To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Mistrzowie.org Forum Oficjalne
forum zrzeszające użytkowników serwisu mistrzowie.org

Ciekawostki ze świata i kraju - Pandemia z Chin

Samara - 2020-03-18, 11:30

Spoko :D Na tej pierwszej stronie są najlepsze wykresy:

Na drugiej to jest spoko:

Trzecia jest najbardziej oficjalna.
A czwartą najbardziej lubiłam przez wcześniejszy podział z dokładnością do powiatów.

Szkoda, że nie ma wszystkiego na jednej stronie i trzeba latać po kilku, ale i tak ważne że to wszystko jest :D Już mam na to nawet osobny "kontekst" w przeglądarce xDD

monjiczq - 2020-03-18, 11:33

Te ogólne to znam bo tam obczajam. Zmarł wczoraj turysta z Australii bodajże który był zarażony, u nas w Husaviku. I na mapce jest zaznaczona jedna smierć, ale na tej dużej ogólnej zaznaczyli a później edytowali i zniknęło. Islandia twierdzi ze to nie korona był przyczyna :haha:
Moris299 - 2020-03-18, 12:21

No w Polsce pierwsze kilka przypadków to byli ludzie którzy przyjechali z Niemiec. Kolejne kilkadziesiąt to również osoby które wróciły z innych krajów lub ich rodzina.
To pokazuje jak bardzo bezsensowną operacją jest lotdodomu. Zwozimy do kraju chorych ludzi którzy najpierw zarażą kilka osób w samolocie a potem kolejne osoby w autobusie z lotniska na dworzec a potem znowu kolejne w pociągu :crazy:

bartek82r - 2020-03-18, 12:24

Samara napisał/a:
bartek82r napisał/a:
Ja się zastanawiam w jak dużym zakłamaniu medialnym żyjemy.

Każdego dnia, gdy podają ilość i stan kolejnych zarażonych osób słyszymy, że wszyscy nowo zarażeni są w stanie dobrym/bardzo dobrym.
Ale z każdym kolejnym zgonem jest informacja typu "Zmarł 67-letni pacjent z Leżajska zarażony koronawirusem. Jego stan od samego początku był ciężki/bardzo ciężki"

No nie do końca, bo cały czas podają ile osób jest w stanie ciężkim. Polecam sprawdzać na stronie poniżej, na bieżąco podają ilość zakażonych, ilość w stanie ciężkim, ilość nowych zakażeń i ilość nowych śmierci, wszystko z podziałem na kraje:
https://www.worldometers....eOcvw#countries

Na fanpage'u ministerstwa też zwykle piszą ilu pacjentów jest w stanie ciężkim i z którego województwa są Ci pacjenci. Obecnie w stanie ciężkim jest:
- 1,5 roczna dziewczynka, u której wykryto wirusa po tym jak w niedzielę wypadła z okna z 3 piętra w kamienicy w Łodzi. Ma obrażenia wielonarządowe, utrzymywana jest w śpiączce farmakologicznej.
- 71-letni mężczyzna we Wrocławiu, wczoraj trafił na OIOM. Mężczyzna ma problemy z oddychaniem, jest z grupy ryzyka z chorobami towarzyszącymi. W szpitalu przebywa od weekendu.
- Ponad 60-letni pacjent, który wcześniej był we Włoszech, przebywa w szpitalu im. S. Żeromskiego w Krakowie. 7 marca trafił do szpitala, dzień później potwierdzono koronawirusa. Mężczyzna leży na oddziale intensywnej terapii, pod respiratorem.

W ciężkim stanie była również 74-letnia pacjentka wrocławskiego szpitala zakaźnego, jednak jej stan poprawił się. Lekarze podają leki retrowirusowe z terapii prof. Krzysztofa Simona, m.in. na HIV i malarię.

Tak że wszystkie te informacje są podawane i nie jest ciężko je znaleźć. Ja w sumie najwięcej się dowiaduję z onetu i ze stron z mapkami. (Nigdy w życiu nie sądziłam, że będę polecać Onet :X Ale tym razem się serio spisują nieźle). Na stronie GOV do wczoraj można było sprawdzać też z których powiatów są zakażone osoby, ale niestety wczoraj ok. 22 usunęli tę opcję i obecnie widzimy tylko województwa. To akurat mnie wkurza strasznie, wolałabym wiedzieć :/

Bardziej mnie martwi np. ta sytuacja:
https://kielce.onet.pl/nie-zyje-prof-wojciech-rokita-lekarz-z-kielc-byl-zakazony-koronawirusem/2eqz4jc?utm_source=wiadomosci.onet.pl_viasg_kielce&utm_medium=referal&utm_campaign=leo_automatic&srcc=ucs&utm_v=2

Tutaj faktycznie nie podawali, że stan jest ciężki, nie podają nawet, że zmarła kolejna osoba na koronawirusa. I skoro rzekomo to nie wirus był przyczyną, to i tak dziwne, że nie podają innej przyczyny.

Zgadza się... ale na tych stronach. Mi chodzi o "zwykłe" wiadomości z różnych stron i tv którymi raczy nas internet i telewizja. Tam nie widziałem żadnej informacji z ciężkim stanie którejkolwiek z nowo zarażonych.

PS ta mała dziewczynka podobno jest w cięzkim stanie, ale ze względu na obrażenia których doznała wypadając z okna. Tak przynajmniej słyszałem

bartek82r - 2020-03-18, 13:16

Ej, w ogóle to wpadłem właśnie na rejestrację w tej przychodni w której pracuję, żeby zabrać kumpla na fajkę i okazało się, że mogą mi za free zrobić badania na koronawirusa. Więc stwierdziłem, że trzeba z tego skorzystać :) Najlepsze, że okazało się że mam przeciwciała na COVID-19 i nie mogę zachorować :-D Mogę oczywiście te przeciwciała przekazać drogą płciową. Jest tutaj jakaś chętna, która chciałaby się zaszczepić? :hm?:
Samara - 2020-03-18, 13:55

bartek82r napisał/a:
Zgadza się... ale na tych stronach. Mi chodzi o "zwykłe" wiadomości z różnych stron i tv którymi raczy nas internet i telewizja. Tam nie widziałem żadnej informacji z ciężkim stanie którejkolwiek z nowo zarażonych.

PS ta mała dziewczynka podobno jest w cięzkim stanie, ale ze względu na obrażenia których doznała wypadając z okna. Tak przynajmniej słyszałem

Na fb Ministerstwa Zdrowia, na onecie i w polsat news też podawali kiedy pacjenci byli w stanie ciężkim. Bez szczegółów, ale stan podają. Jak inne media to już nie wiem. I tak za dużo tych stron przeglądam :D

A co do tej dziewczynki, zgadza się, ciężki stan jest przez obrażenia wielonarządowe. Przykra sprawa ogólnie. Jeszcze na matkę spadł wielki hejt, że niby pijana była, a miała 0,8 promila. Pewnie wypiła drinka czy trochę wina, ojciec był w domu zupełnie trzeźwy, ale i tak mnóstwo osób ich teraz wyzywa od patologii. A no i nie wspomniałam wcześniej, rodzice oczywiście też są zakażeni.

WojtekVanHelsing - 2020-03-18, 14:27

A co myślicie o tym jaką taktykę przyjął rząd królowej Elżbiety II w jej państwie? XD
monjiczq - 2020-03-18, 14:39

Samara napisał/a:
bartek82r napisał/a:

Na fb Ministerstwa Zdrowia, na onecie i w polsat news też podawali kiedy pacjenci byli w stanie ciężkim. Bez szczegółów, ale stan podają. Jak inne media to już nie wiem. I tak za dużo tych stron przeglądam :D

A co do tej dziewczynki, zgadza się, ciężki stan jest przez obrażenia wielonarządowe. Przykra sprawa ogólnie. Jeszcze na matkę spadł wielki hejt, że niby pijana była, a miała 0,8 promila. Pewnie wypiła drinka czy trochę wina, ojciec był w domu zupełnie trzeźwy, ale i tak mnóstwo osób ich teraz wyzywa od patologii. A no i nie wspomniałam wcześniej, rodzice oczywiście też są zakażeni.

