To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Mistrzowie.org Forum Oficjalne
forum zrzeszające użytkowników serwisu mistrzowie.org

Hydepark - Rozkminy

Love178 - 2016-11-11, 20:36

Davos napisał/a:
z bezpiecznej odległości

Ze sceny

Xardis4444 - 2016-12-06, 18:37

No dobra. czas na moje trzy grosze.
Rozkminy, to mój ulubiony sposób na zabicie czasu nie mając nic do roboty. A z racji, iż jeżdżę regularnie pociągami, to tego czasu jest całkiem sporo.
Ostatnio wpadłem na ciekawy temat, a mianowicie - Teoria płaskiej ziemi.
Jest to cholernie ciekawa sprawa. Wiele dowodów myślowych, i obserwacyjnych skłoniło mnie do głębszej refleksji nad owym tematem.
Przyznam się szczerze, że po zagłębieniu się w tę teorię, nabyłem pewnych wątpliwości w to, co się mówi od zawsze, że ziemia jest kulą, kosmos itp itd.
Oczywiście daleki jestem od całkowitego stwierdzenia - ok. Ziemia jest płaska i tyle. Ale nie mogę temu w chwili obecnej zaprzeczyć..

Bardzo zachęcam do zapoznania się z tą teorią.
Podsyłam link do stronki, gdzie wszystko jest ładnie opisane :)
Proszę się nie zrazić początkiem, który w widoczny sposób gloryfikuje Boga, i tym podobne. Ważniejsza jest treść i owe dowody :D
http://zbawienie.com/plaska-ziemia.htm
Na Yt jest również masa filmików poświęconych temu zagadnieniu, ale ten pierwszy na podanej stronce (z murzynem) jest godny uwagi ^,,,^

Co o tym myślicie?

ChodnikowyWilk - 2016-12-06, 18:45

W iluminatow i reptilian tez wierzysz?
Moris299 - 2016-12-06, 18:54

czekaj kurwa, to tak na serio? XD
Xardis4444 - 2016-12-06, 18:57

Hmm... na serio. Nie przeczę.
Rozumiem, że to może wywołać szok i generalne zdegustowanie moją osobą.
Jednak uwielbiam wszelkie teorię spiskowe, szczególnie gdy mają mocną podstawę.
Zakładam, że widząc tylko nazwę - płaska ziemia, bez zapoznania się z tym oceniliście xdd

[ Dodano: 2016-12-06, 19:03 ]
Poza tym uściślając moje słowa -
Nie twierdzę, że jest to prawda. Nie twierdzę również, że jest to nieprawda. Po prostu w obecnej chwili mam pewne wątpliwości co do obu teorii :D Zarówno tej "matczynej", czyli kulka, oraz nowej płaskiej. Tyle xD

Moris299 - 2016-12-06, 19:15

zapoznałem się z tematem w linku

prosty przykład - jak wytłumaczysz, że możesz dolecieć samolotem z punktu a do punktu a lecąc tylko na wschód?
Jak chciałbyś ukryć przed milionami teleskopów itp, że ziemia jest płaska?
Jakim cudem tysiące firm posiadające własne satelity milczały by?
W jaki sposób byłbyś namierzany jeśli te satelity niby nie istnieją? A jednak wystarczy w nocy wyjść i poczekać to zobaczysz nawet gołym okiem satelity krążące wokół ziemi :)
http://www.n2yo.com/space-station/
jak wyjaśnisz to?
przecież to się ani trochę nie trzyma logiki, jest zbyt wiele dowodów na okrągłą ziemię

[ Dodano: 2016-12-06, 19:18 ]
poza tym jeśli nie wierzysz to możesz zbudować balon, wysłać go w kosmos, zamontować kamerkę i się przekonać czy jest okrągła ziemia :)
podobne eksperymenty robią różne uczelnie i miłośnicy takich bzdur :P

