Mistrzowie.org Forum Oficjalne forum zrzeszające użytkowników serwisu mistrzowie.org
Co polecamy? - Dobre produkty
ChodnikowyWilk - 2015-10-07, 15:49 Co ty gadasz, jadłem fetę i na mnie nie działała nic a nic.
icywind - 2015-10-07, 15:59
ChodnikowyWilk napisał/a:
Miałem kiedyś spróbować bo kawy nie lubię, ale odpycha mnie dość skomplikowane przyrządzanie, i podobny niezbyt dobry smak.
Smak rzeczywiście może odpychać ale nie jest aż taki straszny. A przyrządzanie? Zagotować wodę, odczekać trochę, żeby była chłodniejsza i zalać. No dobra, jeszcze mówią, żeby zakryć ręką i odwrócić przez pyłki i przechylić trochę naczynie ale jak tego nie zrobisz to też jakaś tragedia się nie stanie i nie jest to jakieś skomplikowane. Tylko nie kupuj żadnej tykwy bo wtedy to rzeczywiście można się namęczyć.
<wypił jedną yerbę i jest ekspertem>Ascara - 2015-10-07, 16:09 Piję yerbę od jakiegoś roku. Osobiście polecam mate green, jest droższa, ale dużo lepsza. Najbardziej pobudzające są http://www.yerbamarket.co...ate--8190_6.jpg i http://ymt24.pl/userdata/...4fb6ebb8ea2.jpg .
Przyrządzenie też wydawało mi się na początku skomplikowane, ale ogólnie nie jest ciężko. Zasypujesz do ok. 3/4 objętości naczynia (może to być zwykła szklanka, tykwy są upierdliwe w kwestii czyszczenia itp., ja stosuję porcelanowe matero), przykładasz rękę i obracasz do góry nogami (tylko nie wysyp), potrząsając nieco, żeby pyłek opadł na rękę (w przypadku green nie jest to absolutnie konieczne, ale przy zwykłej yerbie polecam, bo ona potrafi być bardzo zasyfiona). Następnie po odwróceniu z powrotem lekko przechylasz, potrząsając, tak, żeby cały susz zebrał się po jednej stronie naczynia i w powstałą pustą przestrzeń wkładasz bombilę (tak lepiej, niż wepchnąć ją w susz, bo wówczas jest większe ryzyko zatkania). Zalewasz wodą o temp. ok. 70 stopni (z kwadrans do pół godziny, zależnie od czajnika, od momentu zagotowania, można użyć termometru jeśli masz) lub mniejszą (można zalać yerbę nawet zimną wodą, wówczas określa się to mianem terere, efekt ten sam, a dodatkowo orzeźwia przez temperaturę).icywind - 2015-10-07, 16:17 Próbowałaś może
?
Słyszałem, że to daje największego kopa ale właśnie bałem się brać coś takiego na pierwszy raz.ChodnikowyWilk - 2015-10-07, 16:26 Hmm, a smakowe są czegoś warte? np. znalazłem na allegro mięte i cytrynę. I może by to mi prędzej podeszło.JankielKindybalista85 - 2015-10-07, 18:25 A tak wogle z ciekawości to co was tak męczy że się musicie pobudzać? Ja zazwyczaj to bym sie chętnie kurna w jakiś sposób uspokoił a nie dodatkowo pobudzał. A kiedy już się zdarzy że jestem przymulony to znaczy że mój organizm właśnie tego ptrzebuje bo chce odpocząć więc pozwalam mu na to a nie kombinuje z dopalaniem. Fakt, ze z wiekiem coraz częśćiej jestem taki wypoczynkowo przymulony i fakt, że wtedy zupełnie nic na mnie na pobudzenie nie działa. Yerba... no właśnie słyszałem zewsząd, ze smakuje w najlepszym razie paskudnie, w najgorszym jak kocie gówno owinięte w wojskową onucę. Choćby działała to podziękuję.
Za to feta... pyszna! Ale Wilk ma rację: nie pobudza.icywind - 2015-10-07, 18:40
JankielKindybalista85 napisał/a:
A tak wogle z ciekawości to co was tak męczy że się musicie pobudzać?
Funkcjonuje z ciśnieniem 90/60. Domyśl sięJankielKindybalista85 - 2015-10-07, 18:41 Uuuu to faktycznie za niskie, przykra sprawa (wait... 90 na 60? jak to w ogóle możliwe...). Ale jakbyś dołożył jeszcze jedno 90 to figurę miałbyś idealną.icywind - 2015-10-07, 18:41 hehe
[ Dodano: 2015-10-07, 19:45 ]
(wait... 90 na 60? jak to w ogóle możliwe...)
Normalnie, zwykle jest to 90parę na 60parę. Jak mi się zdarzy pierwsze 110 to jak na mnie wysokie JankielKindybalista85 - 2015-10-07, 18:47 110 to nie miałem całe wieki. A jakbym miał 90/60 to chyba bym popadł w katatonię... Tak więc naprawdę kiepska sprawa.ChodnikowyWilk - 2015-10-07, 19:16
A tak wogle z ciekawości to co was tak męczy że się musicie pobudzać?
Spytaj o to samo kilkadziesiąt a może i nawet kilkaset milionów ludzi którzy codziennie piją kawę Po prostu lepiej się funkcjonuje. A że kawa na mnie źle działa to szukam zamienników.
Za to tobie się dziwię że niczym się nie pobudzasz, ja bym podczas nocki chyba usnął na stojąco bez dopalania Antybristler - 2015-10-07, 19:29 Kawa szybko uzależnia.
Kilka dni z rzędu piłem żeby się odmulić, a potem mózg mi mówił, że MUSZĘ wypić kawę i to bez większego powodu. Nie dałem się nabrać na te jego sztuczki, ale kawa jest spoko. Jak Żółw.Mormegil - 2015-10-07, 19:50 Nie przesadzaj, Żółwie chyba są jednak lepsze.Barbra - 2015-10-07, 22:34 a ja wypiję herbatę owocową albo jakieś pepsi wieczorem i nie mogę zasnąć od nadmiaru kofeinoteiny xD nie jestem w stanie pić kawyV - r - 2015-10-07, 22:35
Barbra napisał/a:
nie jestem w stanie pić kawy
To wciągaj.Ascara - 2015-10-08, 14:09 Badałam wczoraj pacjenta z ciśnieniem 72/50, on mówi, że to u niego taki klasyk, ot - tak ma.
Nie, nie próbowałam taragui, bo znalazłam to, czego mi trzeba w green, ale z tego co kiedyś czytałam (rozważałam między czerwoną green z guaraną a tą właśnie) ma więcej zanieczyszczeń i ostrzejszy smak. Mnie green mate smakowo odpowiada, po prostu mi to smakuje.
Co mamy, aby potrzebować pobudzenia, Jankiel? No nie wiem, może zajęcia od 7:00 do 20:00, po których trzeba jeszcze do jakiejś północy-pierwszej posiedzieć z nauką? JankielKindybalista85 - 2015-10-08, 15:59
Ascara napisał/a:
No nie wiem, może zajęcia od 7:00 do 20:00, po których trzeba jeszcze do jakiejś północy-pierwszej posiedzieć z nauką?
Sie chcę w przyszłości kosić grube hajsy i mieć misję sie trzeba teraz zapierdalać... chociaż szczerze mówiąc gruba przesada to jest z takimi godzinami aktywności.macbed - 2015-10-15, 16:14 SlownikOrtograficzny - 2015-10-17, 10:50 "Żurek" to jedyna jadalna "zupa" z tych Gorących kubków.icywind - 2015-10-17, 10:56 Bo jest czerwony.