0,8 promila to nie jest jeden drink ani wino. No i niestety ale nie upilnowali dzieciaka wiec nie ma co się dziwić ze jest na nich hejt. No bo sorry XD

Love178 - 2020-03-18, 14:51

bartek82r napisał/a:
Ej, w ogóle to wpadłem właśnie na rejestrację w tej przychodni w której pracuję, żeby zabrać kumpla na fajkę i okazało się, że mogą mi za free zrobić badania na koronawirusa. Więc stwierdziłem, że trzeba z tego skorzystać :) Najlepsze, że okazało się że mam przeciwciała na COVID-19 i nie mogę zachorować :-D Mogę oczywiście te przeciwciała przekazać drogą płciową. Jest tutaj jakaś chętna, która chciałaby się zaszczepić? :hm?:

Nie, bo nie chcę zmarnować kolejnych 15 sekund życia po tych, które właśnie straciłam czytając ten głupi post

WojtekVanHelsing - 2020-03-18, 14:57

^
Samara - 2020-03-18, 14:57

monjiczq napisał/a:
0,8 promila to nie jest jeden drink ani wino. No i niestety ale nie upilnowali dzieciaka wiec nie ma co się dziwić ze jest na nich hejt. No bo sorry XD

Załóżmy dwa drinki po dwa kieliszki wódki, łącznie 100ml wódki.
Kurwa, imgur mi nie działa. https://imgupload.pl/zdjecie/0U0SX

Ewentualnie wersja z dwoma piwami:
https://imgupload.pl/zdjecie/0U1Kz

To raczej nie jest dużo, zwłaszcza że w domu był drugi rodzic, który nie pił nic. Wypadki się zdarzają, ja bym nie nazywała ich od razu patologią z tego powodu. Nie zdarza Ci się nigdy odkąd masz dzieci tyle wypić? No cóż, ja dzieci nie mam i nie planuję, ale jeśli jednak bym kiedyś miała to nie wyobrażam sobie że miałoby to oznaczać 18-letnią przerwę od wypicia czegokolwiek z alkoholem.

Mąż mojej kuzynki też za dzieciaka wypadł z okna, z 4 piętra, jakimś cudem przeżył (Szczegółów nie znam, wiem tylko że była zima i miał na sobie grube ubrania). Rodzice byli trzeźwi, byli w domu a i tak się zdarzyło. I o ile hejt na nieupilnowanie rozumiem, bo jednak mając małe dzieci trzeba być ostrożniejszym, o tyle nie ogarniam wyzywania jej od patologii, bo miała 0,8 promila, kiedy w domu był trzeźwy mąż, który też mógł pilnować dzieci.

JankielKindybalista85 - 2020-03-18, 15:13

Ach ten Bartek i jego ero żaluzje i aronie. Jakby miał 40lat... A nie, czekaj...

[ Dodano: 2020-03-18, 15:14 ]
Kurwa musiałem. Bartoczka to jedyna osoba na tym forum, której mogę pocisnąć ta temat wieku. :-D

monjiczq - 2020-03-18, 15:24

Ale ja nie nazywam ich patologia, tylko jednak w jakis sposób dziecko niedopilnowane.
Skoro matka jednak trzeźwa nie była a ojciec spał a dzieci sobie otworzyły okno, to co można o tym sadzić? XD jasne ze czasem wypije, jak jakaś najba to jak dzieci nie ma w domu, a jakieś piwo to otwieram jak dzieci spia. W Polsce mieszkam na 7 pietrze i dzieci to mogą sobie popatrzeć przez zamknięty balkon bo ja od razu widze oczami wyobraźni jak wypadają i lecą w dół :haha: :troll:

