To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Mistrzowie.org Forum Oficjalne
forum zrzeszające użytkowników serwisu mistrzowie.org

Ciekawostki ze świata i kraju - Pandemia z Chin

macbed - 2020-03-11, 15:02

JankielKindybalista85 - 2020-03-11, 15:08

MEMENTO MORI, spadła gwiazda piołun kurwa, trzeba wykupić wszystkie konserwy w Biedronce. Ludzie są popierdoleni.

Natomiast co do działań rządu to ogólnie zbiera dobre recenzje ze wszystkich stron. Poza malkontentami z eine totalopposition. :troll: Więc nie krytykuję, ale założę się, że krytyka nadejdzie gdy te działania okażą się skuteczne. Masa ludzi wtedy powie: widzicie? Chuja się stało więc po co było wszystko zamykać. Bo to taki mechanizm myślowy mas: bohater który zapobiegł jakiejkolwiek tragedii tak w sumie to nie jest bohaterem bo nie doszło do tragedii.

widzu - 2020-03-11, 15:28

Do Zony, a konkretnie na orzyski poligon w Bemowie Piskim zaczęli się zjeżdżać na Defendera.
Dla niewtajemniczonych, Defender-Euro 2020 to największe ćwiczenia amerykańskim sił wojskowych na terenie Europy od 25 lat. Docelowo do kwietnia ma się tu przegrupować około 20 tysięcy Amerykańskich żołnierzy stacjonujących na terenie Europy (i chyba także spoza).
Ukryta Wiadomość:
Jeśli jesteś *zarejestrowanym użytkownikiem* musisz odpowiedzieć w tym temacie żeby zobaczyć tą wiadomość
--- If you are a *registered user* : you need to post in this topic to see the message ---

EDIT: Dałem hide, bo nie wiem czy mogę o tym mówić.

Love178 - 2020-03-11, 15:29

JankielKindybalista85 napisał/a:
Masa ludzi wtedy powie: widzicie? Chuja się stało więc po co było wszystko zamykać. Bo to taki mechanizm myślowy mas: bohater który zapobiegł jakiejkolwiek tragedii tak w sumie to nie jest bohaterem bo nie doszło do tragedii.

No, niestety to jest głupie.

Dosłownie w trakcie pisania tego posta napisała do mnie siostra z narzekaniem "czemu odwołują imprezy, w Trójmieście nie ma zarażonych" xD Ale ona do tych mądrzejszych nie należy.

krojechleb - 2020-03-11, 15:36

https://www.youtube.com/watch?v=zFvsYoKL5C8 tutaj naukowy bełkot pogadał troszkę w ogóle polecam kanał.
O politycznym podłożu tych decyzji też pomyślałem.
A co do respiratorów no to jak już było powiedziane, najbardziej narażeni są starsi ludzie i z przewlekłymi chorobami i tacy ludzie mogą ich najbardziej potrzebować bo mogą u nich wystąpić problemy z czynnościami oddechowymi na codzień a choroba może to tylko spotęgować. Grypa też może. Nie mówię żeby to olać i na przykłąd takie dbanie o higienę zawsze spoko, ale zamykanie się na wszystko (i nawet szkół teraz) jakby ta pandemia miała wyrżnąć ludzkość jest śmieszne i tak, z panikarstwa mam zamiar się śmiać
W ogóle siostra mi dzwoniła że w naszej mieścinie może być jeden przypadek chorego (nie wiem nawet czy jest potwierdzony) i już nie mogła zrobić jakiś sensownych zakupów bo się wszyscy rzucili i dodatkowo korki tak że ciężko się ruszyć :haha:

WojtekVanHelsing - 2020-03-11, 15:36

Love178 napisał/a:

uważam, że wszelkie decyzje ograniczające ruchy mas, czyli zamknięcie szkół, muzeów i zakładów pracy, które podjęto dwa tygodnie temu były zdroworozsądkowe, natomiast niektóre postępowania na poziomie jednostek - tloczenie się w supermarketach i wykupowanie papieru toaletowego, barykadwanie się w domu, oskarżanie każdego o nosicielstwo wirusa i zakładanie z góry "jak pójdę na pzystanek to na 100% się zarażę" to jest panikarstwo i przesada.

:clap: :clap: :clap:

[ Dodano: 2020-03-11, 15:41 ]
Lilith prawdopodobnie potwierdzi - W Lublinie po odwołaniu zajęć (2,5 tygodnia) na ulicach było pełno ludzi z walizkami itd.
Jeśli wśród studentów (mogących nie wykazywać żadnych objawów) jest ognisko wirusa to teraz być zadupia całej Polski B będą w większej dupie niż dotychczas.
Cóż, ja mam ogromny ból dupy, że muszę siedzieć w mieszkaniu itd. ale nie zaryzykuje tego, że pojadę do domu, a za miesiąc moja babcia skończy w grobie. (Wątpie bym miał koronawirusa, ale oczekuje z reguły najgorszego)

Cóż, polskie społeczeństwo z jednej strony panikuje (jak słusznie zauważyła love), ale z drugiej strony jest niezdyscyplinowane jak chuj i jakakolwiek perspektywa ograniczenia wolności obywatelskich powoduje ból dupy.

