To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Mistrzowie.org Forum Oficjalne
forum zrzeszające użytkowników serwisu mistrzowie.org

Sport - ,Skoki, narciarskie,

Szyszek - 2015-03-15, 18:58

macbed napisał/a:
Muszę wymyślić coś trudniejszego XD

Może uśmiechy skoczkiń narciarskich? :P

Tak w ogóle to dzisiaj mieliśmy 3 Polaków w pierwszej 10 konkursu! No brawo! :-D I dla Kamila za podium, i dla Piotrka za 8 miejsce (choć drugi skok popsuł nieco), a także dla Klemensa za najlepszy w tym sezonie wynik ;)
Gratulacje też dla Prevca za 3 miejsce (ex aequo z Kamilem) i awans z 17 miejsca! I gratulacje dla Noriakiego za kolejny świetny występ! I dla Severina Freunda za 4 z rzędu zwycięstwo. Niemiec już ma Kryształową Kulę właściwie na tacy już.
Peter Prevc prawdopodobnie skończy na 2 miejscu w klasyfikacji generalnej, a Kraft na 3.
Planica przed nami. Polatają sobie chłopaki! A potem koniec sezonu niestety...

Davos - 2015-03-15, 19:56

Szyszek, propsy dla Ciebie :-D
Szyszek - 2015-03-19, 15:29

Pierwszy dzień tego ostatniego weekendu skoków w tym sezonie za nami! Loty w Planicy uważam za rozpoczęte! Stoch i Żyła sobie tutaj dobrze radzą i będą się liczyć w czołówce. Klemens i Dawid tak trochę gorzej. Niech zdobędą jakiekolwiek punkty, to będzie ok.

Za to dzisiaj się dowiedziałem o smutnej wiadomości: Anders Bardal postanowił zakończyć karierę. Świetny skoczek, skromny człowiek. Idealny przykład cierpliwości w sporcie. W młodości nawet nie mógł do czołówki dobić. Jego największe sukcesy przyszły, gdy zaczął dobijać do 30. Wtedy zdobył:
- Kryształową Kulę w sezonie 2011/2012
- Złoty medal na Mistrzostwach Świata w 2013 r. w Val di Fiemme (normalna skocznia)
- Brązowy medal Igrzysk Olimpijskich w Soczi 2014 (normalna skocznia)
Szczerze, to był to jeden z moich ulubionych zawodników zagranicznych. Skromny i sympatyczny Norweg, który, jak to mówił Szaranowicz, przecisnął się między tych najlepszych, zaznaczając przy tym swoją osobowość, swoją wielkość. Na dodatek lubiłem jego sylwetkę w locie.
Ten sezon był dla niego trudny: Nierówna forma na początku sezonu, często nawet przeciętna. Potem kontuzja w Wiśle (Tutaj Wisła odniosła porażkę organizacyjną, bo tuż po upadku powinny do Bardala podbiec służby medyczne. Niestety, nikt od nas nie podbiegł i Bardala musiał odprowadzać członek sztabu norweskiego) i przerwa aż do mistrzostw. W Falun skakał dobrze i wypełnił cel na ten sezon, który sobie założył: złoto w drużynie.
No i naprawdę dobra końcówka sezonu, dzięki której Bardal odchodzi jako dobry zawodnik, który jeszcze w ostatnich momentach swojej bogatej kariery zdołał złapać dobrą formę, a nawet raz wskoczyć na podium. Odchodzi w chwale i nie ciągnie swojej kariery na siłę.
Mimo tego, że podejrzewałem, że może zakończyć karierę, zasmuciła mnie ta informacja, ale ją jak najbardziej szanuję. Życzę Norwegowi wszystkiego najlepszego w życiu pozasportowym! :-D

ChodnikowyWilk - 2015-03-19, 16:29

Mogl Bardal jeszcze poskakac w Planicy... Szkoda,ze zakonczyl kariere, no ale wiadomo ze wiecznie skakal nikt nie bedzie.
Szyszek - 2015-03-20, 18:15

