Ogólnie film jest świetny i są momenty, gdzie można zejść ze śmiechu (jak choćby ta sonda uliczna i wypytywanie ludzi, z czego żyją), ale to niestety śmiech przez łzy... Bo ten film to komediodramat, z przewagą dramatu. Tak jak Dzień Świra.
Ja z kolei polecam dwa filmy dokumentalne Mateusza Głowackiego: Sonda o kobietach i Sonda o mężczyznach. Każdy trwa niecałe pół godziny, obydwa leciały wczoraj w tv.
Pierwszy jest z 2012 roku - ponad 20 kolesi wypowiada się na temat ideałów kobiety, definicji związku, miłości, rozstań itp.
Drugi jest nowszy, bo z 2014 roku. I tym razem to panie wypowiadają się na temat mężczyzn.
W obydwu dokumentach padają czasem takie teksty, że można się poskładać ze śmiechu Sonda o kobietach ma być niedługo dostępna legalnie w necie, póki co tu jest krótka próbka: https://www.youtube.com/watch?v=rxEX2gFQ5MQ
Sonda o mężczyznach niestety jest nowsza i póki co jej udostępnili w necie bo na razie jeździ po różnych festiwalach.ZSK - 2015-03-05, 19:43 O dokładnie! Widziałem wczoraj urywki tego o kobietach i teksty bywają dobre
"Jo myśla, że miłosć to jest wtydy jak dowosz swojij lipście łostotnio fajka, ni"
Szkoda, że tą kobiecą wersję przegapiłem.ChodnikowyWilk - 2015-03-14, 13:40 Nietyklani dzisiaj na TVP Kultura.ZSK - 2015-04-03, 00:20 Widziałem dzisiaj "Mój rower" i muszę przyznać, że jak dla mnie to jeden z lepszych polskich filmów.Davos - 2015-04-03, 00:34 Czytam właśnie opis, bo nie słyszałem o tym filmie, ale zapowiada się nieźle. Jak będę mieć okazję to obejrzę.
A dziś na czwórce puścili film "Terytorium wroga". Na filmwebie nie ma może wysokich ocen, ale mnie akurat się podobał. Co prawda w scenariuszu da się znaleźć luki, a niektóre sceny akcji są lekko naciągane, ale film i tak dobrze się ogląda, m.in. ze względu na świetne zdjęcia (przy kręceniu filmu w wielu scenach brało udział prawdziwe wojsko) i dobrze dobraną ścieżkę dźwiękową. Jeśli ktoś jest ciekaw, jak wygląda francuskie kino wojenne, będące połączeniem akcji i dramatu to polecam ten film. Jest on dedykowany żołnierzom poległym w Afganistanie bo właśnie tam (a także w Pakistanie) rozgrywa się akcja.
No i na uwagę zasługuje bardzo dobra (jak niemal zawsze) gra aktorska Diane Kruger. Inni zresztą też nie wypadli słabo.ZSK - 2015-04-03, 00:43
Davos napisał/a:
Diane Kruger
I tymi dwoma słowami zachęciłeś mnie bardziej niż całą resztą (Nie żeby Twój wpis był słaby czy coś;))
A Mój rower naprawdę polecam, inteligentny film o relacjach międzypokoleniowych w trudnej rodzinie, przemijaniu, życiu. No po prostu dobry To jeden z tych filmów, po obejrzeniu którego siedzi się w fotelu bezwiednie patrząc w napisy.ChodnikowyWilk - 2015-04-14, 22:06 Oglądnął mi się Interstellar. Jeśli podobała się wam Incepcja, to tym tytułem nie będziecie zawiedzeni, a wręcz przeciwnie Antybristler - 2015-04-15, 09:51 Nie wiem co jest tam wspólnego z incepcją, ale również polecam widzu - 2015-04-15, 09:58 Antybristler, tytuł zaczynający się na literę I. JankielKindybalista85 - 2015-04-15, 10:00 Widzu mozna prościej. Reżyser jest ten sam.ChodnikowyWilk - 2015-04-15, 12:56 Dokładnie, chodziło mi o Nolana. Historia jest w podobnym tonie sci-fi, chociaż jest