Mistrzowie.org Forum Oficjalne forum zrzeszające użytkowników serwisu mistrzowie.org
Humor - Humor studencki
Love178 - 2017-11-09, 11:15 Jeśli Cię to pocieszy, to nasi rodzice to normalnie w liceum mieli Lilith - 2017-11-09, 11:17 Love178, doskonale wiem. Tyle że moja mama nie musiała zdawać matury z matematyki i ona się tego tylko na sprawdzian nauczyła i tyle.Love178 - 2017-11-09, 11:18 No to tak jak na studiach, też się uczysz na kolokwium Całkiem_Dobry_Chłop - 2017-11-09, 16:02 Pochodna na ekonomii jest dużo łatwiejsza od pochodnej na matmie na poziomie uniwersyteckim, więc bez obaw Love178 - 2017-11-09, 16:16 No, w sumie to tam chyba tylko szukacie ekstremów (na ekonomii)Barbra - 2017-11-09, 22:28 pewnie będą pochodne wielomianów a to jest prostsze niż gimnazjalna geometria
naprawdęLove178 - 2017-11-09, 22:41 A my dwa dni temu po rocznej przerwie nagle nie potrafiliśmy babce podać pochodnej od x^(-1) xDD Wstyd xDD Nie powinnam się przyznawaćmacbed - 2017-11-09, 22:41
Love178 napisał/a:
x^(-1)
dlaczego ja myślałem że to jest emotkaLove178 - 2017-11-09, 22:42 Ale faktycznie, oni pewnie nie będą wyprowadzać tych pochodnych tylko dostaną gotowy wzór i to tylko na wielomiany To tak jakby nic nie liczyć
[ Dodano: 2017-11-09, 22:43 ]
macbed napisał/a:
Love178 napisał/a:
x^(-1)
dlaczego ja myślałem że to jest emotka
Osoba, która umarła od nowotworu na brodzie. Najpotrzebniejsza emotka everJankielKindybalista85 - 2017-11-09, 22:45
Love178 napisał/a:
pochodnej od x^(-1)
Ja oczywiście nie mam zielonego pojęcia co to jest. Ale mi nie wstyd bo na 99% nie miałem tego w szkole. A późniejsze zycie nie sprawiło, że uznałem za potrzebne się tego dowiedzieć.Moris299 - 2017-11-09, 23:17
JankielKindybalista85 napisał/a:
Love178 napisał/a:
pochodnej od x^(-1)
Ja oczywiście nie mam zielonego pojęcia co to jest. Ale mi nie wstyd bo na 99% nie miałem tego w szkole. A późniejsze zycie nie sprawiło, że uznałem za potrzebne się tego dowiedzieć.
Nie wiń mnie, wiń polski system edukacji po reformie Buzka.
A tak właściwie to co to jest? Albo inaczej: do czego może posłużyć przeciętnemu Jankielowi w codziennej egzystencji? Tak z ciekawości.Barbra - 2017-11-10, 00:12 czy wszystko musi być przydatne w codziennej egzystencji
po co oglądasz te swoje filmyJankielKindybalista85 - 2017-11-10, 00:14
Barbra napisał/a:
czy wszystko musi być przydatne w codziennej egzystencji
Nie wszystko. Część rzeczy może sprawiać najzywklejsza przyjemność. Jak mi filmy a tobie matematyka. Ale ponieważ mi matematyka przyjemności nie sprawia więc potrzebuję innych powodów, żeby wyrazić nią zainteresowanie, dokładnie tak samo jak ty nie obejrzysz każdego filmu. A teraz napij się mleka, będziesz wielka.Barbra - 2017-11-10, 00:19 pochodne są bardzo przydatne w fizyce a przez to inżynierom i naukowcom no ale to nie jest argument dla ciebie ale np możesz rozumieć matematyczne obrazki na kwejkuJankielKindybalista85 - 2017-11-10, 00:23
Barbra napisał/a:
pochodne są bardzo przydatne w fizyce
np możesz rozumieć matematyczne obrazki na kwejku
1. To całkiem możliwe, że widziałem je tysiące razy. Czytam sobie coś zajebiście ciekawego z fizyki, czytam, czytam i dochodzimy do sekcji, w której to, co wcześniej zostało napisane jest przedstawione językiem matematyki. No i całą przyjemność szlag trafia.
2. To jest niezły argument. Przyznaję, że przez takie właśnie obrazki przestałem wchodzić na kwejka.widzu - 2017-11-10, 11:50 Pochodne są potrzebne na przedmiotach wykorzystujących statystykę i ekonomię. Dlatego są na przedmiotach statystycznych i ekonomicznych. Jankiel nie ma styczności z branżą statystyczną i ekonomiczną (a przynajmniej nie w takim stopniu że na ich potrzeby musi obliczyć coś ponad PIT) to nie wykorzystuje. Proste.Love178 - 2017-11-10, 17:33
JankielKindybalista85 napisał/a:
Barbra napisał/a:
wiemy janek
Nie wiń mnie, wiń polski system edukacji po reformie Buzka.
A tak właściwie to co to jest? Albo inaczej: do czego może posłużyć przeciętnemu Jankielowi w codziennej egzystencji? Tak z ciekawości.
Kiedy na przykład jedziesz samochodem, to poruszasz się z pewną prędkością. Jest to prędkość liniowa i niby fajnie, ale nie poruszasz się po linii tylko po łuku, bo Ziemia jest przecież okrągła. Więc teoretycznie prędkości, którymi się poruszasz, powinny być wyprowadzane z zawiłych dużo trudniejszych funkcji i odpowiednio do tego definiowane, ale dzięki pochodnym można zlinearyzować nasz układ i zobaczyć, że w stosunku do stanu rzeczywistego odchyłka od normy jest tak mała, że możemy pozostać przy naszych prostych rozwiązaniach i czuć się bezpiecznie (np. nie ma sytuacji, że jedziemy w daleką podróż i nagle zużyliśmy więcej paliwa niż zakładaliśmy, bo postanowiliśmy zignorować kulistość Ziemi w naszych założeniach - już sam sposób, w jaki definiujemy prędkość pokazuje, że tak możemy, bo jest ona przecież pochodną). Ty co prawda sam nie musiałeś tworzyć modelu ani go udowadniać, ktoś już to zrobił za Ciebie i Ty się nauczyłeś jego gotowej postaci. Generalnie żyjesz w świecie zbudowanym na pochodnych.
[ Dodano: 2017-11-10, 17:34 ]
widzu napisał/a:
Pochodne są potrzebne na przedmiotach wykorzystujących statystykę i ekonomię
Oraz na automatyce, mechanice, w elektrotechnice, w mechanice płynów, w motoryzacji...ZSK - 2017-11-10, 17:38 W budownictwie...