wysokiego głosu (trochę jakbyśmy się dziwili)
3 - ton opadająco-wznoszący - zaczynamy schodząc trochę w dół, a potem znowy się dziwimy - jest też trochę dłuższy od pozostałych (brzmi skomplikowanie, ale początkującym wychodzi najlepiej)
4 - ton opadający - od wysokiego głosu do niskiego, wymawia się go z impatem (tochę jakbyśmy naśladowali wystrzał, mówiąc "pow!")
Bez żadnej cyferki nie ma tonu, czyli mówimy normalnie Zdarza się najczęściej na końcu wyrazu jak tam jest np. le albo shi
(jak by ktoś chciał posłuchać, to można na przykład tu https://www.youtube.com/watch?v=zYAFn5DQ3vw )Moris299 - 2018-08-08, 17:52 ale fajny pocieszny piesiooo Ascara - 2018-08-11, 01:51 Ooooo, dziękuję! Całkiem_Dobry_Chłop - 2018-08-21, 22:32 Jak tam fedora?ZSK - 2018-10-16, 15:42
Love178 napisał/a:
ale w Polsce się lepiej mieszka niż w Tokio
Zaciekawiło mnie to, możesz rozwinąć?Moris299 - 2018-10-16, 17:18 Nie wiedziałeś, że w Polsce jest lepszy komfort życia niż w stolicy Japoni, gdzie ludzie zarabia się średnio 10000pln miesięcznie, a jedzenie, mieszkanie itp. jest znanie tańsze? widzu - 2018-10-16, 18:41 Moris299, a wiesz, że istnieje też coś takiego jak komfort psychiczny?Love178 - 2018-10-16, 18:48
Moris299 napisał/a:
Nie wiedziałeś, że w Polsce jest lepszy komfort życia niż w stolicy Japoni, gdzie ludzie zarabia się średnio 10000pln miesięcznie, a jedzenie, mieszkanie itp. jest znanie tańsze?
No właśnie Polaczki robaczki cebulaczki potrafią z pozytywów życia w Tokio wymienić tylko zarobki (jedzenie i mieszkanie są droższe w stosunku do zarobków), ciekawe, co nie?
Pełną odpowiedź dam niestety dopiero pojutrze (będzie bardzo długa, skoro mamy rozmawiać o wszystkich aspektach życia), bo teraz jadę do Staszka, a potem jedziemy na wycieczkę i nie mam ze sobą kompaSlownikOrtograficzny - 2018-10-16, 20:03 czyli jak majo byćwybory to tam obecujom, że zrobiom z Tokjo drugon Polskę?
ZSK - 2018-10-17, 08:48 Można żyć jak chuj gonciarz z kasy patronów i mieć tbw w wydatki, ale pewnikiem dla szarego (żółtego?) obywatela w stolicy jest drożej niż w reszcie kraju. Ale przynajmniej dzieje się dużo, nie to co na polskiej wsi