To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Mistrzowie.org Forum Oficjalne
forum zrzeszające użytkowników serwisu mistrzowie.org

Archiwum - Jeden wielki offtop v.4

macbed - 2017-09-30, 00:17

jak mozna korzystac z win10
Antybristler - 2017-09-30, 00:31

Trzeba iść z uchem czasu czy jakoś tak.

Ja np jak kupowałem laptoka to win10 już tam był.

macbed - 2017-09-30, 00:34

zaczaił się jebaniec
Love178 - 2017-09-30, 08:48

macbed napisał/a:
jak mozna korzystac z win10

Moja siostra by się zaraz na Ciebie rzuciła z "przecież to najlepszy system!! Ilu informatyków znasz?!#%??" a sama wie o nim tylko tyle, że jest najnowszy xDDD

Za nic nie rozumiem ewenementu zarabiania na reklamach - reklamodawcy naprawdę tak dużo dają te reklamy na wygaszaczu, że płaci za nie grube pieniądze? :crazy:

Całkiem_Dobry_Chłop - 2017-09-30, 09:28

Moris, rozważałeś przeinstalowanie na wina 7? :troll:
Moris299 - 2017-09-30, 10:26

Co jest niby złego w win10?
Dead_Laugh - 2017-09-30, 10:29

Ponawiam swoje pytanie
ChodnikowyWilk - 2017-09-30, 10:29

^

[ Dodano: 2017-09-30, 11:30 ]
do morisa szczałka

Moris299 - 2017-09-30, 10:32

Dead_Laugh napisał/a:
Zaraz... Co? Ja u siebie tak nie mam. A aktualny system. Plus ekran blokady każdy może sobie zmienić na jaki chce

Przy pierwszym włączeniu tego nie ma, spróbuj teraz kliknąć ctrl+L

ZSK - 2017-09-30, 18:52

Moris299 napisał/a:
ctrl+L

Chyba okienko i L

https://i.imgur.com/MNwGwuG.jpg

Nadal bez reklam, ale muszę przyznać, że tapeta dziś wyjątkowo piękna <3

Moris299 - 2017-09-30, 19:33

ZróbmySobieKupę napisał/a:
Chyba okienko i L
:bag: oczywiście o to mi chodziło

[ Dodano: 2017-09-30, 20:34 ]
ZróbmySobieKupę napisał/a:
Nadal bez reklam

Pro czy Home?

ZSK - 2017-09-30, 19:46

Home, bo trzymam kompa w domu
Love178 - 2017-09-30, 19:55

Pro, bo Pro zjadła mojego kompa?
Dead_Laugh - 2017-10-01, 11:41

<3

L - a - 2017-10-01, 12:02

A ja właśnie zjadłam niedzielny rosołek.
Davos - 2017-10-01, 13:28

To jeszcze tylko Familiada do obejrzenia i niedziela zaliczona.
Moris299 - 2017-10-04, 00:37

Mówiłem o tym już od dawna. Darmowy roaming międzynarodowy który narzuciła unia europejska to jedna z najgorszych rzeczy jakie mogły nas spotkać.

Za odsetek ludzi jeżdżących za granicę będziemy płacić wszyscy (bo ceny będą rosnąć). Obecnie, w Polsce mamy jeden z najtańszych cenników, przykładowo cena za gb na zachodzie potrafi być ponad 10x większa (Antek z pewnością potwierdzi)

Kilka faktów:

Cytat:
w Polsce mamy jedne z najtańszych w Europie usług telekomunikacyjnych. A co za tym idzie jeden z najniższych przychodów przypadających na jednego klienta, w wysokości 6 euro, co jest o 60% niższym poziomem niż średnia europejska.

Cytat:
80% roamingu wykorzystywanych jest w celach biznesowych, a tylko 20% turystycznych.

W czym tkwi problem, czymś co wydaje się spoko pomysłem?
Mając kartę w załóżmy Playu, jedziesz do UK. Tam twój telefon łączy się z np. Vodafone. Żebyś ty mógł korzystać z infrastruktury Vodafone, Play musi im zapłacić za każdy wykorzystany przez Ciebie GB lub SMS/minutę połączenia. Problem w tym, że Vodafone na wyższe stawki niż Play więc operator jest stratny.

Jednak jest pewne ale. Największym wygranym są ogromne, międzynarodowe firmy takie jak T-mobile czy Orange. Oni nie muszą sami sobie płacić więc mają ogromną przewagę.

Dyrektywa unii europejskiej to ogromny cios dla małych wirtualnych operatorów takich jak Virgin czy Redbull mobile oraz cios dla dużych krajowych sieci takich jak Play czy Plus (są to polskie sieci z polskim kapitałem). Natomiast zagraniczni giganci sporo zyskali.

Czy taki był cel zamierzony? Zniszczyć lokalnych, małych operatorów? W grę wchodzą miliardowe pieniądze więc nie zdziwię się jeśli ktoś komuś dał w łapę.

Jak odbiło się wprowadzenie "darmowego roamingu" w unii europejskiej?

Cytat:

W Szwecji wyłączono całkowicie roaming w ofertach na kartę, na Litwie z kolei, trzech największych operatorów skorzystało z prawa zwrócenia się do regulatora krajowego o możliwość wyłączenia zasady RLAH z ofert roamingowych i zastosowano dodatkowe opłaty w cennikach za usługi, z których korzystają ich klienci w UE.

W Danii natomiast jeden z operatorów wprowadził ofertę na abonament z wyłączonym roamingiem, ale z obniżonymi stawkami za usługi w kraju, kosztem innych ofert abonamentowych z roamingiem, gdzie opłaty te uległy zwiększeniu. We Włoszech duży operator lokalny zastosował dodatkowe opłaty, zgodne z maksymalnymi stawkami ustalonymi przez UE.

W Wielkiej Brytanii, duży międzynarodowy operator wprowadził do regulaminów zapis, umożliwiający coroczne podwyższenie abonamentów oraz wprowadził limity minutowe na rozmowy w roamingu (1000 minut, co miesiąc). Dodatkowo usunięto z regulaminów zapisy o stosowaniu „lejka” – po wykorzystaniu przysługującego limitu transferu danych, za każde 250 MB, pobierana jest opłata 4 euro. Na Słowacji, również duży międzynarodowy operator skorygował oferty i bonusy, oferując promocyjne transfery danych, na przykład w wysokości 8 GB, wyraźnie zaznaczając, że 7 GB jest do wykorzystania w kraju, a 1 GB za granicą.

Możemy więc oczekiwać, że ceny Internetu oraz SMS i rozmów w Polsce będą stopniowo rosnąć, aż do zrównania się z zachodem. Świetna perspektywa.

Love178 - 2017-10-04, 07:02

Moris299 napisał/a:

Mówiłem o tym już od dawna. Darmowy roaming międzynarodowy który narzuciła unia europejska to jedna z najgorszych rzeczy jakie mogły nas spotkać

IMHO najazd rosyjskich czołgów czy katastrofa naturalna byłyby gorsze

Moris299 - 2017-10-04, 10:37

Katastrofy naturalne to nie jest coś co unia europejska może na nas świadomie nałożyć :PP
Najazd czołgów rosyjskich też tak średnio na jeża

ChodnikowyWilk - 2017-10-04, 15:45

To wszystko po to żeby ukarać Playa za agresywną politykę reklamową