To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Mistrzowie.org Forum Oficjalne
forum zrzeszające użytkowników serwisu mistrzowie.org

Ciekawostki ze świata i kraju - Pandemia z Chin

monjiczq - 2020-03-09, 19:53

Ja dziś byłam w sklepie, stoje sobie przed półeczka z ciastkami, kaszle, bo ja chora a ludzie obok spierdalali jakby się paliło :haha:

Ale wiecie co jest śmieszne, w Polsce chyba 18 przypadków rozsianych po Polsce, wzmacniają kontrole na granicach i tak dalej i tak dalej, a w Islandii 60 przypadków, w tym roczne dziecko, ludzie powoli zarażają się od tych zarażonych z Włoch i Austrii, wszystko się dzieje w obrębie stolicy, gdzie całe państwo ma 350k ludności a oni nic z tym nie robią, jeszcze w sobotę wróciło 80 osób z Włoch XD

icywind - 2020-03-09, 19:57

W ogóle czy to ja bardziej zwracam na to uwagę czy ludzie zaczęli masowo kasłać? Ciągle kaszlą, w pracy kaszlą, w sklepie kaszlą, w autobusie kaszlą, nawet ja kaszlę
monjiczq - 2020-03-09, 19:58

W ogóle ciekawe jest to ze w Chinach odnotowali 44 nowe przypadki a we Włoszech prawie 1200 :troll:
krojechleb - 2020-03-09, 19:59

Davos napisał/a:
Love178 napisał/a:

krojechleb napisał/a:
no mnie coś takiego strasznie śmieszy. Wystarczyło w ogłoszeniu napisać mydło koronawirus i już można windować cenę ile się chce a ludzie się rzucają na to jak muchy na gówno. A ci co na tym zarabiają to może i janusze ale też bystrzaki którzy potrafią zarobić właśnie na ludzkiej głupocie więc stwierdziłem że sobie obczaję, może będzie mała premia do wypłaty :D a jak Twój mąż potrzebuje maseczek do pracy czy gdzieś to sobie zamówcie na aliekspres znacznie taniej będziecie mieli niż w Polsce a będzie dokładnie to samo

Moim zdaniem to powinno być nielegalne i powienieneś za to trafić do pierdla (ale jesteśmy w państwie z tektury, więc nic się nie stanie), ponieważ są to produkty specjalnej potrzeby w sytuacjach takich jak obecna i pomimo panikarzy, którzy wszystko wykupili są też ludzie, którzy chorują na normalną grypę i potrzebują maseczek, ale są dostępne tylko te wystawiane przez Januszy i te osoby mowią otwarcie, że "nie ma maseczek, więc chodzę bez i zarażam", tak że chuj Ci w dupę, jeśli faktycznie to robisz :D Jakieś głupie koraliki czy fidżet spiennery spoko, ale żeby takie coś robić ze środkami higienicznymi czy produktami pierwszej pomocy to trzeba być totalnym zjebem oderwanym od rzeczywistości i racjonalnego myślenia.

Sorry Chlebie, ale Love ma 100% racji i to co robisz jest bardzo niefajne :/
Dzisiaj u mnie w pracy jedna dziewczyna opowiadała, że ma znajomą dentystkę, która musi używać te maski w pracy i często je zmieniać, a ceny jednej maski podskoczyły z 20 groszy do 10 zł... A i tak jeszcze ta dentystka musiała się nieźle nakombinować, żeby zdobyć te maski, bo już ich wszędzie brakuje...

No macie z Love całkowitą rację, po prostu wcześniej tego nie zauważyłem, wasze posty dały mi do myślenia. Dziękuję że mnie uświadomiliście. W okresie kryzysu, ogólnoświatowego cynizmu i pogardy powinniśmy sobie wzajemnie pomagać a ludzie próbujący w tak niekorzystnych czasach zarabiać, powinni jak powiedziała Love kończyć w pierdlu. Tymczasem służby zamiast zająć się POWAŻNYMI sprawami to zajmują się jakimiś nic nie znaczącymi bzdurami. No ale jak słusznie zauważyła Love po raz drugi jest to państwoz tektury. Dzisiaj czytam sobie wiadomości a tam istny absurd. CBŚP- Centralne Biuro Śledcze Policji wspólnie ze śledczymi z kilku innych krajów BEZPODSTAWNIE oskarżyli i aresztowali praworządnych biznesmenów, OCZERNIAJĄC ich że należą do międzynarodowej siatki przestępczej. Na domiar złego UKRADLI im bezpodstawnie 2,5 tony heroiny i około 1 tony kokainy, w samej polsce ukradli im około 270 kg heroiny i jeszcze perfidnie policzyli ile to kosztuje. No ale jak ktoś nie ma swoich pieniędzy to wiadomo, liczy cudze. W tym państwie z tektury służby niszczą życie praworządnym obywatelom, przestępczość zorganizowana przeżywa rozkwit na allegro a media milczą. Ile jeszcze osób będzie musiało nie kupić maseczki, żeby ktoś coś zrobił?

