Mistrzowie.org Forum Oficjalne forum zrzeszające użytkowników serwisu mistrzowie.org
Ciekawostki ze świata i kraju - Pandemia z Chin
Mistress9 - 2020-03-13, 18:56 Kierowniczka dzisiaj odmówiła wszystkim pracy zdalnej. Nie każdy ma taką możliwość, ale ten, kto może powinien zostać w domu...RudaMaupa - 2020-03-13, 18:59 Z perspektywy zarządzania, umożliwienie pracy zdalnej części pracowników, nie mając takiego rozwiązania dla pozostałych, rodzi silne tarcia wewnątrz zespołu.
Aczkolwiek jeśli nawet nie pracują nad tym, by to zmienić, to słabo. Cebula jak ta lala.widzu - 2020-03-13, 19:45
macbed napisał/a:
może to związane z DEFENDEREM 20, idk
Na 100% Defender, zbierają się na niego od paru dni. Ćwiczenia mają być na Bemowie, które podlega pod Orzysz, a znowu zaopatrzenie na Orzysz idzie przez Giżycko, jest tam także zarząd czegośtam, więc w najbliższych dniach w tamtych okolicach będzie problem z NIE widzeniem wojska.Moris299 - 2020-03-13, 19:51
macbed napisał/a:
ej fajne
mi się wkręciło to
brzmi tak samo chujowo jak cały dzisiejszy syf z radia robiony na samplach jeden po drugim byle złapać się jak najszybciej jakiegoś gorącego tematu xD
choroba przeszła na ludzi w listopadzie 2k19 a nie w styczniu i najprawdopodobniej nie od nietoperzy a od łuskowca.RudaMaupa - 2020-03-13, 19:55 Pojawiły się potwierdzone informacje o środkach zapobiegawczych na terenie kraju.
Jest konferencja prasowa.
https://mobile.twitter.com/PremierRP/status/1238527603608174592macbed - 2020-03-13, 19:57 Moris mówiący innym jaka muzyka jest fajna a jaka chujowa, 2020
jest chwytliwe, popularne a refren edukuje xDMoris299 - 2020-03-13, 19:57
Mistress9 napisał/a:
Kierowniczka dzisiaj odmówiła wszystkim pracy zdalnej. Nie każdy ma taką możliwość, ale ten, kto może powinien zostać w domu...
Ukryta Wiadomość:
Jeśli jesteś *zarejestrowanym użytkownikiem* musisz odpowiedzieć w tym temacie żeby zobaczyć tą wiadomość --- If you are a *registered user* : you need to post in this topic to see the message ---
[ Dodano: 2020-03-13, 19:59 ]
^ i kurwa prawidłowoMoris299 - 2020-03-13, 20:00 oczywiście szef od początku denialista wirusowy, w styczniu mówił, że Chinole głupie, że takie środki zapobiegawcze, w lutym, że go chinole wkurwiają bo materiału potrzebnego do naszej pracy nikt nie wysyła bo miasta pozamykane i fabryki nie pracują, jeszcze na początku marca twierdził, że zwykła grypa jest groźniejsza a jak wirus doszedł do Polski to się śmiał, że jego teściowa się go boi a od tygodnia chodzi i mówi "pojebało ich szkoły zamykać po co niby, kina zamykają co za idioci, itd. "XDChodnikowyWilk - 2020-03-13, 22:14 Niestety na takiego człowieka jest tylko jeden sposób, żeby on lub ktoś z jego rodziny zachorował, wtedy może zmieni percepcję. Oczywiście nie życzę mu tegoDavos - 2020-03-13, 22:23 Moris, współczuję szefa. Szkoda, że takich Januszy niestety jest u nas więcej...
Ukryta Wiadomość:
Jeśli jesteś *zarejestrowanym użytkownikiem* musisz odpowiedzieć w tym temacie żeby zobaczyć tą wiadomość --- If you are a *registered user* : you need to post in this topic to see the message ---
Restrykcje ogłoszone dziś wieczorem przez rząd:
Cytat:
- mamy zakaz wjazdu cudzoziemców do Polski, zacznie obowiązywać w nocy z soboty na niedzielę
- cudzoziemcy pracujący lub mieszkający w Polsce będą mogli przyjechać do Polski, ale będą musieli przejść 14-dniową kwarantannę
- polscy obywatele będą musieli przejść 14-dniową kwarantannę po przyjeździe do kraju
- ruch samochodowy dla Polaków wracających do kraju będzie utrzymany, ale wprowadzone zostaną ścisłe procedury sprawdzania przekraczających granice
- ograniczenia nie będą obowiązywać osób mieszkających na terenach przygranicznych, a pracujących poza Polską, ani zawodowych kierowców
- ograniczenia na granicach mają obowiązywać od nocy z soboty na niedzielę przez 10 dni, z możliwością przedłużenia tego czasu
- ruch wewnątrz kraju będzie się odbywał bez zmian
- ograniczona zostanie praca galerii handlowych. Otwarte w nich będą tylko sklepy spożywcze, drogerie, pralnie i apteki
- od niedzieli wstrzymane zostaną międzynarodowe połączenia lotnicze oraz kolejowe. Nie zostanie wstrzymany ruch towarowy
- dozwolone będą międzynarodowe lotnicze połączenia czarterowe (za granicami kraju są ludzie, którzy wracają z urlopów)
- zakazane są zgromadzenia powyżej 50 osób
- ograniczenia zgromadzeń dotyczą wszystkiego typu uroczystości, prywatnych, publicznych, religijnych, samorządowych, administracyjnych