zgoła odmienna.JankielKindybalista85 - 2015-04-15, 13:07 "Interstellar" ma ambicje być "Odyseją kosmiczną 2001" XXI wieku. Nie ma szans. dużo płytszy film a i w kwestii przełomu w efektach specjalnych jest kasowany przez "Grawitację". W każdym razie to nie ejst głupi film, jak na tego efekciarza Nolana naprawdę mądry, ale ledwo dałem radę obejrzeć do końca. Zreszta "Grawitacji" i "Odysei kosmicznej" tez nie lubię. Ale jeśli ktoś psychofani na punkcie sci-fi to koniecznie "Insterstellar" powinien obejrzeć.R - y - 2015-04-15, 19:28 Ostatnio wybrałam się na Szybkich i wściekłych. Ogólnie czasem film się dłużył, w sumie też widziałam tylko trzy pierwsze części, ale polecam. Troszkę nierealny, ale końcówka mnie emocjonalnie zabiła.c1ick - 2015-04-15, 19:33 R - y, na pocieszenie: https://www.youtube.com/watch?v=RgKAFK5djSkR - y - 2015-04-15, 19:35 Właśnie tego niedawno słuchałam. Weeź ryczeć mi się chce za każdym razem bo Paul Walker był jednym z moich ulubionych aktorów od kiedy go w Cała ona zobaczyłam, czyli wieeeki temu.Aspirhino - 2015-04-22, 23:28 To i ja się dołączę.
Krótka lista filmów (zagranicznych), które nie wszyscy mogą znać, a które polecam:
#10 Kontakt:
Filmowa adaptacja powieści bodajże Carla Sagana. W wątek fabularny podchodzący pod hard science-fiction, mianowicie kontaktu z cywilizacją pozaziemską, wpleciony został motyw życiowej pasji, dążenia do jej realizacji naprzeciw sceptykom, wreszcie problem wiary w nauce i zmaganiach wybitnej pani naukowiec w przekonaniu niedowiarków.
Co więcej, reżyserii Zemeckisa, a łón wielkim reżyserem był.
#9 Gnijąca Panna Młoda:
Animacja artystyczna Tima Burtona. Obejrzałem wczoraj. Bardzo ładny film o uczuciach, poświęceniu i konieczności zaspokojenia dwóch kobiet jednocześnie. Naznaczony czarnym humorem ma plusa za ukazanie przyjaznego wizerunku świata umarłych.
Uwaga, podchodzi pod lekką nekrofilię.
#8 Truman Show:
Macie czasem wrażenie, że jesteście obserwowani? Że w waszym życiu dochodzi do dziwnych, wręcz nielogicznych zjawisk? Że coś jest nie tak i ktoś to przed wami ukrywa?
Trumanowi od urodzenia towarzyszyły takie odczucia. I choć o tym nie wie, jest gwiazdą najpopularniejszego na świecie Reality Show. Najpopularniejszego, bo jedynego szczerego. Nie na pokaz, a pokazującego człowieka takim, jaki jest. Ukazująca go nagim. Każdy szczegół jego życia jest wystawiony na widok całego świata. Do tego dochodzi genialna muzyka.
#7 Spirited Away:
Wschodnia bajka o przyjaźni, odnajdywaniu swojego miejsca w obcym świecie i pracy w korporacji. Egzotyczna estetyka i mnóstwo fantastyki, którą mógł zrodzić jedynie chory, japoński umysł. Bardzo ładne obrazki.
#6 Stulatek Który Wyskoczył Przez Okno I Zniknął:
Czarna komedia o staruszku, któren postanowił uciec z domu starców. Od tego momentu historia się komplikuje, a po drodze poznajemy kolejne fakty z życia tego człowieka-historii, co to z niejednym tuzem wódkę pijał.
#5: Dr Strangelove (Czyli Jak Przestałem Się Bać I Pokochałem Bombę):
Zbuntowany amerykański generał usiłuje wywołać III wojnę światową.
U.S. President razem ze swoimi doradcami (w tym tytułowym dr Strangelovem) próbuje zrobić wszystko, by zapobiec zagładzie.