Xardis4444 - 2016-12-06, 19:27

Czy kiedykolwiek ktoś przeleciał ziemię samolotem lecąc z północy na południe?
Dlaczego lecąc z południowej Afryki do Australii samoloty zahaczają o Azję, wydlużając w ten sposób czas przelotu dwukrotnie?
Skoro są satelity, to dlaczego tracisz zasięg w niezasiedlonych miejscach, jak np. Na jakimś zadupiu, czy na pustyni?
Dlaczego patrząc przez teleskop na księżyc, nie widać satelit?
Dlaczego Antarktyda jest najlepiej strzezonym miejscem na ziemi, i nikt poza grupka osób nie ma tam wstępu, nie wspominając o tym, że traktat Antarktydzki jest jedynym traktatem, który bez sprzeciwu z jakiejkolwiek ze stron jest wciąż aktualny, utrzymywany bez próby zerwania go z jakiejkolwiek ze stron?
Dlaczego lecąc samolotem horyzont jest wciąż na poziomie oczu? Nawet ze zdjęcia sprzed skoku ze stratosfery, tuż przed wyjściem widać wyraźny horyzont na poziomie oczu. (Powinien się stopniowo obniżać wraz z wysokością)
Dlaczego wszystkie zdjęcia satelit to grafiki?
Dlaczego istnieje tylko garstka zdjęć ziemi, dlaczego z oficjalnego zdjęcia NASA sprzed kilku lat Ameryka jest kilka razy mniejsza niż na obecnych zdjęciach?

Te pytania można mnożyć próbując obronić każdą ze stron..

Mackers - 2016-12-06, 19:30

Xardis4444 napisał/a:
Dlaczego Antarktyda jest najlepiej strzezonym miejscem na ziemi

?
Czy ja o czymś nie wiem?

Xardis4444 - 2016-12-06, 19:30

O!
Dlaczego z oficjalnego lotu na księżyc, kiedy robili zdjęcie Ziemi, była ona wielkości księżyca? Skoro powinna być conajmniej trzy razy większa z uwagi na różnice wielkości

:D

Mackers - 2016-12-06, 19:30

Poza tym teorie spiskowe są fajne dopóki nie są głupie, pozdro.
ChodnikowyWilk - 2016-12-06, 19:32

Kopernik się w grobie przewraca
Xardis4444 - 2016-12-06, 19:45

Aj tam zaraz głupie.
Kontrowersyjne, bym powiedział :v

krojechleb - 2016-12-06, 20:00

Ziemia jest płaska bo w piratach z karaibów na krańcu świata był kraniec świata a to jest niepodważalny dowód dziękuję
widzu - 2016-12-06, 20:04

Pozwól, że odpowiem na Twoje pytania, tak na chłopski rozum, nie jestem ekspertem, ale moje argumenty są raczej logiczne

Xardis4444 napisał/a:

Prawdopodobnie tak, chociaż musiałbym poszukać. Prawdopodobnie loty te nie są zbyt popularne przez brak punktów odniesienia - nawet zwykłe kompasy wariują przez biegun magnetyczny Ziemi.

Xardis4444 napisał/a:

Dlaczego lecąc z południowej Afryki do Australii samoloty zahaczają o Azję, wydlużając w ten sposób czas przelotu dwukrotnie?

Słowo klucz: tankowanie.
I drugie słowo klucz: większa liczba pasażerów.

Xardis4444 napisał/a:

Skoro są satelity, to dlaczego tracisz zasięg w niezasiedlonych miejscach, jak np. Na jakimś zadupiu, czy na pustyni?

Komórki są zbyt słabe, by wysłać sygnał w kosmos. Nie łączą się bezpośrednio z satelitami, lecz z wieżami transmisyjnymi, które najczęściej zbudowane są w pobliżu większych ośrodków zamieszkania.

Xardis4444 napisał/a:

Bo są za małe i nie świecą światłem odbitym?

Xardis4444 napisał/a:

Dlaczego Antarktyda jest najlepiej strzezonym miejscem na ziemi, i nikt poza grupka osób nie ma tam wstępu, nie wspominając o tym, że traktat Antarktydzki jest jedynym traktatem, który bez sprzeciwu z jakiejkolwiek ze stron jest wciąż aktualny, utrzymywany bez próby zerwania go z jakiejkolwiek ze stron?

Chyba dopóki nie wchodzisz na obszar stacji badawczych możesz się szwendać tam bez kontroli. Aczkolwiek długo nie pożyjesz.

Traktat Antarktydzki... Cóż, wyjaśnienia są trzy:
Pierwszy, to nasze światowe rezerwy zasobów na NAPRAWDĘ czarną godzinę i rządy to rozumieją.
Drugi, nie ma szans wydobyć nic niezauważonym.