Piękny konkurs mieliśmy dzisiaj! Dużo dalekich lotów i rekord skoczni!
Peter Prevc dzisiaj był nie do pokonania. Nokaut, rekord skoczni i 5 x 20 pkt. w drugiej serii. Czego chcieć więcej? Goni Freunda, który był dzisiaj czwarty.
Drugi Tepes, który wygrał o 0,1 pkt. z trzecim dziś Kraftem wyłącznie notami. W ogóle trzeba przyznać, że sędziowie coś za często dają te noty od czapy. Skoki Prevca i Tepesa były ładne, no ale aż tak to bym ich tymi 20 nie obdarowywał. Max 19,5. A Kamil za równie piękny skok jedynie po 19 dostał. Generalnie noty od sędziów to był największy minus dzisiejszego konkursu.
A skoro mowa o Kamilu: 2 dobre skoki i dobre 8 miejsce.
Klemens dzisiaj też ładnie poskakał i niezłe 17 miejsce. Ale, co najważniejsze, pobił rekord życiowy w pierwszym skoku i teraz wynosi on 221,5m. Gratulacje! :-D
Kubacki spodziewanie sobie klepnął na krótkiej odległości. Ale ostatniego miejsca nie zajął. A kto za niego spadł?
Piotrek Żyła... co on dzisiaj na tym progu zrobił. Ech, ma dobrą formę, no ale zawsze coś musi odwalić w momencie, kiedy na niego wszyscy liczą... No cóż, najważniejsze, że się wybronił z opresji. Oby jutro już nic takiego nie odwalił.
Jutro drużynówka i pewnie walka na szczycie pomiędzy Słowenią, Austrią i Norwegią. Niemców jakoś na podium nie widzę. Polaków też nie do końca. Stawiam, że zajmiemy 5 miejsce.
A w niedzielę finał! Sprawa Kryształowej Kuli jest ciągle otwarta. Prevc vs Freund! To będzie dopiero pojedynek! :-D

ChodnikowyWilk - 2015-03-20, 19:09

W druzynowce tez nie upatruje wiekszych szans na medal, bo brakuje nam zdecydowanie 4 zawodnika.

A ci slowency dzisiaj to tak sie wydaje, ze zostali ocenieni po gospodarsku. Prevc piec dwudziestek, Tepes dwie (i miedzy dzieki temu wygral z Kraftem). Nie znam sie specjalnie na ocenianiu stylu, ale inni zawodnicy moim zdaniem skakali w rownie dobrym stylu, a oceny sedziowskie nizsze.

brzozik70043704352251515 - 2015-03-20, 19:39

https://www.youtube.com/watch?v=cgEW60931kg

Kruczek dobrze to skomentowal :-D

Davos - 2015-03-20, 23:00

Ciekawa niedziela się zapowiada. Będą emocje do samego końca, chociaż ja obstawiam, że Prevc nie da rady dogonić Freunda i to Niemiec będzie cieszył się z Kryształowej Kuli.

A Żyła jak to Żyła - jeździec bez głowy :D Grunt, że się wyratował i zdołał bezpiecznie wylądować.

ChodnikowyWilk - 2015-03-21, 12:05

Przegapiłem konkurs drużynowy, byłem pewny że zacznie się tak jak wczoraj, gdzieś koło godziny 15 :/ :(

Jest 4 miejsce. Nie oglądałem konkursu, więc się nie wypowiem na ten temat.

Ale Stoch widzę pobił rekord Polski w długości lotu, skoczył aż 238m w treningu! Świetna odległość :grimer:

Szyszek - 2015-03-21, 12:15

Ten konkurs był trochę parodią. Za dużo manewrowania belkami. Na dodatek trochę nieumiejętnego, bo np. na początku drugiej grupy było cicho w powietrzu, a na dodatek bardzo niska belka. Nie poradził sobie Koudelka no i przepadł także Olek Zniszczoł. A to był dla nas jedyny nieudany skok. Reszta już świetnie (Piotrek dzisiaj po wczorajszej klapie walnął drugą odległość konkursu! Ale z wyższej nieco belki, przez co "dopiero" 7 wynik wg nieoficjalnej klasyfikacji indywidualnej)! A Stochu walnął rekordzik w serii próbnej, czego mu gratuluję! :-D 240 m coraz bliżej! :D
Na podium uplasowali się ci, co mieli tutaj walczyć o podium: Słowenia górą (piękny lot Tepesa!), za nimi Austria (Trochę Gregor tutaj popsuł), a na 3 miejscu Norwegia (trochę im brakowało dzisiaj)
U Japończyków zawiódł Kasai, ale wtedy coś dziwnego się działo w powietrzu i nie dało się polecieć. Niemcy dzisiaj w ogóle odnieśli klęskę. Posypała się ta drużyna niemiecka na zakończenie sezonu.

Jutro grande finale! Walka o Kryształową Kulę pomiędzy Prevcem i Freundem. Kto wyjdzie zwycięsko?
I liczymy na to, że Kamil i Piotrek (bo tylko oni z Polaków będą jutro skakać) również powalczą o wysokie lokaty ;)

JankielKindybalista85 - 2015-03-22, 18:32

No i Freund wygrał. Nawet oglądałem drugą serię. Ale żeby po takiej ilości konkursów dwóch typów miało tyle samo punktów to jakieś jaja.
Szyszek - 2015-03-22, 19:28

JankielKindybalista85 napisał/a:
Nawet oglądałem drugą serię.

Jest jeszcze dla ciebie nadzieja! :piwo:

Ale co do zrównanej punktacji, to coś niesamowitego! Po raz pierwszy w historii zwycięzcę Pucharu Świata musiała wyłaniać ilość zwycięstw!
Ale gratulacje dla Freunda, bo jak tak patrzeć na cały sezon, to sobie po prostu zasłużył. 9 zwycięstw, świetne Mistrzostwa Świata. Pewnie mnie zaraz ktoś zapyta: To jakim cudem miał tyle samo punktów, skoro Prevc wygrał tylko 3 razy? Otóż odpowiedź jest prosta: Prevc startował we wszystkich konkursach, zaś Freund sobie odpuścił weekend w Japonii, a na dodatek przydarzyła mu się jedna dyskwalifikacja (nie, bo chciał coś oszukać. Dostało mu się za pierdółkę - ważył o 100 g za mało, przez co miał trochę za długie narty w stosunku do aktualnej masy ciała. Szczegół wynikający z lekkiego niedopilnowania, a nie jakiejś próby oszustwa). I tutaj przepadło nawet ok. 100 pkt.
A kto pozbawił Prevca Kuli? Kolega z reprezentacji - Jurij Tepes!
Za to właśnie kocham skoki: Nie ma tutaj kalkulowania. Nie ma tutaj miejsca na jakieś odpuszczenie na korzyść kolegi z reprezentacji. Każdy skoczek z czołówki idzie na całość, daje z siebie wszystko. Jest tutaj ryzyko, szaleństwo. No i na dodatek mogą się w tym sporcie dziać takie scenariusze, że nawet Hitchcock by takich scenariuszy nie wymyślił!
Podium dla Tepesa (który oddał kapitalny drugi lot), Prevca (przez co przegrał) i Velty, który obronił 8 miejsce w generalce przed Stochem.
Kamil i Piotr dobrze dzisiaj skakali. Generalnie jednak sezon dla Polski, mimo brązowego medalu na MŚ, nie był udany. Zamiast równej i dobrej formy były jedynie przebłyski. U Kamila kontuzje, u Piotrka mocno nierówna forma. U reszty przez większość sezonu raczej niemoc niż dobra forma. Szczególnie Maciej Kot to największy zawód sezonu. Nie tylko w polskiej kadrze, no ale w ogóle na arenie międzynarodowej. Żaden inny zawodnik z top 20 poprzedniego sezonu nie zanotował aż takiego regresu w tym sezonie. Przykre to, no ale prawdziwe. Teraz musi się Maciek odbudować, bo talent ma.

Sezon był piękny, ale w końcu przyszedł czas na jego koniec. Za tydzień jeszcze Mistrzostwa Polski na ostudzenie emocji związanych z Pucharem Świata.