- zamknięte zostają wszystkie bary, restauracje, puby, kasyna i inne podobne miejsca rozrywki. Restauracje mogą jednak sprzedawać jedzenie na dowóz
- ograniczenia dotyczące zgromadzeń i miejsc rozrywki będą obowiązywać przez 14 dni z możliwością przedłużenia
Bardzo dobry ruch. Ale ja bym jeszcze pozamykał wszystkie urzędy i inne podobne miejsca, gdzie ludzie się pchają tłumnie, a sprawy mogliby i tak załatwić przez internet. Dzisiaj w tv jeden z pracowników któregoś z urzędów w Białymstoku mówił, że ludzie przychodzą do urzędu całymi rodzinami i biorą ze sobą dzieci bartek82r - 2020-03-13, 22:36 Głupio to teraz wyjdzie bo słyszałem od koleżanki której brat jest wojskowym ze mają zamykać granice miast po niedzieli. I nie wiem czy w to wierzyć czy nie bo ona się zapiera ze tak ma być monjiczq - 2020-03-14, 01:59 Bartek to brzmi już jak Urban legend
Wszyscy znaja kogoś kto zna kogoś w wojsku, straży i policji XD
U nas np urzędy są pozamykane i każą nam załatwiać wszystko mejlowo i telefonicznie, zamykają uczelnie i szkoły ponadpodstawowe a podstawówki i przedszkola hulaj dusza piekła nie ma XD zajebiscie xe ja se zabrałam dzieci do domu, powiedziałam ze wrócą może za miesiąc jak się wszystko uspokoi i tak teraz mysle ze mnie szybko zamkną w izolatce ale w psychiatryku i nigdy nie sadzilam ze uda mi się napisac takie jedno długie zdanie bo już mi tchu brakuje w myślach krojechleb - 2020-03-14, 02:08 mi tam się zdaje że jakby mieli zamykać to by podali do wiadomości a nie że z partyzantaWojtekVanHelsing - 2020-03-14, 09:38
bartek82r napisał/a:
Głupio to teraz wyjdzie bo słyszałem od koleżanki której brat jest wojskowym ze mają zamykać granice miast po niedzieli. I nie wiem czy w to wierzyć czy nie bo ona się zapiera ze tak ma być
Ja słyszałem takie informacje od córki posła, od córki kobiety pracującej w jakiejś funkcji medycznej itd. itd. itd.
No każdy to słyszał, jeśli władza to planowała to wyszło do dupy z zachowaniem tajemnicy xD
Nie mniej - wszystkie miasta powinny zostać zamknięte juz tydzien temu, a dopiero pozniej powinni zostac zwolnieni z zajęć studenci i uczniowie.
Jest niedorzecznością, że pozwolono tysiącom studentów pojechać do małych miejscowości gdzie dominują często osoby starsze i każdy ma ze sobą kontakt.
Wprowadzenie quasitotalitaryzmu może wydawać się przesadą, ale Polska to kraj który nie poradzi sobie z epidemią która nie będzie odpowiednio rozłożona w czasie i powinniśmy myśleć o życiu i zdrowiu osób starszych, schorowanych itd. a nie o swobodach obywatelskich.
Współczesna Europa (w tym Polska) nie była na to przygotowana, nie radzi sobie absolutnie z epidemią bo współczesne państwa ograniczenie swobód traktują jako absolutną ostateczność, a współczesny europejczyk (nawet nie tak tępy jak Włoch, ale i inteligentny jak Niemiec) nie wyobraża sobie, że panstwo moze mu kazać zostać w domu.
My powinniśmy iść dalej niz reszta europy i zacząć zamykać w więzieniach (w obecnej sytuacji) za szerzenie poglądów antyszczepionkowych itd.bartek82r - 2020-03-14, 09:48
monjiczq napisał/a:
Bartek to brzmi już jak Urban legend
Wszyscy znaja kogoś kto zna kogoś w wojsku, straży i policji XD
W sumie sam już nie wiem. Przyszedłem dzisiaj do pracy i mówię o tym dziewczynie z rejestracji, a ona mi mówi że jej szwagier też jest wojskowym i też jej wczoraj mówił że od poniedziałku zamykają miasta Wiec w sumie nie zdziwiłbym się gdyby tak było...
monjiczq - 2020-03-14, 10:06 WeZ idź do biedronki, tam tez na bank połowa zna kogoś kto pracuje w wojsku i powie co to samo XDmacbed - 2020-03-14, 10:16 no z dupy sobie tego nie wymyśliliRudaMaupa - 2020-03-14, 10:19 W sumie to nie znajomy, raz z nim rozmawiałem, nie wojskowy, a koło koszar mieszka, i nie zamykają, tylko kontrolę wprowadzają.
Jednocześnie muszę przyznać, że po masowych powrotach studentów do domów, w których są starsze osoby - oczywiście po uprzednim balowanku - też nie byłabym zaskoczona.
Anyway, moim zdaniem póki co polski z dużym RiGCZem, nie podejrzewałam.Mistress9 - 2020-03-14, 11:44 A ja słyszałam, że mają być zamieszki...
A tak poważnie, to ja na początku też się śmiałam z tych ludzi wykupujących pół sklepu, paniki i wierzyłam w to, że to nic groźnego. Teraz już zmieniłam zdanie i mam już większą wiedzę. Zresztą podobnie niektóre osoby w moim otoczeniu, tylko moja kierowniczka dalej sobie jaja z tego robi
[ Dodano: 2020-03-14, 11:44 ]
Co nie znaczy, że panikuję i robię zapasy na rok