Trzeci, w sumie chyba najważniejszy - prawdopodobnie wydobycie po prostu się nie opłaca, bo koszty przeżarły by zyski. Słyszałeś o tym, że pod Suwałkami jest jedna z największych żył rudy żelaza w Europie? To poczytaj dlaczego nie jest wydobywana.

Xardis4444 napisał/a:

Dlaczego lecąc samolotem horyzont jest wciąż na poziomie oczu? Nawet ze zdjęcia sprzed skoku ze stratosfery, tuż przed wyjściem widać wyraźny horyzont na poziomie oczu. (Powinien się stopniowo obniżać wraz z wysokością)

To już akurat wina budowy ludzkiego oka i tego jak odbiera obraz.

Xardis4444 napisał/a:

A tego nie ogarniam. Z definicji zdjęcia wynika, że zdjęcie to grafika. :rofl:

Xardis4444 napisał/a:

Dlaczego istnieje tylko garstka zdjęć ziemi, dlaczego z oficjalnego zdjęcia NASA sprzed kilku lat Ameryka jest kilka razy mniejsza niż na obecnych zdjęciach?

Pierwsze: Obecnie skupiamy się na dokładnej obserwacji mniejszego terenu niż na rzutach całości... bo są one po prostu niepotrzebne. A zdjęć Ziemi jest od ch*ja, ale większości się nawet nie używa, bo pokazują to samo.

Co do drugiego, to po prostu postęp w technologii fotograficznej, nic więcej.

Porównaj sobie obecne zdjęcia Plutona, a zdjęcia Plutona sprzed 50 lat. Widać różnicę.

Xardis4444 napisał/a:
O!
Dlaczego z oficjalnego lotu na księżyc, kiedy robili zdjęcie Ziemi, była ona wielkości księżyca? Skoro powinna być conajmniej trzy razy większa z uwagi na różnice wielkości

:D

Odpowiem pytaniem: robiłeś kiedyś fotografię księżyca? Zrób dzisiaj, to zrozumiesz głupotę tego pytania. ;)

Moris299 - 2016-12-06, 20:04

Xardis4444 napisał/a:

nie wiem. nie znalazłem takich informacji w internecie ale jako kontrargument powiem, że jest coś takiego jak ortodroma https://pl.wikipedia.org/wiki/Ortodroma

Xardis4444 napisał/a:

bo telefony korzystają z BTS a nie z satelit. Na środku pustyni bez problemu złapiesz GPS czy GLONASS. Oczywiście już bez pomocy aGPS

Xardis4444 napisał/a:

bo przestrzeń kosmiczna jest przeogromna. To samo pytanie mógłbyś zadać - dlaczego nie widać samolotów :)
Myślę, że jednak jeśli byś cierpliwie poczekał lub dobrze wycelował to byś w końcu trafił

Xardis4444 napisał/a:

Mówimy to o zaledwie 10 km wysokości. Dlaczego jak jedziesz samochodem 200kmh to barierki na autostradzie pędzą jedna za drugą i mijasz je z widocznym pędem a drzewa oddalone o kilka km zdają się nie ruszać? Poza tym samolot wznosi się i obniża powoli ze względu na różnicę ciśnień i dlatego może być to niewidoczne gołym okiem

Xardis4444 napisał/a:

http://www.n2yo.com/space-station/
a to to pewnie makieta? :)

Xardis4444 napisał/a:

możesz pokazać te zdjęcia?

[ Dodano: 2016-12-06, 20:04 ]
kurde za długo pisałem :D

[ Dodano: 2016-12-06, 20:05 ]
widzu napisał/a:
a to akurat nie prawda
widać je nawet gołym okiem :-)

widzu - 2016-12-06, 20:08

Moris299 napisał/a:

[ Dodano: 2016-12-06, 20:05 ]
widzu napisał/a:
a to akurat nie prawda
widać je nawet gołym okiem :-)

Jak wiesz gdzie szukać to tak. Ale przez wyżej wymienione przeze mnie powody trudniej je znaleźć.