A teraz... co ja mam zrobić ze swoim życiem? :(

JankielKindybalista85 - 2015-03-22, 19:30

Szyszek27 napisał/a:
JankielKindybalista85 napisał/a:
Nawet oglądałem drugą serię.

Jest jeszcze dla ciebie nadzieja! :piwo:

A teraz... co ja mam zrobić ze swoim życiem? :(

1. Dzięki.

2. Znajdź se dziewczynę. Dla ciebie tez będzie jakaś nadzieja. :P :piwo:

Szyszek - 2015-03-22, 19:59

1. Ależ proszę!

2. Również dziękuję! :P

Ale teraz w tym temacie nastanie żałoba! :P No ale cóż, przerwa od skoków się przyda wszystkim. A przede wszystkim mnie :P

Davos - 2015-03-22, 20:53

Kurde, czegoś takiego to ja nie pamiętam! :D W ogóle najczęściej kwestia przyznania Kryształowej Kuli była już rozstrzygnięta przed Planicą, a tu nie dość, że wszystko zależało od ostatniego konkursu, to jeszcze dwóch walczących o to trofeum skoczków zrównało się ze sobą punktami i decydowała liczba wygranych w PŚ. Niesamowite! :)
No, ale podobnie jak Szyszek, ja też jestem zdania, że z przebiegu całego sezonu to Freund zasłużył bardziej na Kulę. A niech ma, mimo że to Niemiec :P

ChodnikowyWilk - 2015-03-23, 16:06

Jest propozycja zorganizowania konkursu PŚ w Szczyrku :) To już by były łącznie 3 zawody w Polsce, łącznie z Zakopanem i Wisłą :)
Szyszek - 2015-03-23, 16:51

Czytałem o tym i jestem za! Z dwóch powodów:
1. Rozumiem, że im większa skocznia, tym większe emocje (dlatego mamuty wzbudzają takie zachwyty), ale jak dla mnie lekceważone są skocznie normalne. Powinno być więcej skoków na obiektach 90-metrowych niż 1 raz w Pucharze Świata i 1 raz podczas wielkiej imprezy.
2. Im więcej skoczni polskich w Pucharze Świata, tym lepiej ;) Szczyrk-Wisła-Zakopane to jest taka nasza polska "trójca święta" skoków. Skocznia im. Adama Małysza (Wisła) i Wielka Krokiew (Zakopane. Tak btw. Ta skocznia obchodzi swoje 90-lecie istnienia! :happybday: ) to naprawdę dobrze prezentujące się skocznie duże, zaś największa z kompleksu skoczni Skalite w Szczyrku jest zdecydowanie najlepszą normalną skocznią w Polsce. Raz gościła Letnie Grand Prix. Fajnie by było, jakby gościła również Puchar Świata ;)

Davos - 2015-03-23, 23:53

No to elegancko :) Mam nadzieję, że ten pomysł zostanie zrealizowany.
Szyszek - 2015-03-24, 18:22

Cóż to były za Mistrzostwa Polski! 4 skoki ponad 140 m! Murańka 144 m z podpórką! Biegun 140,5m ustane! Żyła 141,5m z podpórką, zaś Kamil tyle samo z tej samej, dość niskiej 8 belki! I na dodatek z telemarkiem! Andrzej Stękała (z kadry juniorów, jakby ktoś nie wiedział :P ) niespodziewanie na podium, zaś Kubacki frajerem dnia: Z 1 pozycji spaść na 9! Arcyciekawe to były zawody! :-D

Ostateczny werdykt:
:1m: Kamil Stoch
:2m: Andrzej Stękała
:3m: Piotr Żyła

Jutro jeszcze drużynówka. Zobaczymy, który klub się okaże najlepszy.

Davos - 2015-03-24, 23:56

Szyszek27 napisał/a:
Andrzej Stękała (z kadry juniorów, jakby ktoś nie wiedział :P )

Jakiś nowy talent? Będzie skakał w PŚ w przyszłym sezonie? Tak nagle się pojawić i zdobyć od razu drugie miejsce w mistrzostwach Polski to już niezły wyczyn.