To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Mistrzowie.org Forum Oficjalne
forum zrzeszające użytkowników serwisu mistrzowie.org

Sport - ,Skoki, narciarskie,

Cinereo - 2015-01-18, 15:51

Kamil wygrał!!!!
:funfunfun: :funfunfun: :gool: :1m:

ChodnikowyWilk - 2015-01-18, 17:27

Szyszka trzeba częściej wysyłać na zawody, bo przynosi szczęście :-D
Szyszek - 2015-01-20, 15:51

Kurwa mać! Pisałem długiego posta, ale mi się karta zamknęła przez przypadek i nie mogę odzyskać treści. Jestem wkurwiony tym faktem.
Zatem w skrócie, co chciałem wcześniej napisać, bo aż mi się przez to odechciało pisać coś więcej:
Polecam pojechać kiedyś pod skocznię, bo to super sprawa!
Drużynówka ciekawa, walka była naprawdę do samego końca! gratulacje dla Niemców! Super ten konkurs się oglądało z trybun!
Konkurs indywidualny też super, choć już w telewizji obejrzany: Brawo Kamil! Reszta jednak chyba się nie przełamie w tym sezonie, bo nawet u siebie skaczą przeciętnie.

Skoki kobiet:
Przegapiłem 3 konkursy, bo w Japonii i nie było transmisji o 3:00 w nocy, co mnie wkurza.
W Sapporo 2 x wygrała Sara Takanashi. Mocne Austriaczki. Spela Rogelj, która jest jedną z moich faworytek na ten sezon, trzyma się w czołówce. Szacun dla Danieli Iraschko-Stolz za bycie fair play i pożyczenie nart Speli, gdyż Słowence się zgubiły w czasie lotu.
Zao: Konkurs jednoseryjny, pierwsze zwycięstwo Cariny Vogt w Pucharze Świata (a warto dodać, że jest to mistrzyni olimpijska). Gratulacje! Drugi konkurs został zaś odwołany.

Tyle. Następnym razem będę gdzieś zapisywał dłuższe posty, żebym przez przypadek znów nie kliknął przez przypadek x przy otwartej karcie.

Davos - 2015-01-20, 15:55

Ja ostatnio nie udzielałem się w temacie, a chwilowo mi się spieszy więc krótko: Brawa dla Kamila za zwycięstwo! Zazdroszczę wszystkim, którzy widzieli jego skoki na żywo. Gdybym mieszkał bliżej Zakopca, to poszedłbym za radą Szyszka i wybrał się na jeden konkurs. Bo emocje przy oglądaniu na żywo wydarzeń sportowych są zawsze o niebo większe, niż w najlepszej jakości 50 calowych plazmach.

Ale fajnie by było, gdyby inni nasi skoczkowie też jeszcze w tym sezonie powalczyli...

[ Dodano: 2015-01-20, 15:56 ]
szyszek27 napisał/a:
Tyle. Następnym razem będę gdzieś zapisywał dłuższe posty, żebym przez przypadek znów nie kliknął przez przypadek x przy otwartej karcie.

Nom, ja też tak robię bo kiedyś właśnie wcięło mi mega długiego posta i potem trzeba było pisać od początku :/ Więc łączę się w bólu.

Szyszek - 2015-01-20, 17:52

Cytat:
Ale fajnie by było, gdyby inni nasi skoczkowie też jeszcze w tym sezonie powalczyli...