Samara - 2020-03-18, 15:30

Z tym pełna zgoda. Bez winy zdecydowanie nie są. No i dobrze wychowany 5-latek nawet by też nie pomyślał o otwieraniu okna, takie dzieci już jednak dużo rozumieją.
monjiczq - 2020-03-18, 15:42

No to właśnie o to chodzi. Tym bardziej ze ojciec jako osoba trzeźwa, po prostu spał. Ot XD
Davos - 2020-03-18, 19:13

Bartek, ja też słyszałem w różnych mediach, że podawali, którzy pacjenci są w ciężkim stanie. Choć fakt, że na ogół dziennikarze skupiają się na podawaniu samych nowych przypadków zachorowań. Ale od czasu do czasu przewijają się też informacje o stanie zdrowia pacjentów z różnych regionów.

Love178 napisał/a:

Dla mnie intrygujące jest jak rozsiane jest wykrywanie nowych zarażonych. Myślałam, że to będzie ogniskować z jednego miejsca, a potem będzie się przemieszczać do sąsiednich województw, tak jak w innych krajach, ale tak nie jest. W sumie to chyba dlatego, że Polska ma dużo pustki ze skupiskami ludzi, między którymi się przemieszczamy, choć i tak trochę zdziwko, że śledzenie skąd się wziął wirus wygląda trudno. Tutaj na przykład Ibaraki to zadupie, do którego nikt nie jeździ, więc było nieskażone, ale dzisiaj pojawił się tam pierwszy nosiciel, bo pojechał do Włoch w zeszłym tygodniu

Zbyt wielu ludzi podróżuje, żeby cała epidemia w poszczególnych krajach miała się zaczął tylko od jednej osoby. A Polacy bardzo lubią się przemieszczać więc było wiadomo, że jak koronawirus dojdzie do Polski to będą ogniska w różnych częściach kraju. Dlatego śmieszy mnie to całe gadanie o "pacjencie zero", bo nie ma żadnego pacjenta zero, od którego by się to wszystko zaczęło. Pierwsza osoba zarażona w Polsce koronawirusem to jakiś facet z lubuskiego, który przyjechał do Polski z Niemiec, ale jednocześnie w tym czasie jedna babka w Poznaniu zaraziła się od swojej znajomej, która przyjechała z Włoch i to samo było we Wrocławiu czy na Śląsku (niektórzy sami się zarazili już we Włoszech, a inni zarazili się na miejscu od znajomych czy rodziny, która tam była). Ale zarażeni np. z Poznania nie mieli styczności z tymi z Wrocławia czy Śląska. Otwarte granice są bardzo fajne, ale niestety nie w tym jednym przypadku, gdy pojawia się epidemia :PP

Samara napisał/a:

Bardziej mnie martwi np. ta sytuacja:
https://kielce.onet.pl/nie-zyje-prof-wojciech-rokita-lekarz-z-kielc-byl-zakazony-koronawirusem/2eqz4jc?utm_source=wiadomosci.onet.pl_viasg_kielce&utm_medium=referal&utm_campaign=leo_automatic&srcc=ucs&utm_v=2
Tutaj faktycznie nie podawali, że stan jest ciężki, nie podają nawet, że zmarła kolejna osoba na koronawirusa. I skoro rzekomo to nie wirus był przyczyną, to i tak dziwne, że nie podają innej przyczyny.

Teraz media podają, że ten lekarz popełnił samobójstwo (ponoć nie wytrzymał hejtu, jaki na niego spadł). Szkoda gościa.