Moris299 - 2020-03-09, 20:31

ZróbmySobieKupę napisał/a:
Z takich ciekawostek odnośnie wpływu wirusa na gospodarkę to rozmawiałem ostatnio z przedstawicielem Yetico i powiedział, że nie spływa z Chin materiał do produkcji styropianu, oni mają zapasy tego materiału na trzy miesiące, a potem będzie lipa delikatnie mówiąc. A ja wyceniałem styropian spadkowy na budynek, który planuję w sierpniu zacząć stawiać, czyli styropian na dach będę potrzebował gdzieś w październiku, więc jest duża szansa, że nie będzie do tego czasu styropianu na rynku, a cena na pewno wzrośnie już wcześniej. I weź tu wyceń.

no tak jest obecnie ze wszystkim :PP

ten koronawirus to impuls który wywołał kryzys gospodarczy. Nie wywoła a wywołał, bo krach na giełdzie liczony w bilionach strat już się zaczął.

U mnie w pracy dla przykładu powoli zaczyna brakować surowców, bo od Chińskiego nowego roku wszystkie fabryki stały, dopiero pod koniec lutego kilka z nich zaczęło pracować, ale nadal nie mamy podstawowych podzespołów, zapasy starczą na jakiś jeszcze miesiąc, więc już teraz musieliby wysłać a póki co nadal stoi.

Podobna sytuacja jest w bardzo wielu firmach.

JankielKindybalista85 - 2020-03-09, 21:57

krojechleb napisał/a:
No macie z Love całkowitą rację, po prostu wcześniej tego nie zauważyłem, wasze posty dały mi do myślenia. Dziękuję że mnie uświadomiliście. W okresie kryzysu, ogólnoświatowego cynizmu i pogardy powinniśmy sobie wzajemnie pomagać a ludzie próbujący w tak niekorzystnych czasach zarabiać, powinni jak powiedziała Love kończyć w pierdlu. Tymczasem służby zamiast zająć się POWAŻNYMI sprawami to zajmują się jakimiś nic nie znaczącymi bzdurami. No ale jak słusznie zauważyła Love po raz drugi jest to państwoz tektury. Dzisiaj czytam sobie wiadomości a tam istny absurd. CBŚP- Centralne Biuro Śledcze Policji wspólnie ze śledczymi z kilku innych krajów BEZPODSTAWNIE oskarżyli i aresztowali praworządnych biznesmenów, OCZERNIAJĄC ich że należą do międzynarodowej siatki przestępczej. Na domiar złego UKRADLI im bezpodstawnie 2,5 tony heroiny i około 1 tony kokainy, w samej polsce ukradli im około 270 kg heroiny i jeszcze perfidnie policzyli ile to kosztuje. No ale jak ktoś nie ma swoich pieniędzy to wiadomo, liczy cudze. W tym państwie z tektury służby niszczą życie praworządnym obywatelom, przestępczość zorganizowana przeżywa rozkwit na allegro a media milczą. Ile jeszcze osób będzie musiało nie kupić maseczki, żeby ktoś coś zrobił?

They had us in the first half, not gonna lie.

[ Dodano: 2020-03-09, 21:58 ]
monjiczq napisał/a:
Jesteś po prostu stary

Na szczęście owszem.

[ Dodano: 2020-03-09, 22:00 ]
ChodnikowyWilk napisał/a:
To teraz jadę do zeromskiego po spis pielęgniarek, identyfikuję sąsiadkę lub teściowa z pomocą facebooka, a stąd już prosta droga do odkrycia tożsamości Jankiela.

Szach. ]:->

Nie pyknie. Znaczy nie wiem jak z sąsiadką, ale teściowa nie ma fejsbuka. Żona brata mi mówiła że miała sobie założyć żeby spamować fotami wnuków ale uznała że jednak to pierdoli.

Moris299 - 2020-03-09, 22:42

pierdoli wnuków?
Love178 - 2020-03-10, 01:20

ich zdjęcia
JankielKindybalista85 - 2020-03-10, 08:27

Nooo, teściowa brata to niezły zwyrol.
Moris299 - 2020-03-10, 11:53

Poznań zamyka szkoły

https://poznan.naszemiasto.pl/koronawirus-w-poznaniu-szkoly-przedszkola-i-zlobki/ar/c1-7590901

Love178 - 2020-03-10, 13:19

Na ile czasu jest ustanowiony zakaz wydarzeń masowych? Przeczytałam garść źródeł (nawet Radio Maryja xD) i nikt nie zadaje nawet pytania do kiedy jest zakaz, ba, im głębiej grzebałam tym bardziej dobrowolny niż obowiązkowy mi się wydawał, bo niektórzy jak się upierali to realizowali swoje imprezy, jak event z disco polo dla dzieci w Gdańsku...
widzu - 2020-03-10, 13:27