No, fajnie by było. No ale niestety reszta jest niestabilna lub po prostu słaba. Może napiszę co nieco o Polakach
Mam wrażenie, że Żyła ma coraz mniej przebłysków i jego forma, zamiast rosnąć i stabilizować się, spada. Szkoda, że już kolejny sezon daje na samym początku duże nadzieje, a potem okazuje się, że jest strasznie nierówny lub przeciętny. Pali się psychicznie i popełnia błędy.
Zniszczoł zaliczył progres w stosunku do poprzedniego sezonu, ale on też skacze poniżej swoich możliwości. Stać go spokojnie na bycie w TOP20, tak sądzę. Ale musi to udowodnić. Pali się jeszcze psychicznie niestety, ale u niego technicznie jest coraz lepiej.
Kubacki niby też ma jakieś małe przebłyski, ale on ostatnio strasznie często spóźnia odbicie i to w takim stopniu, że te skoki już są po prostu stracone. Na dodatek cały czas lata tym swoim stylem, w którym wynosi go za wysoko i traci dużo prędkości na samym wstępie, a potem nie ma z czego odlecieć, bo mu tej prędkości brakuje.
Ziobro jest kompletnie przybity. Pogubił się. Ma problemy na najeździe, w locie bez wiary. Brakuje mu tego błysku w oku, a w wywiadach słychać, że jest kompletnie sfrustrowany.
Murańka również lata bez wiary. Jego sylwetka w locie jest drewniana. Strasznie niemrawy jest Klemens. Taka klucha trochę.
No i Maciej Kot. Jego zostawiam jako przedostatniego w tej wyliczance. Chłop, który ma talent naprawdę duży i na dodatek jest już w takim wieku, w którym powinien się do czołówki włączyć. Bardzo na to liczyłem. 2 poprzednie sezony to niezłe występy z paroma przebłyskami. Widać było u niego waleczność, chęć walki. U Maćka pojawia się blokada psychiczna. Wyjątkowo zgodzę się z Wojtkiem Fortuną, że potrzebny jest mu dobry psycholog. I nowy trener. Z Kruczkiem raczej słabo się dogadują. Na dodatek Maciek ma świadomość, że zostały popełnione błędy w okresie przygotowawczym i jako pierwszy był w stanie o tym publicznie powiedzieć. Strasznie wysoko wychodzi z progu i wytraca prędkość (podobny błąd jak u Kubackiego). Nie dość, że pogubiony psychicznie, to jeszcze technika zawodzi. Tu naprawdę wielka szkoda, bo dla mnie Maciek to materiał na medalistę wielkich imprez.
No i na deser Kamil Stoch. Ciężki sezon dla niego, bo musiał dochodzić do siebie po kontuzji przez cały I period. Potem troszkę nierówne występy, ale w końcu wraca na właściwe tory! Skoki perfekcyjne w Zakopanem - dobrze trafione i płynne wyjście z progu, bez rzutu na narty, potem obranie odpowiedniej paraboli lotu (w przypadku Kamila jest ona dosyć niska, ale skuteczna), spokojny lot i bardzo ładne lądowanie telemarkiem. Już nie ma asekuracji w skokach, jak w poprzednich konkursach. Jest walka, pewność siebie i są te dobre technicznie skoki. W Pucharze Świata raczej nic nie zdziała, choć TOP 10 jest realne. Teraz dla niego najważniejsze będą Mistrzostwa Świata. Jest nadzieja, że może coś w Falun zdziałać i znowu zdobyć medal, jeżeli dalej będzie tak skakał. Ale do MŚ troszkę czasu zostało. Oby mu się udało, bo to jest mój idol nie tylko ze względu na wyniki sportowe, ale także ze względu na osobowość. Jak dla mnie prawdziwy wzór do naśladowania, wspaniały człowiek.

Ascara - 2015-02-01, 17:39

Oj, szyszu, Ty naprawdę jesteś biedny beze mnie, widzę.
Chcesz ponarzekać wspólnie na pech w postaci 7. Kamilowego miejsca? Że nie wspomnę o jego dyskwalifikacji w drużynówce.

Szyszek - 2015-02-01, 17:56

Cytat:
Oj, szyszu, Ty naprawdę jesteś biedny beze mnie, widzę.

No. Oprócz ciebie to nikt nie chce tutaj pisać :(

Ojojoj, za wiele się tu zadziało, by pisać o tym wszystkim szczegółowo!
Piątek: Brawo Kamil! 15 zwycięstwo stało się faktem! Gratki dla Zniszczoła za drugi skok i piękny awans z 29 miejsca na 15. Żyła skopał drugi skok, czym mnie wkurzył niesamowicie. The Flying Wood - Murańka 1 pkt. (nazywam go tak, bo on leci na stojąco w powietrzu! Kiepsko się patrzy na technikę lotu Klimka) Ziobro poza 30.
Sobota: Gratulacje dla Słoweńców, byli najrówniejsi i najlepsi. Szkoda DSQ, no ale niestety nowy kombinezon okazał się nieprawidłowy... I przykre, że ucierpiała na tym cała drużyna. A 4 miejsce było realne.
Aha, przepięknie się patrzyło na lot Fannemela. Miło się ogląda jego dalekie skoki przy tej jego niskiej paraboli! :)
Niedziela: Kamil często w ciagu jednego weekendu lubi wygrać i zająć 7 miejsce. I tak też było tym razem. Nie było tym razem takiej petardy w tym 2 skoku Kamila. Zniszczoł mnie zawiódł. Kot wg oczekiwań, bo on w tym sezonie jest bez formy. Ziobro 2 razy nieznacznie ponad punkt K, więc wstydu nie było (choć dupy też nie urwał.). A Żyła przyzwoicie dzisiaj. Gratulacje dla Freunda!

A co w skokach kobiet:
2 zawodniczki odjeżdżają reszcie. Póki co w Pucharze Świata dominuje Austriaczka Daniela Iraschko-Stolz. Wygrała 3 konkursy z rzędu, czwartego się dzisiaj nie udało. Dzisiaj lepsza była Niemka - Carina Vogt. A na 3 miejscu dzisiaj Słowenka Spela Rogelj, co mnie bardzo cieszy :-D Wczoraj pierwszy skok popsuła, ale w drugim odpaliła prawdziwą petardę i ostatecznie 14 miejsce.
Niestety, do swojej formy nie może dojść moja druga faworytka - Amerykanka Sarah Hendrickson. Dalej jest nierówna. Szkoda.
W ogóle poziom zawodów w ten weekend był wysoki, dużo lepszy niż tydzień temu! No ale tydzień temu sędziowie cackali się z belkami startowymi i ustawiali strasznie nisko.

Ciekawy weekend w skokach to był, a Szyszek miał prawdziwe maratony! Ledwo się konkurs kobiet skończył, a już się mężczyzn zaczynał :P
No dobra, pora się uczyć dalej do sesji...

Davos - 2015-02-14, 16:46

Wrzucam posta, żeby Szyszek mógł coś napisać :P

A przy okazji napiszę, że oglądałem końcówkę konkursu w Titisee-Neustadt - konkretnie od skoku Rune Velty w 2 serii. I musze powiedzieć, że to co zrobił Stoch było niesamowite :) Wskoczyć z 9 miejsca po 1 serii na ostatecznie 2 miejsce to niezły wyczyn. Przegrał jedynie z Fannemelem, który w tym konkursie był poza zasięgiem. Brawo!

Aktualnie trwają zawody w Vikersund, zobaczymy jak dziś pójdzie naszym.

ChodnikowyWilk - 2015-02-14, 17:57

Prevc 250m skoczył, nowy rekord świata w długości skoku :galy:
Szyszek - 2015-02-14, 18:00

W KOŃCU KTOŚ COŚ NAPISAŁ W TYM TEMACIE! :-D
Polacy tutaj kiepsko. Nawet Zniszczoł nie dał rady. A myślałem, że będzie dużo lepiej latał.
Tylko Piotrek Żyła dzisiaj nieźle wystąpił. 12 miejsce jest ok.
A co do naszej kadry B, to po prostu nie mogę patrzeć na to, co trener Maciusiak robi z tymi zawodnikami. Cała czołówka światowa prowadzi po wyjściu z progu narty płasko i kładą się na narty. A co robią Polacy? Po wyjściu z progu wysoko zadzierają narty, przez co można powiedzieć, że to narty się kładą na zawodnikach, a nie zawodnicy na nartach! To nie przejdzie, szczególnie na tej skoczni. Takiej techniki to się uczyło z 20 lat temu, no ale dzisiaj to nie daje żadnego efektu. Trzeba się tam poważnie zastanowić nad dalszym szkoleniem, bo jak tak dalej pójdzie, to nie doczekamy się następców Małysza i Stocha, a jedynie następców Kubackiego (który też popełnia ten sam błąd i chyba się już tego nie oduczy). A chyba nie o to chodzi w rozwoju skoków w Polsce.

No ale przejdźmy do czołówki:
14 lutego 2015 r. - Padł nowy rekord świata w długości lotu! A któż tym rekordzistą? Nie Anders Fannemel, jak wielu przypuszczało (w tym ja), a Peter Prevc. Ależ to był lot! 250m! Ćwierć kilometra! Cudownie pofrunął! Właśnie za tego typu loty uwielbiam tę dyscyplinę! Przy takich skokach się zastanawiam, gdzie się podziały prawa fizyki? :P
Ale i Fannemel jest w niezłym gazie. Ostatnio wygrana w Titisee-Neustadt godna wielkiego zawodnika, no a dzisiaj 2 miejsce! Dobra seria Andersa.
A trzeci Kasai. Niesamowite loty niesamowitego Japończyka, na dodatek niesamowity styl. Po prostu wszystko niesamowite!

Jutro kolejny konkurs, a potem... Mistrzostwa Świata. Już czekam z niecierpliwością!

No i cieszę się, że dzisiaj w konkursie pań w słoweńskim Ljubnie na podium w końcu znalazła się Sarah Hendrickson - 3 miejsce. :-D A wygrała Sara Takanashi, która wraca do swojej świetnej formy i dziś pokonała liderkę tegorocznego Pucharu Świata - Danielę Iraschko-Stolz.