Moris299 napisał/a:

To pokazuje jak bardzo bezsensowną operacją jest lotdodomu. Zwozimy do kraju chorych ludzi którzy najpierw zarażą kilka osób w samolocie a potem kolejne osoby w autobusie z lotniska na dworzec a potem znowu kolejne w pociągu :crazy:

Ja rozumiem ideę, ale też mi się nie podoba, że ci ludzie po powrocie czy jeszcze w trakcie mogą zarażać kolejne osoby. Jak już ich sprowadzamy to zaraz po przylocie powinni być ulokowani na 2 tygodnie w jakichś hotelach czy akademcach przerobionych typowo na miejsca kwarantanny i niech siedzą w osobnych pokojach (żeby nie zarażać siebie nawzajem), a po 2 tygodniach jak wyjdzie w testach, że nie są zarażeni to droga wolna. A tak nawet jeśli będą siedzieć w domach (a nie ma gwarancji, że będą, poza tym na zakupy też trzeba wyjść) to mogą zarażać osoby postronne choćby na lotniskach czy w autobusach w drodze do domu więc trochę to słabe.

Antybristler - 2020-03-18, 21:15

Trochę lipa z tym wirusem, bo u mnie w pracy surowiec się wyczerpie za jakieś 10 dni i potem produkcja stanie. Mam nadzieję, że jakoś to się ogarnie, bo nie chcę znowu szukać pracy zwłaszcza kiedy wszystko upadnie...
WojtekVanHelsing - 2020-03-18, 21:19

Spójrzcie na pozytywy rządów PiS
-Mimo plądrowania sklepów dało się zrobić jakieś zakupy bo ludzi nie sta żeby orżnąć cały sklep
-Tydzien temu w monopolowym koło mnie kupiłem ostatnie 9 paczek LM (innych nie pale, chyba, że juz doslownie nigdzie ich nie ma), jakby nie akcyza to pewnie by ich nie było
-Ludzi prości, często niedbający o higiene i lekkomyślni np. studenci nie jeżdzą na wakacje bo ich na to dość często nie stać
-Ludzie imprezują coraz mniej bo coraz mniej ich na to stać.
-Kaczyńskiego wolność spoleczeństwa obchodzi tyle co i mnie, stąd nie będzie jak na zachodzie gdzie rządy boją się radykalnych działań

Przy tym, susza i upały w tym roku (spowodowane wyjebaniem świata na problem globalnego ocieplenia) pomoże w walce z epidemią.

Antybristler - 2020-03-18, 21:31

Ale pierdolisz. I nie pal bo nie urośniesz.
krojechleb - 2020-03-18, 21:32

WojtekVanHelsing napisał/a:
Spójrzcie na pozytywy rządów PiS
-Mimo plądrowania sklepów dało się zrobić jakieś zakupy bo ludzi nie sta żeby orżnąć cały sklep
-Tydzien temu w monopolowym koło mnie kupiłem ostatnie 9 paczek LM (innych nie pale, chyba, że juz doslownie nigdzie ich nie ma), jakby nie akcyza to pewnie by ich nie było
-Ludzi prości, często niedbający o higiene i lekkomyślni np. studenci nie jeżdzą na wakacje bo ich na to dość często nie stać
-Ludzie imprezują coraz mniej bo coraz mniej ich na to stać.
-Kaczyńskiego wolność spoleczeństwa obchodzi tyle co i mnie, stąd nie będzie jak na zachodzie gdzie rządy boją się radykalnych działań

Przy tym, susza i upały w tym roku (spowodowane wyjebaniem świata na problem globalnego ocieplenia) pomoże w walce z epidemią.

:haha: to taki śmiech przez łzy

[ Dodano: 2020-03-18, 21:35 ]
JankielKindybalista85 napisał/a:
Ach ten Bartek i jego ero żaluzje i aronie. Jakby miał 40lat... A nie, czekaj...

[ Dodano: 2020-03-18, 15:14 ]
Kurwa musiałem. Bartoczka to jedyna osoba na tym forum, której mogę pocisnąć ta temat wieku. :-D

No Bartek wygląda na takiego starego zboczucha :-D ale żart to żart, ja tam się uśmiechnąłem