Mistrzowie.org Forum Oficjalne forum zrzeszające użytkowników serwisu mistrzowie.org
Hydepark - Zapomniane technologie
qtasiorro - 2020-02-24, 19:32 A ja Wam powiem, że nie za bardzo wierzę w dylatacje czasu i różne takie bajery. Jeżdżę na rowerze i nie zauważyłem, żebym był z tego powodu młodszy od tych, którzy siedzą na kanapie. I druga sprawa - co robi prędkość światła w powiązaniu masy z energią? Czemu światło? I czemu to światło ma mieć monopol na bycie najszybszym? Jakieś to dla mnie zbyt abstrakcyjne. Póki co, wierzę Newtonowi, a te wymysły uważam za modę.icywind - 2020-02-24, 19:34 Ale wiesz, że "te wymysły" są udowodnione? qtasiorro - 2020-02-24, 19:37 Taa, no niby tak macbed - 2020-02-24, 19:37 wszystko jest energią i konstruktem zboczonego egoqtasiorro - 2020-02-24, 19:40
macbed napisał/a:
wszystko jest energią i konstruktem zboczonego ego
O, i taką teorię względności to ja bym kupił!Całkiem_Dobry_Chłop - 2020-02-24, 20:25 Ja bym nie kupował teori po których widać, że incy w nich coś maczał.icywind - 2020-02-24, 20:37
macbed napisał/a:
wszystko jest energią i konstruktem zboczonego ego
A ja Wam powiem, że nie za bardzo wierzę w dylatacje czasu i różne takie bajery. Jeżdżę na rowerze i nie zauważyłem, żebym był z tego powodu młodszy od tych, którzy siedzą na kanapie. I druga sprawa - co robi prędkość światła w powiązaniu masy z energią? Czemu światło? I czemu to światło ma mieć monopol na bycie najszybszym? Jakieś to dla mnie zbyt abstrakcyjne. Póki co, wierzę Newtonowi, a te wymysły uważam za modę.
Na rowerze to się ciut za wolno poruszasz, żeby zauważyć że jesteś młodszy od tych co się nie poruszają icywind - 2020-02-24, 21:23 Skąd wiesz, może on jedzie z prędkościami bliskimi prędkości światłaqtasiorro - 2020-02-24, 21:37 No właśnie, dość szybko jeżdżę!Moris299 - 2020-02-24, 22:41 przelataj sobie samolotem codziennie dookoła ziemi to za 10 lat będziesz o 1 sekundę młodszy
[ Dodano: 2020-02-24, 22:42 ]
kiedyś nawet zrobiono eksperyment, były dwa zegary atomowe, jeden zabrano w lot dookoła ziemi a drugi stał na miejscu. Po tym gdy ten drugi przyleciał okazało się, że mają różnicę o ileś tam tysięcznych, bo prędkość samolotu (około 1000kmh) wystarczyła by była zauważalna ta różnicaqtasiorro - 2020-02-24, 22:45
Moris299 napisał/a:
kiedyś nawet zrobiono eksperyment, były dwa zegary atomowe, jeden zabrano w lot dookoła ziemi a drugi stał na miejscu. Po tym gdy ten drugi przyleciał okazało się, że mają różnicę o ileś tam tysięcznych, bo prędkość samolotu (około 1000kmh) wystarczyła by była zauważalna ta różnica
Morysie, nawet o tym słyszałem, ale w dalszym ciągu średnio mnie to przekonuje Moris299 - 2020-02-24, 22:47 A przekona cię, że zegary atomowe w satelitach trzeba co jakiś czas przestawiać, bo się czasy na nich nie zgadzają w porównaniu z punktem odniesienia na ziemi?icywind - 2020-02-24, 22:48
qtasiorro napisał/a:
Moris299 napisał/a:
kiedyś nawet zrobiono eksperyment, były dwa zegary atomowe, jeden zabrano w lot dookoła ziemi a drugi stał na miejscu. Po tym gdy ten drugi przyleciał okazało się, że mają różnicę o ileś tam tysięcznych, bo prędkość samolotu (około 1000kmh) wystarczyła by była zauważalna ta różnica
Morysie, nawet o tym słyszałem, ale w dalszym ciągu średnio mnie to przekonuje
Więc łatwiej ci uwierzyć, że to wszystko międzynarodowy spiseg niż w to, że czas może ulec zakrzywieniu?qtasiorro - 2020-02-24, 22:51
Moris299 napisał/a:
A przekona cię, że zegary atomowe w satelitach trzeba co jakiś czas przestawiać, bo się czasy na nich nie zgadzają w porównaniu z punktem odniesienia na ziemi?
Jeśli powyższe nie przekonało, to to tym bardziej. Chińskie mechanizmy pewnie. Wot technologia!
Żarty heheszkami, heheszki żartami. Sceptyczny jestem co do różnych rzeczy po prostu
icywind napisał/a:
qtasiorro napisał/a:
Moris299 napisał/a:
Morysie, nawet o tym słyszałem, ale w dalszym ciągu średnio mnie to przekonuje
Więc łatwiej ci uwierzyć, że to wszystko międzynarodowy spiseg niż w to, że czas może ulec zakrzywieniu?
A może narkotyczny wid kółka wzajemnej adoracji naukowców, którzy liżą się po wiadomo czym Moris299 - 2020-02-24, 23:03 był już taki jeden co nie wierzył w to co mówią naukowcy
Ale jeśli dobrze widzę, to nie płaskoziemstwo go zabiło w tym przypadku Love178 - 2020-02-24, 23:40
Cytat:
Również proponuje odejść od głupich nazw miesięcy których się trzeba uczyć w każdym języku i po czesku maj to květen, co za chaos.
a po chorwacku lipac to czerwiec, srpieň to lipiec, a listopad to październik xDD
To, co proponujesz, jest w Japonii i Chinach Ba, po chińsku dni tygodnia też się opisuje liczbami, mówią "dzień tygodnia 1", "dzień tygodnia 2" itd.icywind - 2020-02-25, 07:03 Chińczycy moje ziomeczki