Mistrzowie.org Forum Oficjalne forum zrzeszające użytkowników serwisu mistrzowie.org
Muzyka - Covery
Davos - 2018-07-05, 20:30 Covery wrzucać a nie ZSK - 2018-07-05, 21:01 Zaraz posypią się osty za offtopy Moris299 - 2018-07-05, 21:01
icywind napisał/a:
Lilith napisał/a:
Love178, okres menstruacyjny to także pleonazm, jednak z języka nie da się ich pozbyć. Mamy przecież tzw. pleonazmy pozorne takie jak pamięć RAM. Można oczywiście mówić o samym RAMie, jednak ludzie będą używali określenia pamięć RAM. Nie każdy pleonazm będzie błędem językowem, niektóre są wręcz konieczne w użyciu. Bo jak powiem, o jakiejś pamięci, to o jaką mi chodzi? Jak powiem, że chodzi o RAM, to sprawa jest jasna.
Can't help falling in love with you
Oryginał: Elvis Presley
Cover: UB40
Ufff póki co tylko tyle mi do głowy przyszło.
Jakbym pojebała linki to piszcie.Love178 - 2018-07-05, 22:28 Jeśli chodzi o Whitney, to znalazłam listę jej piosenek, które są coverami, mnóstwa z nich się szczerze nie spodziewałam https://www.youtube.com/watch?v=mrzShUeLNuYDavos - 2018-07-05, 23:14 Lilith Dla takich postów warto śledzić ten temat
Lilith napisał/a:
Always on my mind
Oryginał: Brenda Lee
Cover: Pet Shop Boys
Kurczę, zawsze myślałem, że to Elvis Presley był autorem "Always on my mind", a teraz sprawdziłem, że jednak jego wykonanie też było coverem Co prawda wydanym ledwie rok po wydaniu oryginału, no ale jednak
Bardzo lubię cover w wykonaniu Pet Shop Boys. Chociaż Elvis też świetnie to zaśpiewał.
Lilith napisał/a:
Can't help falling in love with you
Oryginał: Elvis Presley
Cover: UB40
Uwielbiam ten cover UB40, mogę go słuchać na okrągło I tak jak lubię Elvisa i jego wykonanie też bardzo lubię, tak uważam, że do UB40 nie ma podjazdu Lilith - 2018-07-05, 23:55 Dobra, polecę dalej.
Dobra. Późno jest. Jak chcecie więcej przykładów, to piszcie, to jeszcze coś tam sobie przypomnę (w liceum miałam fazę na szukanie oryginałów do znanych utworów, ale zawsze można jakieś kompilacje na YT przeszukać)Moris299 - 2018-07-06, 15:45 O Lilith niezła listę zrobiła... A mogła sobie z tego nabić że 20 pojedynczych postów
Kiedy robią covery, to wybierają piosenki z lat 80. i robią je tak, że brzmią jakimś cudem jeszcze bardziej jak z lat 80., do tego wokalista ma aksamitny głos, który smaruje masłem po uszach, gdy się go słucha Niektóre ich covery podobają mi się nawet bardziej od oryginałów, np. Toto - Africa
https://www.youtube.com/watch?v=UfetmSF5RP4
czy Take on Me (strasznie mnie cieszy, że tak wiele osób doceniło ten cover, że aż zebrał tyle wyświetleń, ta piosenka ekstremalnie potrzebowała takiej rozmarzonej wersji )
https://www.youtube.com/watch?v=fCe2bTtKCJgLilith - 2018-07-09, 14:14 Doszukałam się jeszcze tego:
Chyba nie muszę podlinkowywać polskiego odpowiednika, nie?Moris299 - 2018-07-09, 17:02
Cytat:
Ninja Sex Party
Czyżby mój ulubiony wykonawca? Lilith - 2018-07-12, 12:21 Dobra, może rozruszam ten temat trochę.
Przesłuchajcie ten utwór
Najbardziej charakterystyczny jest moment w 1:04. Z jakim innym utworem Wam się kojarzy?Mańka - 2018-07-16, 23:19 No ba - Call on me Erika Prydza
Przed chwilą słyszałam "Widzę twoją twarz" Kasi Kowalskiej. Linia melodyczna zaskakujaco zbieżna z Roxette "Listen to your heart" 🤔Lilith - 2018-07-21, 21:46 Tak zapytam, znacie ten utwór?
[ Dodano: 2018-07-21, 23:12 ]
A jeszcze dowalę co mi się przypomniało
Close to you
Oryginał: Maxi Priest
Cover: Jay Delano
Kocham historię tego utworu - że prawie został wywalony do kosza przez wytwórnię ze względu na "kontrowersyjny tytuł". Oraz wszystkie jego wykonania uwielbiam