To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Mistrzowie.org Forum Oficjalne
forum zrzeszające użytkowników serwisu mistrzowie.org

Hydepark - Rozkminy

icywind - 2018-10-04, 18:07

Moris299 napisał/a:
a skąd się wzięła osobliwość/mały światek?

Bóg stworzył, oczywiście

krojechleb - 2018-10-04, 18:25

z niczego :P
Love178 - 2018-10-07, 13:08

Czy jeśli weganie nie jedzą mięsa w opozycji do systemu bestialskiego traktowania zwierząt w rzeźniach, to ludzkie mięso będzie wegańskie?
NieMamKlawiatury - 2018-10-07, 20:42

Jeśli ludzkie mięso nie jest wegańskie, to weganie mają przerąbane za każdym razem gdy skaleczą się nożem czy tarką przy gotowaniu.
Dead_Laugh - 2018-10-14, 01:43

Głupia rozkmina bo jednak z fizyki najlepszy nie jestem ale...

Kilogram piór i kilogram żelaza. Niby odpowiedź, że powinny spaść w tym samym czasie ale... jeżeli zrzucimy te rzeczy to przecież oprócz siły grawitacji działa też opór powietrza, prawda? A kilogram piór ma jednak mniejszą gęstość niż kilogram żelaza.

Czy na pewno spadną jednocześnie?

krojechleb - 2018-10-14, 02:02

Przy róznch powierzchniach nie np kulka żelaza o masie 1 kg szybciej opadnie niz płachta o promieniu 1 metr o masie 1 kilogram. Ale kulka żelaza o masie 1kg i kulka piór o masie 1 kg i o takiej samej średnicy to spadną w tym samym czasie
Moris299 - 2018-10-14, 02:32

Dead_Laugh napisał/a:
Głupia rozkmina bo jednak z fizyki najlepszy nie jestem ale...

Kilogram piór i kilogram żelaza. Niby odpowiedź, że powinny spaść w tym samym czasie ale... jeżeli zrzucimy te rzeczy to przecież oprócz siły grawitacji działa też opór powietrza, prawda? A kilogram piór ma niż kilogram żelaza.

Czy na pewno spadną jednocześnie?

Oczywiście w takich zagadkach chodzi o warunki próżniowe, gdzie nie ma oporu powietrza :P
Albo jakby wrzucić np. do takich samych kartonów te dwie rzeczy włożyć i zrzucić

Davos - 2018-10-14, 13:35

Moris299 napisał/a:
Albo jakby wrzucić np. do takich samych kartonów te dwie rzeczy włożyć i zrzucić

No właśnie, ja sobie zawsze wyobrażałem, że w tej zagadce zrzuca się te rzeczy w dwóch takich samych workach :P Gdyby pióra wyrzucić luzem z dużej wysokości to w ogóle tak by się rozpierzchły, że pewnie nawet wszystkich by się nie znalazło :PP

icywind - 2018-10-14, 14:39

Mam taką rozkminę. Czy wierzące kolibry wierzą, że w niebie będą pieniądze? Bo jeśli nie I uważają, że każdy będzie mieć co chce za darmo i każdy będzie równy (oprócz boga) to brzmi bardzo jak komunistyczna utopia. Czyli koncepcja raju kolibrów jest komunistyczną utopią :???:
widzu - 2018-10-14, 15:18

Kim są kurwa kolibry?
Davos - 2018-10-14, 15:33

A to komunizm utopijny zakłada, że każdy będzie miał co chce i za darmo? Czy raczej że każdy będzie miał tyle samo (czyli w praktyce niewiele :PP )?
Dead_Laugh - 2018-10-14, 15:52

widzu, konserwatywni liberałowie. Największy rak sceny wolnościowej.
icywind - 2018-10-14, 15:52

Komunizm wcale nie zakładał, że będzie po równo tylko, że będzie według potrzeb :patyk:
Davos - 2018-10-14, 20:15

A o tym, kto ma jakie potrzeby, decyduje rzecz jasna partia? :]
icywind - 2018-10-14, 20:18

Bóg

[ Dodano: 2018-10-28, 08:49 ]
Mam rozkminę dlaczego wracają stare imiona
Jak musisz nazwać dziecko to na pewno nie wybierzesz takiego imienia które ci się źle kojarzy. Znałeś w ciągu swojego życia mnóstwo np. Tomków i na pewno któryś z nich był chujem, może prześladował cię w dzieciństwie, może jest ci winny kasę a może po prostu nie chcesz, żeby ci się kojarzyło twoje dziecko z nim.
To walniesz dziecku Ignacy bo nikt z twojego pokolenia nigdy nie znał, żadnego Ignacego, a jak już to był dziadkiem który dawał cukierki czy coś.

Love178 - 2018-10-28, 10:43

Może. Mam niemal zerowe życie towarzyskie, więc trudno mi stwierdzić.
W niektórych przypadkach czuję się też jakby rodzice traktowali swoje dzieci jak ozdóbki i nie myślą o tym, że ta osoba kiedyś pójdzie z tym imieniem w świat

widzu - 2018-10-28, 14:04

Imo Ignaś, Zosia czy Stasio będą mniej skrzywdzeni przez życie imieniem niż Kłentinek, Dżesika i Milan, ale co ja tam wiem...
Całkiem_Dobry_Chłop - 2018-10-28, 14:08

Jeśli Kłentinek postanowi w dorosłości zająć się kręceniem filmów to nie powinien mieć tak źle :troll:
Lilith - 2018-10-28, 14:11

widzu napisał/a:
Imo Ignaś, Zosia czy Stasio będą mniej skrzywdzeni przez życie imieniem niż Kłentinek, Dżesika i Milan, ale co ja tam wiem...

Też tak uważam.
Niektóre imiona kojarzone ze starszymi ludźmi są naprawdę ładne i mnie nieraz dziwi, czemu straciły na popularności.
Józefa czy Adolfa zrozumiem, te imiona nam się źle kojarzą, ale takiego Ignasia czy Feliksa już niezbyt.

Moris299 - 2018-10-28, 14:18

Józef się źle kojarzy? :<
Co masz do wspaniałego polskiego Marszałka?