Genialna satyra na powojenną historię.
#4 Odyseja Kosmiczna:
Tak bardzo hard science-fiction, że inżynierowie z NASA wzorują się na pomysłach z tego filmu.
Jeden z najlepszych filmów, który stara się pogodzić loty kosmiczne z twardą nauką.
Do tego ostatnie sceny (Jupiter And Beyond Infinite) jest doskonale zsynchronizowana z utworem Echoes Pink Floyd.
https://www.youtube.com/watch?v=eOKBGP1Ej6Y
#3 Młody Einstein:
Czyli wspaniała parodia świata nauki prosto z Australii.
#2 Forrest Gump:
Film legenda. Po prostu polecam obejrzeć i tyle. Jest późno, jestem zmęczony, a film zbyt bogaty, by go tu tak prosto opisać.
#1 The Wall:
Czyli artystyczna animacja będąca filmową adaptacją płyty The Wall.
Zgłębiamy w niej mroki psychiki Pinka, wielbionej gwiazdy rocka, uwięzionej we własnym świecie koszmarów i nierozwiązanych problemów, który na skutek złych doświadczeń postanawia odgrodzić się od świata murem, a potem przekonuje się, co zostało razem z nim wewnątrz tego muru.
Dzieło, które ukazuje rozmaite problemy tak społeczeństw, jak i pojedyńczych ludzi, którzy je tworzą. Ukazuje, jak nienawiść przeradza się w fascynację, jak wygląda relacja gwiazda-fan, jak bariery między ludźmi prowadzą do coraz większego niezrozumienia i jak współczesny świat prowadzi krok po kroku do szaleństwa.
Co więcej, podobnie, jak Odyseja Kosmiczna, i tu odnajdziemy doskonałą synchronizację z utworami Pink Floyd, ale tym razem z płyty The Wall.
JankielKindybalista85 - 2015-04-23, 12:31 7.
4.
8.
Chińska bajka.
Kojarzę że taki film istnieje ale nie oglądałem. Obejrzę skoro polecasz.
8
4
2
8
5Zaknafein - 2015-04-23, 13:29
JankielKindybalista85 napisał/a:
4.
Z Burtonem jak z Kubrickiem czy ogólnie nie lubisz? : DAscara - 2015-04-23, 14:16
Aspirhino napisał/a:
#9 Gnijąca Panna Młoda:
Animacja artystyczna Tima Burtona. Obejrzałem wczoraj. Bardzo ładny film o uczuciach, poświęceniu i konieczności zaspokojenia dwóch kobiet jednocześnie. Naznaczony czarnym humorem ma plusa za ukazanie przyjaznego wizerunku świata umarłych.
Uwaga, podchodzi pod lekką nekrofilię.
Obrazek
To na pewno bardzo podoba Ci się avatar szyszka.
[ Dodano: 2015-04-23, 15:29 ]
Hm, zarzucę kilkoma mniej znanymi tytułami, które uwielbiam i do których chętnie wracam.
Ninja Assasin - w największym skrócie ninja, który poprzysiągł sobie zemstę.
Ring 0 - wszyscy znają amerykański Ring, może nawet obie części, japoński też sporo osób (całą serię uwielbiam)... Ale o 0 raczej mało kto słyszał. Nie ma dziewczynki ze studni, jest młoda dziewczyna, nad którą ciąży klątwa... I która ostatecznie w tej studni kończy. To taka geneza Ringu.
Ktoś całkiem obcy - dziewczyna szuka mordercy przyjaciółki, film może i jak film, ale zakończenie wbija w fotel. (dobra, do tego nie wracam, bo nie bardzo miałoby to sens wskutek takiego a nie innego zakończenia ).
Zakręcony - matko, jak ja uwielbiam ten film!
A ze znanych to chociażby wszystkie filmy Machulskiego, cała seria Oszukać przeznaczenie, Bruce wszechmogący, Dzień świra, Nic śmiesznego, większość młodego Lubaszenki, Szybcy i wściekli 3: Tokio drift, Dorian Gray, Różowa pantera z Martinem, Starsza pani musi zniknąć i wiele innych, których teraz nie pamiętam.