Moris299 - 2016-12-06, 20:09

jak obserwowałem przez koło 2 godziny czy 3 niebo podczas nocy spadających gwiazd to gołym okiem widziałem conajmniej kilkanaście satelit :PP

[ Dodano: 2016-12-06, 20:12 ]
https://www.youtube.com/watch?v=3Cyj75oyoII
2:19
definitywnie widać tu, że ziemia jest płaska

Xardis4444 - 2016-12-06, 20:32

Najsu.
Szkoda, że jestem na telefonie, i cholernie ciężko jest cytować tak sprawnie jak Wy to zrobiliście.
Ale tylko przyczepie się do niektórych rzeczy :p

Lot z Afryki Południowej do Australii.
W moim mniemaniu bezsensowne jest wydłużenie podróży tylko i wyłącznie w celu zebrania ilości osób, szczególnie jeśli wszyscy pasażerowie chcą się dostać do Australii, bezpośrednio.
Tankowanie to trochę chybiony pomysł, gdyż tą odległość spokojnie może samolot przelecieć na jednym tankowaniu (latałem już na dalsze dystanse za jednym zamachem)

Jeśli chodzi o grafiki satelit, chodziło mi o brak zdjęć, tylko komputerowe grafiki tych rzeczy. Wystarczy wpisać w google - satelita okołoziemski i wejść do grafiki ;-;

Wielkość ziemi z księżyca.
Generalnie będąc w posiadaniu stosunkowo dobrego aparatu, z dobrym obiektywem masz 100% pewności, że księżyc będzie mniejszy jeśli zrobisz mi zdjęcie z ziemi, a ziemia większa jeśli zrobisz zdjęcie tym samym aparatem. Nawet telefonem

Generalnie nie jestem tu aby bronić tej teorii.
Chciałem wyprowadzić dyskusję na ów temat :D
Większość odpowiedzi, szczerze mówiąc sam bym podzielił i tak odpowiedział. Jednak jest zawsze jakieś ale ;-;

Tutaj jeszcze te zdjęcia z Ameryką

I horyzont że skoku ;-;

[ Dodano: 2016-12-06, 20:35 ]
Moris299 napisał/a:

[ Dodano: 2016-12-06, 20:12 ]
https://www.youtube.com/watch?v=3Cyj75oyoII
2:19
definitywnie widać tu, że ziemia jest płaska

Jeśli poczekasz do 3:10-3:30 zobaczysz, że momentami horyzont staje się wklęsły :v

krojechleb - 2016-12-06, 20:38

Uznałem tą teorię płaskiej ziemi już dawno za bardzo bardzo głupią i ogólnie ja to bym musiał na własne oczy zobaczyć że ziemia jest płaska żeby w to uwierzyć. Ale skoro się w tym zagłębiłeś to jest wytłumaczone po co mieli by nam wciskać kit przez te wszystkie lata??? Bo wątpię żeby coś takiego zwyczajnie umknęło. Bo troszkę jestem ciekawy ale nie tak bardzo żeby samemu szukać:D
Xardis4444 - 2016-12-06, 20:47

krojechleb napisał/a:
Uznałem tą teorię płaskiej ziemi już dawno za bardzo bardzo głupią i ogólnie ja to bym musiał na własne oczy zobaczyć że ziemia jest płaska żeby w to uwierzyć. Ale skoro się w tym zagłębiłeś to jest wytłumaczone po co mieli by nam wciskać kit przez te wszystkie lata??? Bo wątpię żeby coś takiego zwyczajnie umknęło. Bo troszkę jestem ciekawy ale nie tak bardzo żeby samemu szukać:D

To jest śmieszna sprawa.
Z tego co wyczytałem, to chodzi o umniejszenie własnego znaczenia jako człowieka?
W sensie, że jeśli ludzie mają świadomość że są niczym w porównaniu tak wielkiej przestrzeni jak kosmos, są bardziej podatne na manipulacje, podważanie istnienia Boga i tym podobne.
Z tym Bogiem by się zgadzało, gdyż sam prowadząc filozoficzne rozważania dotarłem do wniosku, że skoro wszystko jest tak ogromne, nieznane i tym podobne, to właściwie nasza egzystencja nie ma większego celu aniżeli utrzymanie własnego gatunku i rozwijanie się do maksymalnych możliwości. A Boga to z góry wywaliłem jako ściema.
Poza tym, największe umysły dzisiaj jak np. Hawking jest przekonany, że to wszystko sobie istnieje, choć spędził na obserwacjach i rozmyślaniu nad tym całe życie :v

No cóż. Sens tego jest bardzo trywialny, i dążący do stwierdzenia iż nad światem panuje szatan :|