Davos - 2015-02-14, 20:15

Niesamowity ten skok Prevca, ponad 8 sekund w powietrzu :D
Szyszek - 2015-02-14, 20:59

Z tego co wiem, jego lot trwał dokładnie 8,03 s. Co ciekawe, Johan Remen Evensen 4 lata temu leciał dłużej - 8,13 s, a dystans przecież krótszy (246,5m) Ale wówczas mieliśmy do czynienia z nieco szerszymi kombinezonami, przez co prędkości na progu były nieco wolniejsze. Evensen w 2011 przy swoim rekordowym skoku rozpędził się do prędkości 100,2 km/h, zaś Prevc dzisiaj jechał o 0,5km/h szybciej.
Tutaj główną rolę grają niuanse takie jak różnica w kombinezonach, długościach najazdu, zmianach kosmetycznych samej skoczni, a także lot. I mam wrażenie, że Evensen nieco wytracił prędkości w 2 fazie swojego skoku, nieco więcej niż Prevc dzisiaj.
Zresztą, w skokach decydują detale. Warto tutaj dodać, że odbicie musi być idealnie trafione na progu, a przy prędkości ok. 100km/h to jest naprawdę duża sztuka. No i jeszcze trzeba dodać, że takie odbicie musi się zmieścić czasowo w 0,3s. Dziesiąte części sekundy tutaj mają ogromne znaczenie. Oczywiście byli tacy skoczkowie, co potrafili się dźwignąć szybciej. Małysz np. miał taką dynamikę, że potrafił się dźwignąć w czasie 0,25s! To jest po prostu niebywałe!

Tsa, miałem krótko napisać, a znów się rozpisałem :P

Davos - 2015-02-14, 21:11

Szyszek, pisz jak najwięcej, bo ciekawie to się czyta :git: Skoski nie mają przed Tobą tajemnic :)
Szyszek - 2015-02-14, 21:19

Spoko! Ale liczę, że m.in. ty i Chodnikowy również się będziecie tutaj udzielać, bo dla siebie samego to raczej nie będę tu pisał ;)

I uwierz mi, że jednak skoki maja przede mną jeszcze wiele tajemnic ;) W końcu jestem tylko zwykłym szarym kibicem :P

Davos - 2015-02-14, 21:22

Ok, postaram się od czasu do czasu coś skrobnąć, tyle że najczęściej w porze skoków albo jestem poza chatą albo coś innego robię więc rzadko mam okazję obejrzeć cały konkurs.
Szyszek - 2015-02-14, 21:24

Tymczasem łapcie:
https://www.youtube.com/watch?v=0NpL_6jog8c
Delektujcie się ;) Na dodatek dobra jakość oraz... słoweński komentarz!

ChodnikowyWilk - 2015-02-14, 22:15

Szyszek27 napisał/a:
Spoko! Ale liczę, że m.in. ty i Chodnikowy również się będziecie tutaj udzielać, bo dla siebie samego to raczej nie będę tu pisał ;)

Nie ma problemu, wybacz ale zapomniałem o tym temacie całkowicie, a skoki z reguły oglądam :)

Szyszek - 2015-02-15, 15:43

Wiatr dzisiaj wieje mocno pod narty.
Wassiliew poleciał 254 m w kwalifikacjach, no ale nie ustał (nie dziwi mnie to, bo on zawsze ma problemy z lądowaniem, nawet na krótszych odległościach)
Rekordzista świata, Peter Prevc, skacze 130m i też się wywala.
Freund z bardzo niskiej 6 belki leci na odległość 238,5m

Oj, dzisiaj może być niezwykle szalony konkurs! Już czekam z niecierpliwością! :-D

ChodnikowyWilk - 2015-02-15, 17:06

No i mamy kolejny rekord świata. 251.5m Fannemela. Zobaczymy czy w 2 serii będzie jeszcze poprawiony.
Szyszek - 2015-02-15, 17:52

To był chyba jeden z najbardziej szalonych konkursów w historii skoków! Rekord Fannemela - 251,5m. Tak jak przewidział to były rekordzista, Johan Remen Evensen! :P
http://www.skokinarciarsk...nie_nowy_rekord
Były rekordzista klepie bulę. Żyła też. Mistrz Świata Juniorów (Forfang) po raz pierwszy w karierze staje na podium. Freund z rekordem Niemiec (245m) i zwycięstwem w dzisiejszym konkursie! Rekord kraju (240,5m) pobił też Noriaki Kasai, w wieku prawie 43 lat!
Całe mnóstwo skoków na bulę, a jednocześnie kilka naprawdę przepięknych lotów!
To był szalony konkurs! Ja też tutaj piszę trochę chaotycznie, bo inaczej tego konkursu się nie da opisać :P

Działo się! :-D