Lilith - 2020-03-11, 16:09

U mnie odwołali zajęcia do 15 kwietnia. I tak, sporo ludzi z walizkami, więc uciekają na swoje zadupia. Jeszcze więcej ludzi robi zakupy jak na armageddon. Koszyki i wózki pełne makaronów, ryżów i konserw xDD
krojechleb - 2020-03-11, 16:48

No i o takiej panice mówię siostra mówi że u nas już półki puste. Ja rozumiem żeby ograniczać kontakty osób starszych z innymi i tak dalej ale sianie takiej paniki to już przesada. Ludzie odpierdalają jakby miała być jakaś apokalipsa
ZSK - 2020-03-11, 17:24

Warto mieć na uwadze, że polska służba zdrowia jest mało wydolna i słabo przygotowana i rząd o tym wie, dlatego tak bardzo dmucha na zimne, a ja to rozumiem i szanuję. Wiedzą też, że to dopiero początek wykrywania przypadków i ta liczba gwałtownie wzrośnie na dniach, bo de facto chorych ludzi jest więcej niż chory i świadomych tego faktu (czyt. zbadanych i z objawami).

I faktycznie półki puste i lawina ruszyła, bo nawet jak ktoś nie panikuje, a widzi co się dzieje w sklepach to też kupuje więcej, bo może braknąć i spirala się napędza elo.

krojechleb - 2020-03-11, 18:05

No ja na razie zadzwoniłem do bratowej bo w alkoholowym pracuje czy na alkohol też się tak rzucają i powiedziałem że jakby się coś pogorszyło to niech mi zaklepie na wszelki wypadek 3 x 0,7 :-D no i drożdże kupiłem bo w robocie teraz jestem poza domem to są i będzie mama chleb piekła a tak to się zobaczy w weekend co tam się dzieje
Moris299 - 2020-03-11, 18:12

JankielKindybalista85 - 2020-03-11, 19:37

Ironic.
macbed - 2020-03-11, 19:39

w sumie nie zaglądałem na reddita od otwarcia tego cyrku, ciekawe co tam się dzieje

[ Dodano: 2020-03-11, 19:40 ]
o kurwa

ZSK - 2020-03-11, 19:59

Poszperajcie w necie co się w biedronkach dzieje xD wszystko wykupione. W hebe ograniczenia na ilość zakupionego żelu i mydła per capita.

Spirytusu też kurwa u mnie brakuje

krojechleb - 2020-03-11, 20:01

Mam nadzieję że to chwilowo i się ludzie ogarną z tymi zakupami bo ceny wyjebie w kosmos tym razem na wszystko
Davos - 2020-03-11, 22:28

WojtekVanHelsing napisał/a:
Cóż, ja mam ogromny ból dupy, że muszę siedzieć w mieszkaniu itd. ale nie zaryzykuje tego, że pojadę do domu, a za miesiąc moja babcia skończy w grobie. (Wątpie bym miał koronawirusa, ale oczekuje z reguły najgorszego)

Bardzo mądrze robisz :git:

A zamknięcie szkół, uczelni, kin, teatrów, basenów itd. i odwołanie imprez masowych to bardzo dobra decyzja, bo takie działania trzeba podejmować właśnie w momencie, gdy zarażonych jest jeszcze względnie mało (a przynajmniej potwierdzonych przypadków, bo ile jest niepotwierdzonych - nie wiadomo), a nie jak już będzie kilkaset czy kilka tysięcy zarażonych, bo wtedy na takie działania będzie za późno. I tak w ten sposób nie powstrzyma się do końca koronawirusa, ale przynajmniej chociaż trochę uda się spowolnić wzrost liczby zachorowań i może nie będzie u nas takiej masakry jak we Włoszech. Mam też nadzieję, że u nas uczniowie i studenci podejdą do sprawy odpowiedzialnie i będą siedzieć w domach, bo we Włoszech dużo młodych osób potraktowało zamknięcie szkół jak dodatkowe ferie i poszło na imprezy i do klubów, a potem już wirus szybko się rozprzestrzenił...
Przydałoby się jeszcze u nas uszczelnienie granic i poddanie kwarantannie wszystkich przyjeżdżających do Polski, ale to niestety mało realne.

A te najazdy ludzi na sklepy i śmieszne, i straszne. Choć na szczęście nie wszędzie ludzie aż tak panikują. U mnie jest pod tym względem raczej normalnie. Ale mam znajomą z okolic Łańcuta i jak dzisiaj tam wykryto osobę zarażoną koronawirusem to wybuchła panika i ludzie dosłownie rzucili się do sklepów, że kolejki były aż na zewnątrz. Oczywiście ryż, kasza i cały zapas papieru toaletowego wykupione :PP

Moris299 - 2020-03-11, 22:59

Jako, że siedzę w lotnictwie to powiem wam ciekawostkę.