Love178 napisał/a:
event z disco polo dla dzieci w Gdańsku

Ten to powinni zakazać nawet i bez wirusa

ChodnikowyWilk - 2020-03-10, 14:10

xDD
RudaMaupa - 2020-03-10, 14:20

Zaraz przez tego wirusa oszaleję. Jedni mi się skarżą, że koleżanka wraca jutro z wakacji do pracy (nie z jakiegoś specjalnie obarczonego kraju), I pytają czy planujemy dla niej jakąś kwarantannę. Drudzy mi przychodzą usmarkani po kolana, "bo wizytę u lekarza mam dopiero w czwartek", a spanikowany tłum mnie pyta, czy mogę taką osobę wyjebać z biura.
W mieście przypadek wirusa już jest, więc panika na całego.

O szaleję zaraz, obrażę się i po prostu pójdę do domu sama się poddać kwarantannie, bo inaczej może się pojawić objaw dotąd niespotykany - mord na bliźnim.

Love178 - 2020-03-10, 14:25

RudaMaupa napisał/a:
Zaraz przez tego wirusa oszaleję. Jedni mi się skarżą, że koleżanka wraca jutro z wakacji do pracy (nie z jakiegoś specjalnie obarczonego kraju), I pytają czy planujemy dla niej jakąś kwarantannę. Drudzy mi przychodzą usmarkani po kolana, "bo wizytę u lekarza mam dopiero w czwartek", a spanikowany tłum mnie pyta, czy mogę taką osobę wyjebać z biura.
W mieście przypadek wirusa już jest, więc panika na całego.

O szaleję zaraz, obrażę się i po prostu pójdę do domu sama się poddać kwarantannie, bo inaczej może się pojawić objaw dotąd niespotykany - mord na bliźnim.

O, więc w Polsce powoli się robi jak u mnie

Protip - katar i kichanie nie są objawami choroby, więc nie ma co panikować na widok zasmarkanych

RudaMaupa - 2020-03-10, 14:29

Akurat ta osoba śmierdziała przeziębieniem (dosłownie - jest taki specyficzny zapach), więc odesłałam do domu. Pracujemy na open space, wirusy i bakterie lubią się tu rozprzestrzeniać.

Ale tak, z tym pociąganiem na nosie staram się nie przesadzać. Jest taka pora roku, że każdy kichnie, więc kurde bez przesady w drugą stronę. Już i tak wszędzie są żele, instrukcje jak się porządnie umyć, jak się zachować / nie zachować. Styknie.

To mówisz, że globalną epidemia paniki?

[ Dodano: 2020-03-10, 14:29 ]
BTW, mój znajomek pojechał w delegacje do Holandii i mówi, że tam jest normalnie. Czyli że można.

ZSK - 2020-03-10, 14:36

Ja wczoraj z Belgii wróciłem i tam też paniki nie ma, no z tym, że w sklepach też są pustki na pólkach z mydłami, a przy samych kasach, nawet na lotnisku stoją żele do dezynfekcji rąk po pinć juro.
Love178 - 2020-03-10, 14:36

Nie wiem jak jest globalnie (choć widziałam głupie zdjęcia z Australii), ale u mnie jest paranoja, ludzie szerzą plotki bez weryfikowania, przez co robią głupie rzeczy i wkurzają na potęgę. Pracuję zdalnie, ale mój opiekun próbował mi włazić na głowę ze byt dużym wtrącaniem nosa w moją prywatność i pytał "czy na pewno chcę się w przyszłym tygodniu spotkać z moim chłopakiem" i "czy on na pewno przed spotkaniem ze mną chce się spotkać ze swoją matką" i "czy może chciałabym z tym o nim porozmawiać i spotkać się dopiero w sierpniu", tak, mam się zabarykadować w domu i udawać, że nie żyję przez następne pół roku, bo w całym kraju jest 300 zarażonych, trzymajcie mnie (-_\) A jednocześnie nie chcę podpaść firmie, więc się nieźle stresowałam tymi głupimi pytaniami, jak komuś z paranoją udowodnić, że apokalipsa dzieje się tylko w jego głowie? =_=
bartek82r - 2020-03-10, 16:36

https://www.dailymotion.com/video/x6u48ls <- 1993 rok
widzu - 2020-03-10, 17:29

Polska: Puste półki w marketach!
Też Polska: https://allegro.pl/kategoria/sterylizacja-i-dezynfekcja-preparaty-do-dezynfekcji-259882?string=cien&order=qd&bmatch=baseline-eyesa2-dict43-hea-1-1-0306

W Lidlu ten płyn kosztuje jakieś 4 zł