To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Mistrzowie.org Forum Oficjalne
forum zrzeszające użytkowników serwisu mistrzowie.org

Ciekawostki ze świata i kraju - Pandemia z Chin

Davos - 2020-03-19, 18:33

Ascara, trzymam kciuki za negatywny wynik testu.

bartek82r napisał/a:
ttps://tvnmeteo.tvn24.pl/informacje-pogoda/swiat,27/ostrzezenia-przed-druga-fala-zakazen-w-azji,317970,1,0.html

Czyli teraz nawet jak w jednym kraju opanują epidemię to i tak za chwilę mogą mieć kolejną falę zachorowań przez osoby przyjeżdżające z krajów wysokiego ryzyka więc tak naprawdę ta epidemia może trwać aż wszyscy nie zachorują, bo ludzie będą przewozić koronawirusa z jednego kraju do drugiego i tak bez końca :crazy:
Chyba, że wszystkie kraje pozamykają granice i zwalczą koronawirusa u siebie, wtedy dopiero będzie spokój...

[ Dodano: 2020-03-19, 18:36 ]
https://serwisy.gazetaprawna.pl/zdrowie/artykuly/1461847,koronawirus-w-polsce-ginekolog-poznan.html

140 pacjentek :O A to jeszcze nie wszystkie, bo o niektórych nie wiadomo i dopiero sprawdzają, ile ich mogło być.
Coraz ciekawiej w Poznaniu :/

icywind - 2020-03-19, 18:55

O kurde, zdrowia Ascara
Ascara - 2020-03-19, 22:15

Jednak cuda się zdarzają i ten wiarygodniejszy test wyszedł jej ujemny. :D

[ Dodano: 2020-03-19, 22:17 ]
Tylko zastanawiam się, co z nią teraz. Nad płucami cała orkiestra, a to zdjęcie - nie widziałam, no ale skoro dyżurny tak spanikował - straszne. Nie wiem, czy pójdzie na zwykły antybiotyk i co za cholerę przywlekła. :D

Moris299 - 2020-03-19, 22:49

Love178 napisał/a:
Fabryka biustonoszy w Japonii przerzuciła się na robienie masek https://www3.nhk.or.jp/news/html/20200319/k10012339921000.html?utm_int=movie-new_contents_list-items_012&movie=true

W Polsce jeden z producentów bluz też zrobił podobnie.

icywind - 2020-03-19, 22:50

Ascara napisał/a:

[ Dodano: 2020-03-19, 22:17 ]
Tylko zastanawiam się, co z nią teraz. Nad płucami cała orkiestra, a to zdjęcie - nie widziałam, no ale skoro dyżurny tak spanikował - straszne. Nie wiem, czy pójdzie na zwykły antybiotyk i co za cholerę przywlekła. :D

To dzięki temu, że życzyłem zdrowia :troll:

qtasiorro - 2020-03-20, 07:23

Ascara napisał/a:

:piwo:

WojtekVanHelsing - 2020-03-20, 09:45

Lilith napisał/a:

[ Dodano: 2020-03-19, 11:17 ]
WojtekVanHelsing napisał/a:
Włosi zaczeli imprezować i dzisiaj albo jutro przebiją Chiny w liczbie ofiar.

Ze studenckiego doświadczenia wiem, że Włosi i Hiszpanie to są wieczni imprezowicze na wiecznym wyjebaniu. Taka mentalność, że żyją dniem dzisiejszym, zachleją, zaruchają się przez cały tydzień, a w niedzielę do kościółka.

Też znam Włochów, Hiszpanów i Francuzów.
Jedyny porządny naród na zachodzie to Niemcy.

bartek82r - 2020-03-20, 10:46

https://www.sadistic.pl/koronawirus-vt513047.htm
Całkiem_Dobry_Chłop - 2020-03-20, 15:31

Gupia ta reklama. Przecież wszyscy wiedzą, że Polska nie może w kosmos.
ChodnikowyWilk - 2020-03-20, 15:45

Małopolska jak juz ruszyła to z kopyta

bartek82r - 2020-03-20, 17:33

Moris299 - 2020-03-20, 17:55

Muszę przyznać że w Polsce naprawdę dobrze wyglądają te statystyki. Biorąc pod uwagę, że w takich Włoszech umiera dziennie więcej osób niż w Polsce jest zarażonych łącznie.
JankielKindybalista85 - 2020-03-20, 20:09

Ale jakim kosztem? Biedny Szumowski wygląda już jak starszy brat menela z awatara Bartka.
Davos - 2020-03-20, 21:09

bartek82r napisał/a:
https://www.sadistic.pl/koronawirus-vt513047.htm

Śmiechłem mocno :D :git:

Moris299 napisał/a:
Muszę przyznać że w Polsce naprawdę dobrze wyglądają te statystyki. Biorąc pod uwagę, że w takich Włoszech umiera dziennie więcej osób niż w Polsce jest zarażonych łącznie.

Spokojnie, zobaczymy co będzie dalej. Do Włoch epidemia dotarła o wiele szybciej i jeszcze 3 tygodnie temu mieli tyle zakażeń, ile my teraz. Zobaczymy, jak to u nas będzie wyglądało za 3 tygodnie. Oby nie tak samo, bo tam już nawet nie ma miejsc w kostnicach, a w Lombardii wojsko wywozi ciężarówkami trumny poza miasto do skremowania, bo nie ma gdzie ich trzymać.

[ Dodano: 2020-03-20, 21:10 ]
A druga sprawa, że u nas robi się mało testów więc cholera wie, ile naprawdę mamy zakażonych osób w kraju

[ Dodano: 2020-03-20, 21:16 ]
https://wiadomosci.wp.pl/koronawirus-w-polsce-tlumy-mlodziezy-nad-warta-podobnie-w-warszawie-apel-do-jacka-jaskowiaka-6490580592436865a

Banda debili. Za takie coś powinny takie kary finansowe, żeby im się odechciało robić pikników w czasie epidemii :/

monjiczq - 2020-03-20, 21:18

No mega mi szkoda Szumowskiego. Wyglada jakby był na nogach 24/7 i pewnie tak jest
Moris299 - 2020-03-20, 21:32

Davos napisał/a:
Spokojnie, zobaczymy co będzie dalej. Do Włoch epidemia dotarła o wiele szybciej i jeszcze 3 tygodnie temu mieli tyle zakażeń, ile my teraz. Zobaczymy, jak to u nas będzie wyglądało za 3 tygodnie. Oby nie tak samo, bo tam już nawet nie ma miejsc w kostnicach, a w Lombardii wojsko wywozi ciężarówkami trumny poza miasto do skremowania, bo nie ma gdzie ich trzymać.

moim zdaniem to jednak nie będzie aż tak źle, z każdym dniem % nowych przypadków spada, jeszcze jakiś czas temu przybywało po 30-40% każdego dnia a teraz każdego dnia wzrost o 15% około. Przypominam, że okres inkubacji trwa do tygodnia więc dopiero teraz okaże się czy zamknięcie granic, portów lotniczych, kolei itp. przynosi skutek, ale patrząc, że z dnia nadzień % przypadków nie przybywa to chyba jest dobrze.

Davos napisał/a:
Banda debili. Za takie coś powinny takie kary finansowe, żeby im się odechciało robić pikników w czasie epidemii

Ano prawilni wyborcy, najgorsze, że prawilni wyborcy nie potrafią zrozumieć, że nawet jeśli dla nich ta choroba jest niegroźna to takimi akcjami mogą zabić swoją matkę/ojca/dziadków/kogoś innego z rodziny, bo mimo, że dla osób poniżej 30 roku życia choroba niegroźna to i tak choroba jest roznoszona.

Love178 - 2020-03-21, 01:39

Nie wiem za bardzo czym to jest uwarunkowane, ale moim zdaniem w Polsce szybko liczba chorych urosła, w Japonii do 300 osób dochodziło w miesiąc... Ale to może być dlatego, że jak tu dotarła choroba to jeszcze nie umiano jej diagnozować oraz wydaje mi się, że mało testów tu się robi ogółem. Jeżeli przyrost w Polsce spada, to bardzo dobrze, oby spadał dalej
Davos - 2020-03-21, 02:26

Ja też uważam, że liczba nowych zakażeń w Polsce szybko rośnie. Aktualnie to 425 wykrytych przypadków, z czego w sam tylko piątek aż 70. Nie widzę za bardzo powodów do optymizmu. Jedynie można mieć małą nadzieję, że ten gwałtowny wzrost trochę zwolni za kilka dni jak zaczną być widoczne efekty zamknięcia szkół i granic... ale obawiam się, że zachorowań w kraju mamy już i tak wystarczająco dużo, żeby ludzie zarażali się od siebie nawzajem więc te zamknięte granice nie powstrzymają epidemii, a jedynie spowodują, że wzrost nie będzie jeszcze szybszy tak jak np. we Włoszech. Tu trzeba wprowadzić znacznie drastyczniejsze środki i pozamykać wszystkie możliwe urzędy i instytucje publiczne poza tymi najpotrzebniejszymi, większość prywatnych firm i kazać ludziom siedzieć w domach, a wojsko powinno patrolować ulice i pilnować, żeby szli tam tylko ludzie, którzy mają do zrobienia pilne zakupy albo idą do pracy. Gospodarka dostanie po dupie, ale to samo będzie jak epidemia się rozhula na dobre, a wtedy dodatkowo będziemy jeszcze mieć dantejskie sceny w szpitalach, bo nasza służba zdrowia nie jest przygotowana na to, co się dzieje choćby w zachodniej Europie. Trzeba działać szybko i zdecydowanie, póki jeszcze liczba chorych jest trzycyfrowa, a nie pięciocyfrowa...

[ Dodano: 2020-03-21, 02:35 ]
https://tiny.pl/tzr6d

:O

krojechleb - 2020-03-21, 09:13

że se ludzie w grupkach siedzą to chuj tam, jakoś trzeba funkcjonować i żyć dalej a nie w piwnicy się zabunkrować bo wirus ale za takie żarciki to już powinno się srogo karać https://www.fakt.pl/wydar...dientke/94e65r2

[ Dodano: 2020-03-21, 09:14 ]
w ogóle tak se myślę że jakby rzeczywiście miał koronawirusa i ta ekspedientka załóżmy by umarła no to zabójstwo z premedytacją jak nic

Love178 - 2020-03-21, 09:23

Choćby byli zdrowi, to ich utylizacja ze społeczeństwa nikomu by nie zaszkodziła