Otóż każde lotnisko może mieć określoną ilość tak zwanych slotów. Przyznanie slotu dla danej linii lotniczej oznacza zgodę na start i lądowanie danego typu samolotu o danej godzinie w danym dniu tygodnia. Możliwa maksymalna ilość slotów dla danego lotniska jest zależna od wielu różnych czynników takich jak ilość pasów startowych, wielkość terminala, ilość stanowisk odprawy, wydajność kontroli bezpieczeństwa, ilość dróg kołowania, ilość pracowników obsługi, ilość pojazdów naziemnych, wyposażenie wieży kontroli lotów oraz ilość kontrolerów, czy ilość miejsc postojowych na płycie lotniskowej.

Czyli załóżmy- lotnisko w Pcimiu Dolnym jest bardzo malutkie, spełnia jakieś tam absolutne minima do przyjmowania samolotów i ma tylko 3 sloty dziennie dla samolotów medium range, jeden został im nadany na 9:30, drugi na 12:15 a trzeci na 20:20.

I teraz - przychodzi sobie jakaś linia lotnicza, załóżmy dla przykładu ChujAir i mówi lotniskowi w Pcimiu, że chce wykupić 1 slot poranny.
ChujAir chce wykorzystać slot o 9:30 by otworzyć połączenie z Londynem. Taki mają przynajmniej plan... Z Pcimia Dolnego leci się do Londynu 2 godziny więc w Londynie będzie 11:30.

Więc dzwoni pani sekretarka z ChujAir do lotniska w Londynie i mówi panie potczebujem slota na 11:30. No i dowiaduje się, że "ale ło panie co pan, dokładnie o tej godzinie to akurat 50 innych linii lotniczych z całego świata chce mieć z nami połączenie, aktualnie nasza infrastruktura lotnicza pozwala na maksymalnie 10 slotów między 11:25 a 11:35"

Myśli więc i myśli co by tu zrobić. A tu jak dar z nieba, jedna z 10 linii lotniczych stwierdziła, że połączenie z Londynem jest nierentowne i odsprzedaje slot. Ucieszyła się... tak samo jak 40 innych linii lotniczych które czekały na ten slot. Okazało się, że slot ten chce kupić tak dużo linii lotniczych, które zaczęło się między sobą licytować, że ceny za slot osiągnęły 100 milionów złociszy. Pani sekretarka zeszła na zawał.
Sytuacja wymyślona ale realia i ceny są najprawdziwsze.

A opisałem tą wymyśloną anegdotkę, dlatego, żeby uzmysłowić dlaczego sloty są tak drogie, bo przypominam, sloty trzeba wykupić na oba lotniska, czyli łącznie za parę możemy zapłacić ponad 200mln. Ale tyle warte jest posiadanie "gorących" godzin na najruchliwszych lotniskach, gdzie można skasować wyższe kwoty za bilet i sprawić, że to ten lot tej konkretnej linii jest najbardziej atrakcyjny.

Co to ma wspólnego z tym tematem?
Ano to, że obecna sytuacja z koronawirusem sprawiła, że chętnych na latanie jest w chuj mało. Na tyle mało, że połączenia które są oblegane zwykle obecnie latają z kilkoma osobami na pokładzie albo nawet całkiem puste. Żadne siedzenie nie jest zajęte.

Dlaczego więc linie lotnicze nie anulują tych połączeń? Czemu linie lotnicze wysyłają puste samoloty, które spalają setki ton paliwa kompletnie bez żadnego sensu? Anooo właśnie przez te felerne sloty! Otóż - prawo lotnicze stanowi, iż jeśli dana linia lotnicza przekroczy 20% anulowanych lotów na danej trasie to... traci slot! Tak właśnie ten slot za który jakiś czas temu zapłaciła grube miliony.
Co więc robią linie lotnicze? Wysyłają samoloty widmo! Wysyłają puste samoloty tylko po to żeby wylądowały i wystartowały nie mając na pokładzie ani jednej osoby! Nazywa się to w lotnictwie "ghost flight".

Zwyczajnie prawo lotnicze jest tak pojebane, że bardziej opłaca się spalić setki ton paliwa niż stracić slot. Absurd. Obecnie debatuje się nad czasowym zniesieniem tego przepisu, ale to potrwa i w tym czasie setki pustych samolotów będą latać sobie bez celu tam i z powrotem xD

[ Dodano: 2020-03-11, 23:01 ]
ostatni raz czasowe zawieszenie prawa "use it or lose it" czyli utrata slotu jeśli nie zostanie wykonane minimum 80% lotów miało miejsce po atakach 11 września, oraz podczas epidemii SARS.

Mańka - 2020-03-11, 23:05

A gdzie tu ekologia? W dupie xDDD
icywind - 2020-03-11, 23:52

https://epoznan.pl/news-news-103677?fbclid=IwAR1cyVQXuJwtqvVOHhBMlNXJWI5jyYDdy7E12wplqC_ZHcM1cz6Tlm4GtpU
XD

krojechleb - 2020-03-12, 00:11

widziałem takie dwa dzisiaj :D w ogóle to ma sens. Zamykanie szkół i imprez masowych i jednoczesne zbiorowe modlitwy o ustanie koronawirusa :git: