To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Mistrzowie.org Forum Oficjalne
forum zrzeszające użytkowników serwisu mistrzowie.org

Sport - ,Skoki, narciarskie,

Szyszek - 2015-11-16, 12:47

Z Asikainenem sprawa jest prosta:

Zresztą, co się cieszysz, że Asikainen drugi? Jakby lepiej wylądował, to by wygrał :P

macbed - 2015-11-16, 12:48

No co, fajny jest. :P

ChodnikowyWilk - 2015-11-16, 12:56

:D

ps. patrzcie na ilosc naszych postow :P

macbed - 2015-11-16, 12:57

Czuję się jak Asikainen :<

Szyszek - 2015-11-16, 14:36

Też jesteś łysy? :troll:

Mi szkoda Jarkko Maeaettae, bo chyba kibicuję mu najbardziej z Finów (poza Ahonenem) i latem skakał dobrze, a tu taki słaby wynik i przez to nie jedzie na inaugurację. Bardzo lubię jego styl lotu, jest agresywny, a w ułożeniu nart mi przypomina trochę Mattiego Hautamaekiego. Popatrzcie sami i porównajcie:
Tutaj Jarkko: https://www.youtube.com/watch?v=7BKyDRWNQNk
A tutaj Matti: https://www.youtube.com/watch?v=V1zhMlzAxhs

macbed - 2015-11-16, 15:33

Szyszku, bo mi się kojarzy, że na Jussiego Hautamaekiego mówiło się "Jussi Matti Hautamaeki". Ten Matti to od brata?

Szyszek - 2015-11-16, 15:57

Tak, od brata. Jussi był tym starszym, ale słabszym bratem. Matti jest młodszy, ale więcej zdziałał na skoczniach świata.
Obaj już pokończyli kariery. Matti został maszynistą, a Jussi chyba się głównie skupia na swoim zespole, w którym gra na basie: The Kroisos. W ogóle fajny zespół, złożony z byłych skoczków narciarskich :P
Tutaj jedna z ich piosenek:
https://www.youtube.com/watch?v=tb5PL0gBB_4
Ville Kantee (który potrafił wygrywać konkursy pucharu świata) daje tutaj czadu :P

macbed - 2015-11-16, 16:10

Ło kurde :D
Jednak dobrze znać takiego Szyszka :D

Szyszek - 2015-11-16, 17:14

macbed napisał/a:
Jednak dobrze znać takiego Szyszka :D

Wątpiłeś w to kiedykolwiek? :hm?:

No dobra, tutaj jest taki ciekawy artykuł, który znalazłem gdzieś tam:
http://chmielewski.blog.pl/fizyka-w-skokach/
Sam muszę doczytać i się doedukować, bo aż tak biegły w sprawach techniki skoku (jeszcze) nie jestem i dowiaduję się o paru niuansach.

[ Dodano: 2015-11-18, 20:04 ]
W ogóle warto tutaj wkleić też taki link:
https://www.youtube.com/watch?v=DXjdSS-Lqf0

Koledzy z WinterSzusu, czyli Radosław "Bringer" Sarnik i Jakub "Ederwolf" Bachta poprowadzili audycję wspólnie z Andrzejem Cienciałą, który jest ojcem Tymka Cienciały - chłopca określanego cudownym dzieckiem skoków. Parę nowinek o tym, jak wygląda trening za najmłodszych lat, w oparciu o doświadczenia Tymka i jego ojca. Troszkę długie, ale warte odsłuchania.
Jeśli ktoś chce pominąć wstęp związany z przygotowaniami technicznymi, to 5:19 :P

Ascara - 2015-11-18, 20:23

Szyszek napisał/a:
Andrzejem Cięciałą, który jest ojcem Tymka Cienciały

:troll:

