Mistrzowie.org Forum Oficjalne forum zrzeszające użytkowników serwisu mistrzowie.org
Samopomoc - Pytania techniczne
Moris299 - 2016-08-04, 20:51 jak będę w Poznaniowni to ci mogę pożyczyć na czas nieokreślony (bo i tak aktualnie nie używam) taką obudowę z dysku 2.5 na USB więc będziesz mógł sobie ładnie zgrać wszystkie dane pod innym komputerem
a co do samego laptopa
pod HDMI, DP, DVI czy VGA podpinałeś?Adijos - 2016-08-04, 21:00 ten model chyba tylko vgaMańka - 2016-08-04, 21:05 Narzeczony (a wkrótce mąż) mojej przyjaciółki jest informatykiem, jeden telefon i zajrzy co się tam dzieje.
[ Dodano: 2016-08-04, 22:13 ]
Niestety, tylko tak mogę pomóc Moris299 - 2016-08-04, 21:14 sprawdz w menu monitora (powinien gdzies byc przycisk menu) czy możesz dać inną częstotliwość odświeżania, jak możesz to spróbuj zmienić
a jeszcze spróbuj przy włączaniu wciskać (kilka czy nawet kilkanaście razy pod rząd szybko) DEL a jak nie DEL to [Esc], [F1], [F2] któreś z nich powinno cię przenieść do biosu i tam nawet jakbyś nagrzebał w systemie to i tak powinno się coś wyświetlać
jak to nie pomoże i będzie brak obrazu kompletnie to grafika padła (bo gdyby padła matryca to by się nie wyświetlało nic)Davos - 2016-08-04, 21:24
Moris299 napisał/a:
jak będę w Poznaniowni to ci mogę pożyczyć na czas nieokreślony (bo i tak aktualnie nie używam) taką obudowę z dysku 2.5 na USB więc będziesz mógł sobie ładnie zgrać wszystkie dane pod innym komputerem
Tzn. musiałbym wykręcić dysk ze swojego kompa i włożyć do Twojego, tak? Sorry za te pytania, ale w informatyce, a szczególnie kwestii sprzętu, jestem dosyć zielony
Moris299 napisał/a:
a co do samego laptopa
pod HDMI, DP, DVI czy VGA podpinałeś?
Panie, żebym ja to wiedział Ale chyba VGA.
Mańka - dzięki. Być może skorzystam (i oczywiście zapłacę), ale na razie spróbuję chyba jeszcze oddać laptopa do innego serwisu.
Moris - w biosie już próbowałem coś robić, ale ten bios dla laptopa jest strasznie ograniczony i ma mało opcji, albo ja czegoś nie widziałęm. Ale nie znalazłem tam niczego co odpowiadałoby za monitor lub grafikę, a nie chcę na pałę wszystkiego zmieniać bo jeszcze bardziej wszystko spieprzę Adijos - 2016-08-04, 21:30
Davos napisał/a:
Tzn. musiałbym wykręcić dysk ze swojego kompa i włożyć do Twojego, tak? Sorry za te pytania, ale w informatyce, a szczególnie kwestii sprzętu, jestem dosyć zielony
Nie, wyjmujesz dysk, wkładasz go do takiej "kieszeni" (łopatologicznie jakbyś wkładał baterie do koszyka na baterie) i przez USB zgrywasz co chcesz.
Mam dziwny przeczuć, że jebła grafika, a dopóki był pod matrycą laptopa to nie było odczuć jak już jebło. No, a jak poszła grafika to poszły też wyjścia na zewnętrzne monitory i szlag trafił.
Ale mogę się mylić. Nie mam sprzętu to nie wiem.Davos - 2016-08-04, 21:52
Adijos napisał/a:
Nie, wyjmujesz dysk, wkładasz go do takiej "kieszeni" (łopatologicznie jakbyś wkładał baterie do koszyka na baterie) i przez USB zgrywasz co chcesz.
Ok. Jeśli się okaże, że laptopa już nie da się odratować to chyba tylko to mi pozostanie...
I tak, podłaczyłęm monitor przez to, co na obrazkach wyżej. Czyli jednak VGA
Adijos napisał/a:
Mam dziwny przeczuć, że jebła grafika, a dopóki był pod matrycą laptopa to nie było odczuć jak już jebło. No, a jak poszła grafika to poszły też wyjścia na zewnętrzne monitory i szlag trafił.
