Mistrzowie.org Forum Oficjalne forum zrzeszające użytkowników serwisu mistrzowie.org
Rozmowy - Kto umie matematykę?
RudaMaupa - 2020-04-08, 20:17
Samara napisał/a:
Stres stresem, ale za brak tak podstawowej wiedzy też powinny być jakieś konsekwencje, nie wszystko można usprawiedliwić stresem. Poniżej kolejny przykład. U mnie już w klasach 1-3 uczyli co oznacza znak równości i za taki zapis był zawsze opieprz, a tuaj nauczycielka klasy 7 daje uczniom cudowny przykład.
A tę od podpowiadania, że 11+4 = 16 to bym od razu wyrzuciła z pracy
Aczkolwiek to fakt, że nie tylko te nauczycielki są tutaj winne.
U mnie tak samo matematyczki wyprowadzały. To pewnie jedna szkoła. Błędna, ale dość popularna.
Natomiast co do błędu 11+4 - nie wyrzucałabym. Gdyby dali im to przejrzeć jeszcze raz, na pewno by wyłapały, a stres może zjeść człowieka. Jak broniłam licencjata, miałam taki stres, że nie pamiętałam jak zaczynałam zdanie - a przecież to tylko formalność.
Już nie mówię, że w takich chwilach z rozpędu podaję panieńskie nazwisko w stresie, bo częściej padało w takich sytuacjach.
Druga rzecz to presja czasu. Znacie taką grę "5 sekund"? Ma się dać trzy przykłady wylosowanego tematu w ciągu pięciu sekund. Znajomek dostał trzy jajorodne stworzenia - jako trzeci podał delfin po czym wybuchnął smjechem; presją czasu tak działa, że podsuwa kretyńskie rzeczy.
Gdyby takie babole były po przejrzeniu, to slabo; ale jeśli naprawdę nie dano im zobaczyć tych błędów i nie było czasu na duble, to ani trochę nie dziwi mnie, że stres im "oczyścił umysł". Ludzie latami sobie wyrabiają praktykę wystąpień publicznych.ChodnikowyWilk - 2020-04-08, 20:21 W 5 sekundach musiałem się skurczyć w sobie żeby wymienić trzy słowa na jakąś tam literę, wiec stres daje popalić jeśli chodzi o funkcje poznawcze xD Trudno żeby się z tego nie smiano no bo to śmieszne, ale winę za taki program ponosi głównie TVP, w mniejszym stopniu nauczycielkimacbed - 2020-04-08, 20:25
RudaMaupa napisał/a:
Jak broniłam licencjata, miałam taki stres, że nie pamiętałam jak zaczynałam zdanie - a przecież to tylko formalność.
na obronie inżynierki mówiłem coś o paliwach kopalnych i palnąłem "gaz kamienny" czy coś takiego xD tak więc ja tych babek nie uważam za głupie, szczególnie jak się dowiedziałem jak wyglądało nagrywanie tych materiałów