Szyszek - 2015-11-18, 20:28

Ano faktycznie, rąbnąłem się :P
Poprawione

[ Dodano: 2015-11-19, 22:59 ]
Meldunek z Klingenthal (tym razem wkleję ze skijumping.pl. Może to promowanie konkurencji, no ale co zrobić...):
Cytat:
Witamy z wietrznego, ulewnego i jesiennego Klingenthal!
Ze względu na niekorzystne warunki atmosferyczne, na wieczornej ceremonii otwarcia sezonu pojawiły się zaledwie trzy ekipy (Niemcy, Austria i Norwegia). Na kilkanaście godzin przed planowanym rozpoczęciem kwalifikacji, Sparkasse Vogtland Arena wciąż nie jest gotowa do zawodów.
Śniegu nadal brakuje w górnej części zeskoku, a także na niemal całym wybiegu. Z północy Niemiec jadą już ciężarówki ze śniegiem, który ma wystarczyć do odpowiedniego przygotowania obiektu. Aktualnie temperatura oscyluje w okolicy 6-8 stopni Celsjusza, a dodatkowym utrudnieniem są intensywne opady deszczu.
Prognozy pogody na piątek są bardzo niekorzystne. Przez cały dzień utrzymywać się będzie dodatnia temperatura, ma padać deszcz, a dodatkowym problemem będzie wiatr o średniej sile 3-5 m/s.
Trzymamy kciuki za organizatorów! Planowy początek oficjalnego treningu - 15:30. Kwalifikacje powinny wystartować o 18:00. Listę startową poznamy około godziny 10:30.

Sytuacja przedstawia się mniej więcej tak:

A tymczasem w Kuusamo:

Ale niee, lepiej zacząć sezon w Niemczech, bo w Finlandii wieje! Co z tego, że w Klingenthal też wieje, na dodatek nie ma śniegu, tylko deszcz? ORGANIZUJTA INAUGURACYJĘ W KLINGENTALU! :troll:

Ascara - 2015-11-19, 23:07

Aż dziwne, że to nie Polska to organizuje...
Szyszek - 2015-11-20, 10:15

W sumie nie takie dziwne, bo Niemcy mają jednak większy wkład finansowy, to nic dziwnego, że ich FIS bardziej lubi. A co mamy w konsekwencji? Odwołane dzisiejsze treningi i kwalifikacje, bo skoczni nie naśnieżyli na czas! Super się zaczyna...
macbed - 2015-11-20, 10:21

WELL

WHATEVER

Ascara - 2015-11-20, 10:50

Szyszek, nie wyczułeś ironii? :D
Chodziło mi o to, że nie spodziewałabym się tak spierdolonej organizacji po FIS a już zwłaszcza po Niemczech.

Szyszek - 2015-11-21, 18:52

http://www.winterszus.pl/...szej-serii.html

Powiem tak... Nie tak to miało wyglądać u Polaków. Cała ekipa równo i mocno przeciętnie, żeby nie powiedzieć, że słabo. 6 miejsce przy potencjale naszej kadry, który się wytworzył latem to moim zdaniem wynik zdecydowanie poniżej oczekiwań.
Wygrali Niemcy. Freund i Freitag są bardzo mocni i zaatakowali w końcówce konkursu. Druga Słowenia, gdzie na wynik zapracowali głównie bracia Prevcowie. U Norwegów pech, bo DSQ, a skakali dobrze.

Pierwsze koty za płoty, sezon rozpoczęty! Choć przyznam szczerze, że to nie był jakiś super konkurs, tak patrząc obiektywnie. Bez żadnego skoku powyżej rozmiaru skoczni, kręciły troszkę warunki i belkę trzeba było zmieniać parę razy. Źle nie było, ale rok temu rywalizacja drużynowa w Klingenthal wyglądała zdecydowanie ciekawiej.

macbed - 2015-11-21, 18:54

Da się zmienić tekst w odnośniku? Bo przedawniony :I

[ Dodano: 2015-11-21, 18:55 ]
O, a ten już własny podpis ma przy artykule :clap: Super!

[ Dodano: 2015-11-21, 18:58 ]
A Polacy mnie zawiedli :/

Szyszek - 2015-11-21, 19:10

Ni da rady. Taki już musi pozostać :I Pisałem na bieżąco: Stan po pierwszej serii, stąd taki tekst w odnośniku, a nie inny. Muszę jeszcze ogarnąć ten panel edytorski.

W ogóle dostałem radę od innego redaktora, żebym pisał krócej, bo czytelnicy to na ogół takie Morisy, którzy wyznają zasadę "didn't read lol" i tylko szukają wyników :P

macbed - 2015-11-21, 19:11

:oops:
miał rację

Szyszek - 2015-11-21, 19:23

macbed napisał/a:
miał rację

O ty niedobry! :dont2:

Ale miał rację. Jutro się streszczę, obiecuję! (Tak, prawdopodobnie znowu będe odpowiedzialny za relację)

Aha, tak na marginesie: Widzę, że w tym sezonie w modzie jest kolor zielony! W tej budce dla trenerów dzisiaj ten kolor dominował, jeśli chodzi o kurtki: U Niemców, u Słoweńców, także polski sztab postawił na zieleń :P