Hmm, kto wie... Ale jeśli walnęła grafika to czemu wczoraj (gdy zaczęły się problemy z kompem) podczas uruchamiania systemu wszystko się normalnie uruchamiało, tylko było bardzo mocno przyciemnione (dało się jeszcze przy dużym skupieniu zalogować na konto konkretnego usera, a dopiero pulpitu już nie było totalnie widać). No i jeśli to faktycznie grafika, da się to jeszcze naprawić?Moris299 - 2016-08-04, 21:57 Czyli rozumiem,że w biosie jest obraz a w systemie jest strasznie skaszaniony?Davos - 2016-08-04, 22:01 W biosie wszystko działa, a w systemie robi się czarny ekran i niczego już nie widać...
[ Dodano: 2016-08-05, 13:00 ]
Za radą Morisa odpaliłem tryb awaryjny i przywróciłem system do ostatniego punktu (1.08.2016 r.), niestety nic to nie dało bo po ponownym uruchomieniu kompa ekran był dalej czarny. Ale przynajmniej w trybie awaryjnym zgrałem na dysk zewnętrzny wszystkie ważniejsze dane.
Dzisiaj po robocie oddam kompa do innego serwisu i zobaczymy, czy coś tam wykombinują. Ale tak czy siak dzięki wszystkim za rady V - r - 2016-08-05, 13:17 A ja swój problem naprawiłem, wystarczył chkdsk z poziomu płyty z systemem. Pomyśleć, że typy z serwisu wzięliby za to pieniądze ZSK - 2016-08-15, 12:08 Siemka forumowe świry! Co prawda Murzyna z nami niestety nie ma, ale mimo to pozwolę sobie zadać dwa pytania:
Czy prawdą jest, że dysk twardy może się zepsuć od zbyt częstego wyłączania i uruchamiania? Inaczej, czy to mit, że po iluś cyklach włącz/wyłącz przestanie działać? Pytam, bo z racji tego, że lubię ciszę, od nowości dysk mam ustawiony na wyłączanie po 10 minutach bezczynności, przez to w ciągu dnia uruchamia się on kilka/kilkanaście razy.
Gdzie można dostać podkładki wyciszające do dysku twardego? Jakie jeszcze są sposoby na jego wyciszenie, ew. zmuszenie systemu bo uruchamiał go jak najrzadziej?
Pozdrawiam ChodnikowyWilk - 2016-11-19, 16:58 Zamierzam kupić sobie przejściówkę MHL Micro-USB w celu podłączenia telefonu do tv, i przesyłania obrazu ze streamu włączonego na przeglądarce do tv, pyknie to ?ZSK - 2016-11-19, 17:00 W mojej dawnej xperii było złączę hdmi, kupiłem sobie kabel i miałem ekran telefonu na tv ChodnikowyWilk - 2016-11-19, 17:05 A to jak to wygląda, bo obraz w telefonie pionowy domyślnie? ZSK - 2016-11-19, 17:18 Tam był pionowy domyślnie, a po podłączeniu do tv sam się obracał na poziomo. Ale tak jak mówiłem, tam było dedykowane złącze HDMI dla szpanu chyba czy ki chuj.Moris299 - 2016-11-19, 18:37 Musi ci telewizor obsługiwać MHL
[ Dodano: 2016-11-19, 18:37 ]
I telefon oczywiście też musiMańka - 2016-11-19, 21:54 Wieści prosto z Czarnego Lądu:
widzu - 2016-11-19, 22:00 Temudżyn alajfuje! : DChodnikowyWilk - 2016-11-22, 11:37
Moris299 napisał/a:
Musi ci telewizor obsługiwać MHL
[ Dodano: 2016-11-19, 18:37 ]
I telefon oczywiście też musi
Dobrze że napisałeś, sprawdziłem i od dziwo telefon nie obsługuje mhl a jest nowiutki. Ale jeszcze jedno wpadło mi do głowy, starsza xperia ma wbudowane gniazdo mini hdmi, więc wystarczy kabelek mhdmi-hdmi by wszystko współgrało?Moris299 - 2016-11-22, 11:47 Z hdmi i minihdmi nie powinno być problemu